Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Vil saksøke Nagano

Presset mot Nagano øker. Rasende Nagano-boere krever at byens OL-komité må legge alle kortene på bordet, og truer med søksmål, etter at det ble kjent at komiteen brant regnskap der et overdådig forbruk for å vinne IOK-medlemmenes gunst var nedtegnet.

Fem innbyggere i OL-byen vil ha tilbake 55 millioner kroner av skattebetalernes penger, som gikk med til å sikre arrangementet.

- Vi antar at de offisielle subsidiene gikk med til uetisk virksomhet som overdreven underholdning og stemmekjøp, sa Kaoru Iwata, lederen for gruppen.

- Brenningen av regnskapene støtter opp om mistanken. Dersom det ikke skjedde noe galt, bør det bevises i en domstol, sa han.

Summen de krever i erstatning gikk med i de 132 millionene Naganos søkerkomité hevder å ha brukt på promotering fram til juni 1991, da byen ble tilkjent arrangementet.

Blant de saksøkte er Nagano-guvernør Goro Yashimura, byens borgermester Tasuku Tsukada og den japanske amatøridrettssjefen Yoshiaki Tsutsumi, som skal være en av IOK-president Juan Antonio Samaranchs nære venner.

Gaver og geishaer

Furoren oppsto etter at nøkkelpersoner i Naganos søkerkomité innrømmet å ha brent opp regnskapene etter tildelingen, og at de ga kostbare gaver til Samaranch.

I perioden før tildelingen i 1991, tok Nagano imot 62 av de i alt 94 IOK-medlemmene. Alle reiste på første klasse, mange sammen med sine ektefeller, og ble innlosjert på eksklusive hoteller i Nagano, Tokyo og Kyoto, oppvartet av geishaer og fraktet rundt med helikoptre.

IOKs visepresident Dick Pound sa i forrige uke at IOKs egen korrupsjonsgranskning vil omfatte de siste lekene, inkludert Nagano. Det er ventet at IOK-styret over helgen vil informere Nagano om byens søknad vil bli etterforsket.

Pound sa til VG lørdag at det ikke er aktuelt å granske Lillehammers OL-søknad.

(NTB-AFP)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling