Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Vil sette strek for juksing med muren i Brasil-VM

Dommerne skal spraymarkere avstanden.

HIT, MEN IKKE LENGER: Hellas-spillerne Ioannis Gianniotas (t.h.) og Konstantinos Stafylidis følger med mens dommer Peter O'Leary markerer hvor langt fram de kan stå i mur under U20-VM i Tyrkia i sommer. Foto: AP Photo/Gero Breloer/NTB Scanpix
HIT, MEN IKKE LENGER: Hellas-spillerne Ioannis Gianniotas (t.h.) og Konstantinos Stafylidis følger med mens dommer Peter O'Leary markerer hvor langt fram de kan stå i mur under U20-VM i Tyrkia i sommer. Foto: AP Photo/Gero Breloer/NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): I februar ble det klart at den avanserte mållinjeteknologien skal brukes i Brasil-VM neste sommer. Hensikten er å hjelpe dommerne å finne ut om ballen her vært over målstreken eller ikke.

Nå viser det seg at en langt mindre høyteknologisk løsning også kan være aktuell for å VM-debutere i Brasil.

Hurtigforsvinnende Ifølge New York Times skal nemlig en hvit spray som brukes for å markere avstanden fra ballen til muren på frispark være svært nære å bli godkjent som et dommerhjelpemiddel under neste års mesterskap. Sprayen stammer fra Argentina, og har i en årrekke vært brukt i de sør-amerikanske ligaene. Også amerikanske Major League Soccer har benyttet seg av den, i tillegg til at den har blitt testet i en haug med aldersbestemte, internasjonale mesterskap.

Nå gjenstår bare én siste test før FIFA trolig gir klarsignal for å bruke markeringssprayen i Brasil neste sommer, nemlig klubb-VM i Marokko i desember.

Sprayen forsvinner fra gresset etter ett til to minutter, og etterlater seg ikke spor på noen måte.

Positive Tilbakemeldingene fra dommerne som har brukt den er nesten utelukkende positive.

- Et stort flertall av dommerne synes sprayen var et nyttig verktøy å bruke. Den har en klar preventiv effekt, avstanden til ballen ble konsekvent respektert. Etter klubb-VM i Marokko vil vi evaluere produktet på nytt, for å finne ut om vi også i framtida skal benytte oss av sprayen, sier dommersjef i FIFA, Massimo Buasacca til forbundets egne nettsider.

Han påpeker også at ikke et eneste gult kort ble gitt for å stå for nærme ballen på frispark i de to aldersbestemte turneringene sprayen ble testet i sommer.

SETTER STREK: Dommer Carlos Vera fra Ecuador viser de amerikanske U20-landslagsspillerne hvor langt fram de kan stå. Foto: AP Photo/Gero Breloer/NTB Scanpix
SETTER STREK: Dommer Carlos Vera fra Ecuador viser de amerikanske U20-landslagsspillerne hvor langt fram de kan stå. Foto: AP Photo/Gero Breloer/NTB Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media