Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Vil se Boasson Hagen i prestisjetung klassiker

- Han har veldig gode vinnersjanser.

PASSER GODT: Kun Philippe Gilbert sto i veien for Edvald Boasson Hagen etter forseringen opp Cauberg under VM i Valkenburg i 2012. Flere håper nordmannen får sjansen under årets utgave av Amstel Gold Race i samme område.
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
PASSER GODT: Kun Philippe Gilbert sto i veien for Edvald Boasson Hagen etter forseringen opp Cauberg under VM i Valkenburg i 2012. Flere håper nordmannen får sjansen under årets utgave av Amstel Gold Race i samme område. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer

(procycling.no): 2,8 kilometer og 6,5 prosent i snitt var kraftprøven Edvald Boasson Hagen besteg raskere enn alle andre under dag to av Tour of Oman. Han tok skalpen på mange av rytterne som hvert år inntar de kuperte vårklassikerne i Ardennene.

I den første av dem, Amstel Gold Race, skal rytterne over Cauberg ved tre anledninger. Bakken er ikke mer enn 900 meter lang og holder 7,5 i snitt.

Dessuten er det en drøy kilometer fra toppen av den å ta igjen det tapte på inn mot mål.

Foreløpig står ikke rittet på nordmannens sesongplan. Flere mener den 258 kilometer lange klassikeren bør være et opplagt mål.

- Jeg mener har en veldig god sjanse til å vinne Amstel Gold Race. Han er en rytter med solid motor, han håndterer korte, bratte og er i alder hvor kroppen tåler ritt på 25 mil eller mer. Dessuten er han veldig sulten. Jeg mener tiden er inne for å vise at han takler slike finaler, sier Giant Alpecins Aike Visbeek til procycling.no.
 
Mener Sanremo er vanskeligere Nederlenderen forteller at John Degenkolb (som for tiden er skadet) går med tanker om å forsøke seg i rittet på lang sikt.

I fjor satt 18 ryttere igjen i finalen, da Michal Kwiatkowski utmanøvrerte Alejandro Valverde, Rui Costa, Michael Matthews og Greg Van Avermaet på oppløpet.

Visbeek mener 28 år gamle Boasson Hagen har langt større sjanser til å vinne i Valkenburg enn for eksempel Milano-Sanremo.

- I Sanremo er det vanskeligere for ham. Du hører til sjeldenhetene at det ikke henger med spurtere over Poggio og Cipressa. Både Alexander Kristoff og John Degenkolb takler de bakkene på en god måte. Det betyr ikke at Edvald ikke kan vinne, men sjansen er stor for at det sitter to-tre mann som er raskere enn ham mot slutten.

Tok VM-sølv der i 2012 Australske Matthews er en annen rytter som tåler motbakker godt, og som besitter en hard avslutning.

I fjor forsøkte 25-åringen å følge etter Philippe Gilbert oppover Cauberg, mens Kwiatkowski holdt hodet kaldt og kalkulerte med at det hele ville samle seg mot slutten.

- Det er denne typen terreng som gjør at Edvald kommer til sitt rett med egenskapene sine. Han har også gjort noen av sine beste prestasjoner her, som da han tok VM-sølv i Valkenburg for noen år tilbake, sier Eurosport-kommentator Roberto Vacchi til procycling.no.

- Passer det ham bedre enn for eksempel Milano-Sanremo?

- Han var topp 10 i Sanremo i fjor, så han kan gjøre det bra der også. Sanremo, Flandern, Roubaix og Amstel er alle ritt han passer godt inn i. Samtidig har han startet sesongen tidlig. Han kan ikke delta i alle rittene som kommer, mener svenskitalieneren.

Setter seg gjerne ned med Edvald Team Dimension Data har foreløpig lagt inn en pause etter Paris-Roubaix for rudsbygdingen.

Det bekreftet han overfor procycling.no i fjor høst:

- I utgangspunktet står de (Ardenner-klassikerne, vår anm.) ikke oppført på programmet mitt. Det kan jo være man får lyst underveis. Det er likevel et tidspunkt av sesongen hvor det kan være godt å ta seg en pause og trene seg opp igjen.

Brian Smith forteller procycling.no at de gjerne bøyer av om Boasson Hagen tar initiativ til å endre sesongplanen.

- Vi vil selvsagt se på andre mål dersom Edvald ønsker å sette seg ned med performanceteamet og evaluere dem på nytt. Han har virkelig imponert denne sesongen, men jeg tror ikke de som kjenner ham godt er veldig overrasket, sier Smith.

Flandern rundt og Paris-Roubaix er foreløpig Boasson Hagens hovedmål til våren.

Per nå er Lars Petter Nordhaug, Sven Erik Bystrøm, Vegard Stake Laengen og Sondre Holst Enger nordmennene med tiltenkt startplass i rittet.

PS! Boasson Hagen stilte til start under Amstel Gold Race i 2014. Da ble han nummer 39, 36 sekunder bak Philippe Gilbert.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no!