Vil saksøke friidrettsforbundet

Geir Moen (bildet) og flere andre friidretts-utøvere sa definitivt nei til Norges Fri-idrettsforbunds tilbud torsdag, og er derved utestengt. Nå truer de med å trekke forbundet for namsretten.

- Namsretten framstår som et attraktivt alternativ. Det er jo ikke så lenge til stevnene begynner. Jim Svenøy skal konkurrere allerede søndag, og da får vi testen på om forbundet står på sitt og nekter ham å starte. Skjer det vil vi bruke de faglige og organisasjonsmessige midler vi har til disposisjon, sier Marius Gisvold til NTB. Han er utøvernes juridiske rådgiver i konflikten med forbundet.

Da fristen for å si ja eller nei til friidrettsforbundets tilbud gikk ut torsdag, forsøkte utøverne seg med et siste initiativ, men fikk tommelen ned fra forbundsledelsen. Dermed var bruddet et faktum, og Geir Moen, John Ertzgaard, Marius Bakken, Jim Svenøy, Kjetil Hodnekvam, Trond Barthel og Quincy Douglas ble utestengt fra all aktivitet i forbundets regi med umiddelbar virkning.

De fikk beskjed om at de fysisk ville bli bortvist fra idrettshøyskolen fredag, dersom de stilte opp for å trene på forbundets tidskvote.

Solidaritetskamp

Det er ikke penger som er årsaken til den bitre konflikten som i øyeblikket raser i friidretten, men derimot en solidaritetskamp. Moen, Ertzgaard, Svenøy og Bakken stiller seg solidariske med Hodnekvam, Douglas og Barthel, som ikke har fått noe tilbud fra forbundets elitegruppe, men som likevel blir pålagt å stille i forbundets drakt med forbundets logoer når de vil konkurrere i utlandet.

- Det er vanskelig å si om vi kan komme fram til en løsning, for vi vet ikke hvor grensene går. Forbundet har ikke gitt oss innsyn i den avtalen det har med hovedsponsoren sin. Men det vi snakker om er at utøverne skal få anledning til å stille i noen internasjonale stevner, der de kan få eksponert sine egne sponsorer, slik at de på den måten kan få finansiert sin satsing, sier Gisvold.

Da utøverne innkalte til pressekonferanse i Oslo torsdag understreket han flere ganger at det ikke er snakk om penger.

- Det handler ikke om grådighet, men om urimelighet og solidaritet. Dette er intet angrep på tingvedtaket fra 1999, sa han.

Gir seg ikke

Partene står steilt mot hverandre, og det virker ikke som om det er vilje til å fire fra noen av partenes side. Saken har rast i hele januar, men siste ord er helt sikkert ikke sagt.

Gisvold sier at han på vegne av utøverne vil vurdere hva som kan gjøres videre. Han antyder at tvistemålsutvalget i Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) kan bli neste stopp for denne konflikten, men saken kan like gjerne ende i namsretten.

- Jeg vil ikke si at dette dreier seg om menneskerettigheter, men det dreier seg om retten til å drive idrett. Jeg mener friidrettsforbundet inntar et urimelig standpunkt, særlig overfor dem som ikke har fått noe tilbud overhodet, sier han.

Kan ikke nekte

Gisvold mener forbundet ikke kan nekte utøverne å delta.

- Jeg er av den oppfatning at startnekt ikke kan brukes som sanksjon i forhold til sponsorregler, sier han.

Saken dreier seg om jus, men Gisvold kunne ikke torsdag peke på spesielle lover og regler som var brutt eller kunne komme til anvendelse i denne saken.

- Her snakker vi mer om grunnlovsprinsipper, sa han.

Han kjenner ikke den avtalen forbundet har med sin hovedsponsor, men mener at dersom det foreligger en avtale som er så begrensende som det kan virke, så sitter forbundet i klisteret.

- Mange er nå blitt klar over saken, og mange er også informert om hvordan det ligger an. Det gir meg et håp om at noen vil ta til fornuften og begynne å snakke sammen. På den måten skulle det være mulig å finne en løsning, sa Marius Gisvold.

TRYKKET: Det var trykket stemning da friidretts-stjernene redegjorde for bruddet med forbundet i ettermiddag.Foto: SCANPIX