Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Vil skjerme skytterne fra OL-debatt

- Men vi er ikke likegyldige, understreker treneren.

Skytetrener Christian Holstad Lilleng er redd debatten rundt menneskerettighetene i Kina skal forstyrre utøverne foran OL i Beijing.

Landslagssjefen mener nærvær og ikke boikott er løsningen.

- «Min egen» utøver, Harald Stenvaag, kunne vært aktuell for sine åttende olympiske leker, men på grunn av Moskva-boikotten i 1980 er han nå aktuell for sine sjuende. Hvor mange sovjetrussere brydde seg om at han ikke kom til Moskva, bortsett fra de skytterne som slapp å konkurrere mot ham? spør Holstad Lilleng.

Han mener nærvær er viktig og mener det er verdt å merke seg at tibetanernes åndelige leder, Dalai Lama, ikke ønsker en boikott av OL i Kina.

- Det er viktig å huske på at OL er med på å sette fokus og legge press på Kina i forhold til menneskerettighetsbrudd, et press som ellers ikke ville vært der. Derfor blir det faktisk viktig å være der, nettopp fordi nærværet setter et søkelys på overgrepene som foregår.

Skytesjefen understreker at ingen av hans utøvere er likegyldige til det som skjer i Kina, men ber om forståelse for at skytterne vil ha fokus på deres store mål - OL-medaljer.

- Vår mening er at idretten kan spille en viktig rolle gjennom dialog og etablering av gode møteplasser. Det er likevel viktig å fremheve at utøverne er i OL for å prestere i sin idrettsgren. Det er denne prestasjonen som har idrettsutøverens fokus, spesielt nå i tiden rett før OL, sier Holstad Lilleng.

En av de viktigste oppgavene for ham som landslagstrener er å skjerme utøverne fra ytre støy, nettopp for at de skal få muligheten til kun å fokusere på egne prestasjoner.

BRÅK OGSÅ I USA? Skuespiller Richard Gere er blant de som fronter protestene i San Francisco, hvor OL-fakkelen skal paraderes i dag. Foto: MARIO ANZUONI/REUTERSSCANPIX
BRÅK OGSÅ I USA? Skuespiller Richard Gere er blant de som fronter protestene i San Francisco, hvor OL-fakkelen skal paraderes i dag. Foto: MARIO ANZUONI/REUTERSSCANPIX Vis mer

(NTB)

image: Vil skjerme skytterne fra OL-debatt
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media