Vil sikre fremtida

Kjetil Aamodt innrømmer at han flytter til Monaco for å slanke skatten. - Jeg gjør det for å sikre framtida og familien. Men jeg forstår dem som er kritiske, sier Kjetil til Dagbladet. Han hadde store kvaler før han meldte flytting til fyrstestaten.

Alpinstjernen har ikke meldt adresseforandring for å få bedre treningsforhold eller kortere vei til Europas skisteder. For leiligheten hans i Monaco vil stort sett være ubebodd fra august til mai.

Kjetil Aamodt flytter ut av Norge for å slippe det tunge skattetrykket.

- Jeg ønsker å sikre framtida økonomisk mens jeg fortsatt tjener gode penger, sier en åpen Aamodt til Dagbladet.

Riktig å betale

- Å skatte til et annet land enn Norge er et moralsk spørsmål jeg tenkte nøye gjennom på forhånd. Som norsk statsborger synes jeg det er riktig å være med og betale regninga for skolegang, helsevesen og andre velferdstilbud. Derfor forstår jeg dem som er kritiske til at jeg flytter.

Men Kjetil synes likevel han har gode argumenter for å bryte med norske skattemyndigheter:

- Det er i utlandet jeg jobber og tjener pengene mine, akkurat som norske fotballspillere som reiser til utenlandske klubber. Men det er ingen som kritiserer dem for ikke å skatte til Norge, sier Aamodt.

15 millioner i skatt

Saken er også den at 27-åringen har betalt mer til futen enn de fleste av oss. Særlig etter alpin-gjennombruddet i 1992.

- Jeg har vel betalt til sammen 15 millioner kroner i skatt til Norge, sier Kjetil.

- I tillegg har foreldrene mine tatt ekstrajobber siden jeg var guttunge slik at jeg fikk råd til å satse på alpinkarrieren. De har bidratt med en del skatt, de også.

Med andre ord: Aamodts alpinsuksess har tilført statskassa en god del kroner allerede. Derfor har han ikke verdens dårligste samvittighet for at han i noen år framover vil unngå at den norske stat legger beslag på halve lønna hans. Selv om han ikke flytter med lett hjerte.

Flytter for seint

Og dette skal norske skattemyndigheter vite: De har fått de mest innbringende årene av Kjetil Aamodts alpinliv.

- Nå er jeg ikke i nærheten av å tjene så mye som jeg gjorde for noen år siden, sier han.

Og tenker spesielt på sesongene etter VM-eventyret i Morioka i 1993 da Åmåtta'san tok alpinverden med storm, og sponsorer og utstyrsleverandører var rause med sjekkheftene.

- Hvis målet er å legge meg opp en kjempeformue, har jeg flyttet noen år for seint.

<B>FLYTTER:</B> Kjetil Aamodt får ny adresse i Monaco.