AMBISIØS: Espen Aarnes Hvammen er ikke redd for å sette seg hårete mål.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix .
AMBISIØS: Espen Aarnes Hvammen er ikke redd for å sette seg hårete mål. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix .Vis mer

Vil sette verdensrekord med hjelp fra verdensrekordholderen

Vil sprenge grenser sammen med Jeremy Wotherspoon.

(Dagbladet): Norge har lange og stolte skøytetradisjoner, men de er i hovedsak forbeholdt de lengre distansene. På skøytesportens supersprint, 500 meter, har imidlertid ikke Norge vært bortskjemte med topplasseringer.

Nå har imidlertid Norge en seierskandidat på 500 meter. Espen Aarnes Hvammen fikk sitt store gjennombrudd med 2. plassen i Berlin og har enorme ambisjoner.

- Målet er å ta OL-gull i 2018. Så enkelt er det. Jeg håper også å ta verdensrekorden på 500 meter og bli den første som ser 33-tallet, forteller Hvammen til Dagbladet.

Lagkompis Sverre Lunde Pedersen tror det er mulig.

- Espen har hatt enorm fremgang i år. Jeg har stor tro på Espen, sier Lunde Pedersen.

Kan få legendarisk trener Den nåværende rekorden tilhører legendariske Jeremy Wotherspoon, på 34,03. Paradoksalt nok kan verdensrekordholderen nå bli Hvammens nye trener og hjelpe ham med å slå sin egen rekord.

- Jeg tror det er mulig med hjelp fra Wotherspoon. Jeg har allerede jobbet en del med ham. Han har en unik verktøyklasse og ekstremt mye å bidra med, mener Norges beste skøytesprinter.

Det er økonomien som kan hindre at en av tidenes beste skøytesprintere i å bli trener for Norge. Økonomien står nemlig ikke sterkt hos norsk skøytesport om dagen.

- Det har vært såpass alvorlig at vi ikke har hatt råd til vann med kullsyre når vi har gått ut på restaurant. Da må vi klare oss med å drikke vann, forteller Hvammen.

Motiveres av russer Han bruker den russiske eneren Pavel Kulizjnikov som motivasjon i treningsarbeidet, på samme måte som Petter Northug har brukt Aleksandr Legkov.

Hvammen har tidligere kommet med stikk til den tidligere dopingdømte russeren.

- Jeg trener til de svartner. Hvis jeg skal ta ut enda litt til, så tenker jeg på Pavel. Jeg bruker han mye i motivasjonen, forteller han.

Det har også generalsekretær i Norges Skøyteforbund, Halvor Lauvstad, lagt merke til.

- Espen er helt hensynsløs i treningen. Han har en unik evne til å gi alt. Han går til det svartner og er ekstremt målbevisst. I tillegg er han en morsom og storkjeftet type. Han har potensial til å fargelegge skøytesporten, sier Lauvstad.

Vil dominere internasjonalt Hvammen tror han og resten av det norske skøytelandslaget vil dominere de kommende årene.

- Alle de norske har forbedret seg mye i år. Jeg ser ingen grunn til at vi ikke skal dominere internasjonal skøytesport i årene som kommer. Vi er et ungt lag i full utvikling, sier Hvammen.

Hele Norges skøytelandslag har trent annerledes enn hva tilfellet var i fjorårets fiaskosesong. I år har Norges herrer vært på pallen på både 500, 1000, 1500, 5000 og 10 000 meter. I tillegg har Ida Njåtun imponert på kvinnesiden.

- Vi jobber mer sammen enn vi gjorde i fjor. Vi har blitt bedre til å utnytte hverandres styrker. Vi er genuint opptatt av å utvikle hverandre.

NORSK TRENER? Jeremy Wotherspoon kan bli trener for det norske skøytelandslaget. Foto: AP Photo/Jan Pitman
NORSK TRENER? Jeremy Wotherspoon kan bli trener for det norske skøytelandslaget. Foto: AP Photo/Jan Pitman Vis mer