- Vil skru av rampelyset

Onsdag kveld ble Nils Johan Semb folkehelt. I går ble han nedringt og nedgratulert av kjente og ukjente. Men hjemme igjen, på gården der nede ved veikrysset i Vestfold, klarte han endelig å skru av knappen. Og - det er sånn han vil ha det.

- Om et par dager er jeg tilbake i hverdagen igjen - får jeg håpe..., sier Nils Johan Semb. I akkurat den setningen ligger det veldig mye. For nasjonens siste ball-helt vet hvilket trøkk som nå vil bli rettet mot ham som person. Og han kjenner markedskreftene.

- Jeg kommer til å være fryktelig selektiv i forhold til de forespørslene som måtte komme.

- Det har med personligheten min å gjøre. For jeg ser meg i speilet og vet at jeg ikke kan være med på alt.

- Det passer ikke for meg, sier Nils Johan Semb.

Da landslagsspillerne dyttet Nils Johan Semb på trynet ned i EM-kaka fikk han langt mer enn krem og marsipan i ansiktet. På Ullevaal Stadion onsdag kveld fikk nemlig Nils Johan Semb Drillo-status. Og det er denne nye situasjonen han våknet til i går etter noen fest-timer i Oslo-natta med fotballvenner og kona Torill.

Og som han - helt ærlig og uten å blunke - ønsker å skjerme seg sjøl mot.

Feiret til klokka tre

- Det ble ikke så seint, jeg var i seng klokka tre, sier Nils Johan Semb. - Uten å få sove. Men det er bedre å ligge våken og tenke på noe godt enn å ligge der og plages over et dårlig resultat.

Og:

- Det er ikke mer enn et år siden det var stikk motsatt.

- Hva med rampelyset - du har jo fått det midt i fleisen?

- Deler av det kan jeg ikke gjøre noe med. Det hører jobben til, og i den trives jeg veldig godt. Men ut over fotballen og de samlingene og tiltakene vi har med landslaget, ønsker jeg et normalt liv. Jeg mener det skal gå å holde avstand.

- Det er mye penger å hente og lett å la seg friste?

- Mulig det, men det er ikke meg. Så nå skal jeg bare slappe av noen dager og reise en tur på fjellet. Jeg må komme meg vekk, sier Nils Johan Semb.

Blir i Norge

- EM-suksessen betyr anerkjennelse og oppmerksomhet også utafor Norges grenser. Ser du for deg en framtid i utlandet?

- Anerkjennelse betyr mye. Det varmer. Men jeg tenker meg ikke ut av Norge - det er så fjernt. Og jobben min i Fotballforbundet strekker seg så langt inn i framtida at jeg har mer enn nok med den.

- Kan Norge vinne EM?

- Ikke begynn du også nå da. Jeg har sagt at en kvartfinale vil være en stor framgang og det står jeg på. Men når det er sagt - når man ser på alle resultatene internasjonalt, så ser man hvor jevnt det er. Det skiller lite mellom det å lykkes kontra det å mislykkes.

- Var du redd for å mislykkes da du overtok for Olsen?

- Nei, men jeg var redd for uflaks. Og det var jo det hele denne kvalifiseringa startet med. Og når jeg setter den første kampen (Latvia) opp mot den siste (Slovenia) og ser at vi vant begge sjansestatistikkene med henholdsvis 15-3 og 16-1, så forteller vel det alt. Om uflaks mener jeg.

Slovenia var maks

- Hvor mye bedre kan dette laget bli?

- Vi kan nok ikke bli bedre enn det vi var mot Slovenia. Det var maksimalt og skjer i en av 20 kamper slik jeg ser det. For de fleste fotballkamper ser ut som den mot Hellas. Noen andre er bra, mens andre igjen er drita dårlige.

- Men vi er i hvert fall bedre enn for ett år siden?

- Det viktigste vi har fått til er den iboende kynismen som nå finnes på egen banehalvdel. Det hjelper enormt. Men vi har også blitt bedre i overgangsspillet. Det er mer trøkk over det nå sammenliknet med tidligere.

- Har du opplevd økende spillerentusiasme på veien?

- Den har vært bra hele veien. Men det er klart at resultatene har gjort gutta sterkere i troen. Og på onsdag var de så gærne at flere hadde lyst til å spille to omganger til.

- Men du hadde fått nok?

- Ja, det var greit etter 90 minutter. Akkurat nå er jeg så tom at jeg trenger en pause, sier Nils Johan Semb.

#

JORDNÆR: Landslagssjef

Nils Johan Semb er ikke som bønder flest. Men den jordnære, nøkterne holdningen til omgivelsene har han fortsatt. - Jeg kommer til å være fryktelig selektiv i forhold til de forespørslene som måtte komme, sier han. # Foto: ARNT E. FOLVIK

#

JOBBEN: Behandlingen fra

Henning Berg ,

Erik Mykland ,

Vidar Riseth og

Frode Olsen er ikke hverdagskost for en landslagssjef. Men tross alt jobbrelatert - og i den rollen trives landslagssjefen. # Foto: MARIUS GULLIKSRUD

# 274

JORDNÆR:</B> Landslagssjef Nils Johan Semb er ikke som bønder flest. Men den jordnære, nøkterne holdningen til omgivelsene har han fortsatt.