DRØMMER STORT: I OL i 2010 så Martin Johnsrud Sundby som 15 kilometer fristil som en ren treningsøkt, og ble nummer 33. Når den samme øvelsen skal gås i VM i Val di Fiemme i februar, drømmer Sundby om å ta gull. 
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
DRØMMER STORT: I OL i 2010 så Martin Johnsrud Sundby som 15 kilometer fristil som en ren treningsøkt, og ble nummer 33. Når den samme øvelsen skal gås i VM i Val di Fiemme i februar, drømmer Sundby om å ta gull. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpixVis mer

Vil sjokkere på VM-øvelse der han var listefyll

- Jeg jobber som et dyr for å få det til, sier Sundby.

BEITOSTØLEN (Dagbladet): Martin Johnsrud Sundby har aldri stått på pallen i et rent fristilrenn i verdenscupen.

I vinter har han like fullt en drøm om å ta VM-gull på 15 kilometer skøyting i Val di Fiemme - og han tror det er mulig.

- Jeg vet det er offensivt. Og der er fallhøyden ekstremt stor. Jeg har nærmet meg de siste årene, selv om jeg fortsatt har hatt et stykke igjen til pallen. Men drømmen er å bli en så god allrounder at jeg kan ta medalje i to forskjellige stilarter i to VM etter hverandre. Jeg jobber som et dyr for å få det til, sier han til Dagbladet.

I VM i Holmenkollen i 2011 tok han en individuell bronsemedalje på 15 kilometer klassisk. I samme mesterskap gikk han førsteetappen på stafetten da Petter Northug avgjorde spurten på herlig arrogant vis.

Det er med andre ord i klassisk han har levert sine sterkeste resultater internasjonalt, men gradvis har Johnsrud Sundby utviklet seg til å bli en meget habil fristilløper.

- Jeg er dritspent
Femteplassen på tremila i Davos sist sesong, der han var snaue fire sekunder unna pallen, var et tydelig signal. Og han ble nummer to på 30 kilometer duathlon i Lahti i mars.

I oppkjøringen til denne sesongen har han bevisst nedprioritert klassisk, og trent enda mer målrettet mot fristildistansene.

- I VM i vinter har vi 15 kilometer skøyting, duathlon hvor det stort sett avgjøres på skøytedelen, og en stafettetappe skøyting som jeg har fryktelig lyst til å gå. Da er det blitt naturlig for meg å prioritere det, sier Johnsrud Sundby.

I dag får han en første pekepinn på om skøytetreningen har gitt resultater. 15 kilometer fristil - den samme øvelsen som han altså har pekt seg ut som sin hovedøvelse i VM - står på programmet her på Beitostølen.

- Jeg får noen svar i morgen (i dag). Jeg er dritspent, innrømmer han.

Eldar Rønning kjenner Sundby bedre enn de fleste og har stor tro på at han kan overraske utlendingene med medalje på 15 kilometer i VM.

- Jeg har veldig trua. Martin har hevet seg helt enormt i skøyting, og i høst har han vist seg fram som en ganske rå mann i skate. Hvis jeg skal tippe, kommer Martin til å vinne 15-kilometeren her på Beitostølen ganske klart hvis han gjør en normal prestasjon, sier Rønning til Dagbladet.

- Om drømmen hans skulle gå i oppfyllelse - hvordan vil du vurdere den prestasjonen?

FRA KLASSISK TIL FRISTIL: Martin Johnsrud Sundby har vært regnet som en typisk klassiskløper tidligere, men har nedprioritert den treninga til fordel for fristil i sesongoppkjøringen.Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
FRA KLASSISK TIL FRISTIL: Martin Johnsrud Sundby har vært regnet som en typisk klassiskløper tidligere, men har nedprioritert den treninga til fordel for fristil i sesongoppkjøringen.Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix Vis mer

- Det vil være fantastisk, da viser han seg som en komplett skiløper, selv om han ikke er så bra i sprint. Martin er en bedre skiløper enn meg, for han takler begge stilarter. Jeg fokuserer mer på klassisk fordi jeg ikke får til skøyting. Martin har jobbet steinhardt for det, så det ville vært artig om han lyktes.

Var listefyll
Så sent som i OL i 2010 ble Johnsrud Sundby listefyll på 15 kilometer fristil. Etter 33. plassen hisset han også på seg enkelte ved å uttale at han så på distansen som en ren gjennomkjøring til senere øvelser i mesterskapet.

- Hadde Lars Berger vært interessert i gå denne distansen, hadde jeg gladelig trådt til side. 15 fri er ikke min distanse. Men Lars ville ikke, og da fikk jeg muligheten til å få den gjennomkjøringen jeg trengte for å komme i skikkelig form. Vi vurderte det slik at det var best for laget, for fortsettelsen, sa Johnsrud Sundby den gangen.

Nå ser han altså på 15 fri som sin distanse.

- Har du skiftet identitet som langrennsløper de siste par årene?

- Det gikk en faen i meg etter OL i Vancouver, der jeg gjorde det fryktelig dårlig. Jeg var ikke topp 30 på 15 kilometer skøyting, men likevel så jeg på meg selv som en allrounder. Det stemte ikke. Jeg var jo klassiskløper på den tida, men siden våren 2010 har jeg jobbet dønn intenst med å plukke meg selv sammen på skøytinga.

- Kan du si hvordan du har jobbet?

- I klassisk har jeg vært flink til å få kraft til å bli framdrift. I skøyting klarte jeg det ikke. Jeg sto for dårlig på skia, hadde ikke balanse nok eller trykk nok der jeg skulle. Jeg begynte helt på scratch. Så hele våren i 2010 sto jeg i en gymsal og trente bevegelser, balanse og koordinasjon - simuleringsøvelser. Jeg startet på bunn, og har prøvd å ta små steg hele veien derfra. Det har vært en dritlang prosess som på langt nær er ferdig, men jeg har fire måneder på meg til VM i Val di Fiemme. Gullet på den 15-kilometeren er drømmen min.

- Det er neppe mange av favorittene på den distansen som ville nevnt deg som en gullrival nå?

- Jeg er nok ikke med på lista nå, nei. Men kanskje når vi er ferdig med verdenscupen i januar, sier Martin Johnsrud Sundby.