Vil sende fotballstjerner på kurs

Premier League-millionærer skal lære å leve som folk.

(Dagbladet.no): Leicester-spillerne Paul Dickov, Keith Gillespie og Frank Sinclair sitter varetektsfengslet på femte døgnet, mistenkt for voldtekt mot tyske kvinner på La Manga i Spania.

I dag forteller spillernes advokat at trioen skal i retten torsdag, morgen og at de neppe slippes løs mot kausjon før det.

Hjemme i Storbritannia tar Leicester-direktør Dave Bassett iniativ til at rike, unge fotballstjerner skal sendes på kurs for å unngå liknende trøbbel i framtida.

Den tidligere Wimbledon-manageren tror unge fotballspillere har mistet kontakten med virkeligheten. Han krever at den engelske spillerforeningen (PFA) starter egne livstilskurs, og avholder gjerne det første i Leicester.

- Hva med ferdigheter i livet? Folk flest tjener penger seinere i livet. Disse gutta får alt når det er 18, og kan ikke oppføre seg, sier Bassett.

- Den unge fotballsspilleren må forstå han er en showbizstjerne, som Tom Cruise eller Tom Hanks. Hører du at dem kommer i trøbbel? Eller David Beckham?

Fylleturer eller treningsleir?

Vålerenga-assistent Lars Bohinen (34) var englandsproff i Nottingham, Blackburn og Derby mellom 1993 og 2001. Han er enig med Bassett i at kursing er på sin plass.

- Spillerne må lære mer enn fotball. De må legge inn et kurs i moral og etikk på fotballakademiene, sier Bohinen til Dagbladet.no.

Bohinen mener klubbene må ta på seg størsteparten av skylda for stadige skandaler når klubbene drar på treningsleir.

- Hvert eneste år er det episoder på treningsleirer, julefester eller noe sånn. Problemet er at engelske klubber premierer spillerne med fylleturer, sier Bohinen.

Han forteller sjøl om reiser til Nederland og Spania midt i sesongen, der hovedmålet for spillerne er å få seg en skikkelig fest. Alt med hele klubbens velsignelse.

- Vi hadde sånne turer med både Forest og Derby. Men vi holdt oss på matta. Det er lagt opp til at spillerne skal få feste på treningsleirer. Du blir premiert med alkohol, det er kulturen i England, sier Bohinen.

Som derfor også mener eldre spillere må etterutdannes på livsstil. De tre varetektsfengslede Leicesterspillerne er alle rundt 30 år.

- De unge tar etter de eldre, så egentlig er det like viktig at de erfarne proffene blir sendt på kurs, sier Bohinen.

Bladet Tromsø melder i dag at TIL-laget som reiser til La Manga i neste uke, får holde avslutningsfest med alkohol før de reiser hjem.

- Ingen trenger å bekymre seg for oss. Vi reiser ned som ambassadører for TIL og da oppfører vi oss som folk, sier TIL-assistent Otto Ulseth til avisa.

Heller ikke Lars Bohinen er bekymret for episoder med norske lag på treningsleirer.

- Slik skjer aldri med norske lag. Det er en helt annet kultur, sier han.

I RETTEN I DAG IGJEN:</B> Retten vurderer om de tre Leicester-spillerne kan løslates mot kausjon i Cartagena. Her en av dem på vei ut av politistasjonen.
FYLLETURER:</B> Som Englands-proff opplevde Lars Bohinen stadig at klubbene premierte spillerne med alkohol på treningsleirer.