Vil servere øl på stadion

Flere Tippeliga-klubber ønsker å selge øl til publikum under kampene. Klubbene tror publikum tørster etter dette tilbudet.

Klubbene i Tippeligaen, samt 1. divisjonsklubbene Start og Vålerenga, har gått sammen om å finne ut av hva som kan trekke publikum til arenaene. En undersøkelse viste at omtrent halvparten ønsket alkoholservering under kampene.

Brann, Stabæk, Lyn og Lillestrøm signaliserer ønsket om ølservering til publikum på Tippeliga-kampene.

- Hører sammen

- I Stabæk hersker det ingen religiøs overbevisning om at det skal være alkoholfritt på tribunen. Personlig mener jeg det ikke finnes gode argumenter mot å servere alkohol under kontrollerte former. Øl og idrett hører dessuten sammen. Det har det alltid gjort. Både øl og idrett er en del av samfunnet og bør kunne fungere sammen. Men dette er et følsomt tema, sier Erik Loe.

Han tror også ølsalg vil gi klubbene en økonomisk gevinst, fordi publikum vil oppholde seg lengre på stadion og bruke mer penger.

- Bordell

- Trist. Fotballen har et sosialt ansvar. Jeg er redd for signalet vi sender ut dersom alkohol blir tillatt på fotballarenaer, sier Jan Åge Fjørtoft til Dagbladet.

- Men ølsalg betyr store inntektsmuligheter for klubbene?

- Bordell er også en inntektsmulighet. Jeg ser motivet for ølsalg, men jeg ønsker å beholde idrettsarenaen som en alkofri sone, kommenterer Fjørtoft.

Teitur frykter bråk

I Brann mener Steinar Aase i markedsavdelingen at publikum er klare for ølservering.

- Stadion er blitt et sosialt møtested for mange, og da er det naturlig å kunne tilby en øl. Alkohol er jo ikke forbudt i Norge, sier Steinar Aase.

Trener Teitur Thordarson ser fordeler med ølsalg for den økonomisk utsatte klubben, men frykter konsekvensene ved salg av pausehalvlitere.

- Jeg er redd det leder til mer bråk på tribunen.

Likevel er altså ikke Steinar Aase fremmed for å montere tappekranene på stadion i Bergen. Han får støtte fra flere Tippeliga-klubber.

Markedssjef i Lyn, Carl Fredrik Solli, vil gjerne servere alkohol i kontrollerte former på Ullevål.

- Ingen ting er deiligere enn å nyte en pils i sola. Jeg ønsker at folk skal få kjøpt seg en øl her på stadion. Det går i utlandet, så hvorfor ikke i Norge, spør Solli.

Mer øl - mindre fyll

Robert Lauritsen, markedssjefen i Lillestrøm, tror ølservering på stadion kan begrense fylla under kampene.

- I dag står publikum og hiver i seg masse øl før kamp fordi det ikke er tilgjengelig på stadion. Med ølservering i ordnede former tror jeg publikum vil oppføre seg bra, mener Lauritsen.

Nei fra forbundet

Toppklubbene som ønsker alkoholservering på tribunene møter motstand fra Fotballforbundet.

Informasjonssjef Roger Solheim mener klubbenes ønske om ølservering er en tapt sak allerede i utgangspunktet.

- Ifølge regelverket er det ikke tillatt med ølservering på tribunene, og forbundet er prinsipielt imot servering under kamp. Jeg kan ikke tenke meg at forbundet vil lempe på disse reglene i framtida, sier Solheim.

<B>FULL FYR:</B> Stabæk-supporterne kan se fram til sommerpils på stadion hvis klubbformannen får det som han vil.