Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Vil pensjonere Zlatan: - Sverige er like spennende som en lørdagstur på IKEA

Ordkrigen mellom Danmark og Sverige er i gang.

ORDKRIGEN I GANG. Dansk avisredaktør vil sende Zlatan inn i pensjonistenes rekker med dansk seier i playoff. Foto: AFP/NTB/Scanpix. og faksimile Ekstra Bladet.
ORDKRIGEN I GANG. Dansk avisredaktør vil sende Zlatan inn i pensjonistenes rekker med dansk seier i playoff. Foto: AFP/NTB/Scanpix. og faksimile Ekstra Bladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ordkrigen mellom Sverige og Danmark er i gang for fullt. I dag sparket danske Ekstra Bladet i gang ballen med at Danmark kunne sørge for at Zlatan Ibrahimovic ble pensjonert.

Mer kontroversielt blir det neppe for svenske fotballfans.

Sportsredaktør Allan Olsen mener at den lange landslagskarrieren er slutt for superstjernen. Om danskene sørger for at Sverige blir hjemme fra EM-sluttspillet i Frankrike.

«Vi kommer til å rope ut i skogen, at Zlatan skal pensjoneres», skriver Olsen.

Zlatan Ibrahimovic er 34 år, og det spekuleres i at USA er neste målet for ham.

Uten Zlatan er det tynt, mener redaktøren i Ekstra Bladet.

Den oppfatningen deler SVT-kommentator Daniel Nannskog. Men bare delvis.

- Det er ikke bare ham. Men Zlatan Ibrahimovic holder et sykt høyt nivå, når han er på sitt beste. Han har et fantastisk rykk og temposkifte. Han er et oppspillspunkt. Når han har bestemt seg, er det umulig å frata ham ballen, sier Nannskog.

Han karakteriserer den svenske spissen kort:
- Han er et monster.

Zlatan eller Ikea Danskene tar den enda lenger.

For det er Zlatan og ingenting annet i det svenske laget som er å nevne. Det mener i alle fall redaktør Allan Olsen i Ekstra Bladet.

«Jo jo, de har Zlatan. Men foruten ham er laget like spennende som en tur på Ikea en lørdags formiddag.»

Og han strør salt i svenske skrubbsår med å trekke fram det pinlige nederlaget hjemme for Østerrike med marerittsifrene 1-4 i EM-kvalifiseringen:

« Det var like vondt for svenskene som da kineserne kjøpte Volvo», skriver den danske sportsredaktøren.

Scheie gleder seg Arne Scheie ser fram til de to møtene mellom de nordiske erkerivalene.

Han gleder seg nesten like mye til de to kampene, som han ser fram til møtene mellom Norge og Ungarn.

- For meg er Norge større enn noe annet. Fordi blod alltid vil være tjukkere enn vann. Men bevares, kampene om EM-plassen mellom Sverige og Danmark har det meste i seg. Vi må huske på at de to landene har konkurrert før Adam gikk i knebukser, sier Arne Scheie på karakteristisk vis.

Han sammenligner det med et annet klassisk oppgjør i en kvalifisering:

- Norge har alltid vært nummer tre. Det har vært Sverige og Danmark helt siden de to landene rivaliserte i den nordiske serien. Før EM og VM tok helt over. Jeg mener at dette er like stort som når Skottland og England møtes i en tilsvarende viktig kamp, sier Arne Scheie til Dagbladet.

Ønsket seg ikke Danmark Den svenske landslagssjefen Erik Hamrén var ikke lystig etter playofftrekningen søndag.

Han mente det var det verste som kunne skjedd.

- Det var den verste motstanderen vi kunne få. Og det var heller ikke noen fordel at vi fikk hjemmekamp først, sa Erik Hamrén på NRK rett etter trekningen.

Ønsket seg Danmark Den tidligere Stabæk-kjendisen, svenske Daniel Nannskog er kommentator i SVT. Han er fornøyd med at det var Danmark som lå i den andre kula i bollen i FIFA-lokalet i Nyon i Sveits søndag formiddag.

- Jeg mener at Danmark passer Sverige bra. De har mye ball, uten at det skjer så mye. Og de benytter ikke bakrommet. Sverige har ikke de raskeste midtstopperne. Det passer godt mot den danske spillestilen, mener Nannskog.

Han venter seg mye heftig ordkrig i pressen framover.

- Det er du et godt signal på (til dagbladets journalist red.anm.). Jeg tror det er akkurat Danmark som motstander det svenske landslaget trengte akkurat nå. Det er blitt for stille og for mye negativitet fra presse og opinionen rundt landslaget. Det vil bli en skikkelig hype og høy temperatur inn mot de to playoff-kampene, sier Daniel Nannskog.

Den svenske TV-kommentatoren uttalte nylig at det svenske folket hadde gått lei av landslaget.

Skandalekamper Det har gått heftig for seg i landskamper mellom de to landene tidligere.

2. juni for drøye åtte år siden smalt det i Parken i Kjøbenhavn. Sverige ledet 3-0, men Danmark kjempet seg opp til 3-3. Christian Poulsen klinket presist til Marcus Rosenberg i straffeområdet på det vonde stedet for mannfolk. Det fikk linjedommeren med seg. Sverige fikk straffe. En godt påseilet dansk supporter tok seg ut på gressmatten, løp mot dommeren og langet ut et slag. Skandalescenene fortsatte, blant annet med at flere tilskuere tok seg inn på banen. Dommeren blåste av kampen, og Sverige ble tildelt seieren med sifrene 3-0, referer svenskafans.com.

Se opptrinnet på denne youtubelenka.

Den siste gruppespillkampen i EM 2004 trekkes også fram som en skandale. Men av en ganske annen karakter.

Situasjonen før denne kampen var slik, at både Sverige og Danmark ville gå videre til kvartfinale. Om kampen fikk ett bestemt utfall. Den måtte ende 2-2. Da ville stormakten Italia bli slått ut.

Og akkurat det skjedde.

Spekulasjonene flommet over i europeiske medier.

Dagbladet referte til noen momenter som skulle ha forekommet underveis og etter kampen. At kampen var avtalt. Avisen skrev om avtaler og forspørsel fra danske spillere til det svenske forsvaret for en scoring på stillingen 1-2. Med svar om at de måtte angripe, fra svenske spillere.  Utlikningen kom. Ballen ble trillet mellom svenske spillere på egen 16-meter med nærmeste danske 20 meter unna. Dommeren blåste av før overtiden var utløpt.

Det fikk det til å koke over i italienske medier. Hensynet til at ingen av de to lagene kunne risikere noe mot slutten, ble ikke tillagt mye vekt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!