U20-VM 2019 i Polen

Vil skrive norsk fotballhistorie

Norge har store muligheter til å gå videre fra U20-VM for første gang.

NØKKELSPILLERE: Tobias Børkeeiet, Hugo Vetlesen og Ola Brynhildsen blir viktige for Norge i U20-VM. Her sammen med trener Pål Arne «Paco» Johansen før VM. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
NØKKELSPILLERE: Tobias Børkeeiet, Hugo Vetlesen og Ola Brynhildsen blir viktige for Norge i U20-VM. Her sammen med trener Pål Arne «Paco» Johansen før VM. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer

ULLEVAAL STADION (Dagbladet): Årets turnering foregår i Polen, med start 23. mai og finale 15. juni. Norges første kamp spilles fredag mot Uruguay.

Norge har vært med i U20-VM to ganger tidligere. Først i 1989, deretter i 1993.

Thomas Myhre, Tommy Svindal Larsen og Petter Rudi var blant spillerne som var med i troppen sist Norge var med i U20-VM for 26 år siden.

Både da og fire år før endte det med hjemreise etter gruppespillet.

- Målet er å komme seg videre fra gruppespillet. Vi skal slippe oss løs og nyte dette, sier keeper Julian Faye Lund til Dagbladet.

I år er det veldig gode muligheter for å ta seg videre fra gruppa for Faye Lund, trener Pål Arne «Paco» Johansen og det norske laget. Mange av de andre gruppene er langt sterke enn Norge sin.

Frankrike, Portugal og Argentina regnes som de største favorittene til å vinne hele sulamitten. Spesielt Frankrike og Portugal har sterke lag, med flere spillere som er godt etablerte i noen av de beste ligaene i Europa.

Uruguay er favoritt til å vinne Norges gruppe, men det vil være en stor overraskelse om de kommer lenger enn kvartfinale.

- Uruguay har gode tradisjoner og har fostra opp mange kvalitetsspillere, spesielt i frontleddet. De har individualister med en plan og tanke bak det de gjør, sier assistenttrener Igor Aase til Dagbladet.

De to siste motstanderne er New Zealand og Honduras. Norge bør kunne slå begge. Nummer én og nummer to går videre til sluttspillet, det samme gjør de fire beste treerne fra de seks ulike gruppene.

- Honduras har mange individualister, akkurat som A-landslaget. Det er mye fart og kraft der, men litt mindre struktur.

New Zealand kommer ifølge Aase med en annen tropp enn de brukte i kvalifiseringen, men det er likevel et lag Norge bør kunne slå.

- Vi skal spille offensiv og underholdende fotball, på «Paco»-måten. Det innebærer at vi spillerne har tydelige rammer, samtidig som det er mye frihet, sier Julian Faye Lund.

Mye mål

Det norske landslaget kvalifiserte seg gjennom å bli nummer tre i sin gruppe i U19-EM i fjor, før de slo England 3-0 i playoff.

- På vårt beste kan vi hamle opp med gode lag. Det har vi vist tidligere mot Tyskland, Italia og England, sier assistenttrener Aase, og sikter til England-kampen nevnt over, 5-2-seieren mot Tyskland borte i kvalifiseringen og 1-1 mot Italia i gruppespillet.

- Vi kommer til å være godt forberedt. Vi gjør en god jobb når det kommer til kartlegging av motstandere, og det gjør at vi føler en trygghet rundt alle lag vi møter.

Det blir ofte mange mål i kampene denne Norge-årgangen spiller. Erling Braut Haaland står eksempelvis med 18 mål på 18 kamper for G18, G19 og U20.

Også Ola Brynhildsen og Kristian Thorstvedt er spillere som har vist at de vet hvor målet står i årets eliteserie.

- Vi går på banen for å score mål og er offensive i hodet. Vi har litt forskjellige trusler i laget vårt, men kommer til å ha mye ball. Og så har vi kontringsspillere, samtidig som vi bør kunne bite fra oss på dødball, sier Aase, og legger til:

- Ambisjonen vår er å ha et eget spill og dominere motstanderen med ballen i laget. Det går ikke alltid, men det er utgangspunktet vårt.