Vil skape et helt nytt landslag

KAIRO (Dagbladet): Nils Johan Semb drømmer om et nesten helt nytt landslag fram mot år 2000. - Det blir spennende å se om det er naturlig å gjøre et generasjonsskifte allerede i denne EM-kvaliken, sier landslagssjefen.

Men i Drillos kjølvann er den nye landslagstreneren sårbar for resultater og nasjonale følelser. Derfor er bildet du ser en spiller-revolusjon på stram line. Her i Kairo er det bare sju mann igjen fra den gjengen som gjorde Egil Olsen til norgeshistoriens største fotballtrener. Blant dem finner du også Petter Rudi og Tore André Flo. Men det er dette bildet - pluss Flo og Rudi sjølsagt, de to som kom seint i natt (Thomas Myhre og Bjørn Otto Bragstad), han som ikke dukket opp til fotograferinga (Daniel Berg Hestad) - samt skadde Ole Gunnar Solskjær, Ronny Johnsen og Claus Lundekvam, for anledningen ikke uttatte Espen Baardsen og Tippeliga-spillerne Sigurd Rushfeldt og Odd Inge Olsen - som i grove trekk er framtida.

Tro meg - jeg har det fra landslagstreneren.

- Da jeg tok ut denne troppen var jeg ikke klar over det sjøl, sier Nils Johan Semb. - Det var faktisk en eller annen i støtteapparatet som gjorde meg oppmerksom på de store forandringene. Men det er ikke et generasjonsskifte for generajonsskiftets skyld.

- Per dato er dette det helt naturlige bildet av situasjonen.

Få Englands-reserver

Dermed ikke sagt at Semb er i ferd med å stenge døra for de veteranene som fortsatt henger med fra Drillos-tida. Er du god nok, er du god nok - uansett alder. Men har du problemer har du problemer også - uansett hvor du spiller fotball.

Med andre ord:

Semb ser ikke mange Englands-reserver i framtidas landslag.

- Det (framtida) handler om to ting, sier den norske ball-sjefen til Dagbladet.

  • Spillerne må være skadefrie og få lov til å spille fotball.
  • Omgivelsene må ha tålmodighet nok til å tåle svingninger i prestasjonene. Men det siste kan bli vanskelig i og med den starten vi har fått i EM-kvalifiseringa.

Noen andre ord til:

Nils Johan Semb vet at han kan falle for eget grep.

- Jeg søker spillertyper hele tida. Det er også veldig viktig å ta ut folk med tanke på et lag som gir god balanse både offensivt og defensivt. Men ja, fart og ferdigheter er av stor betydning.

Carew-Flo-Iversen

- Vi har etter hvert fått en del spillere som kan utvikle seg enormt.

Dagbladet vet at Nils Johan Semb har usedvanlig lyst til å starte sin lille fotballrevolusjon med angrepstrioen John Carew, Tore André Flo og Steffen Iversen i morgen kveld. Uansett hvor mye han messer om den defensive organiseringa og terping på alt som skal foregå i flate linjer og soner både her og der, så har han faktisk så lyst på Carew-Flo-Iversen at han sannsynligvis kommer til å gjøre det. Og stemmer det mot Egypt, har han pløyd mark langt mer betydningsfull en den han forpakter bort til norsk landbruks beste hjemme i Vestfold.

Hvis de trekkene han velger i morgen kveld ender opp i en faglig analyse godt over middels, vel folkens - da får vi en Sembsk spillerrevolusjon i EM-kvalifiseringa fram mot Belgia og Nederland i år 2000.