Hockey-VM for Norge

Vil skyte Norge til kvartfinale

Stortalentet Mathias Emilio Pettersen (21) er klar for sitt første seniormesterskap for Norge. Han håper han kan bidra med å sende Norge til kvartfinale. Landslagssjef Petter Thoresen (59) ser fram til å se unggutten i aksjon.

TALENT: Mathias Emilio Pettersen er klar for sitt første seniormesterskap for Norge Foto: Fredrik Hagen, Norges ishockeyforbund / NTB
TALENT: Mathias Emilio Pettersen er klar for sitt første seniormesterskap for Norge Foto: Fredrik Hagen, Norges ishockeyforbund / NTB Vis mer
Publisert
  • NORGE - TYSKLAND KL. 11.15

Når pucken droppes i lørdag formiddag, blir det første gang Mathias Emilio Pettersen spiller mesterskap for det norske A-landslaget.

21-åringen fra Manglerud i Oslo spiller til daglig for Stockton Heat i AHL. Nivået rett under NHL. «Emilio» ble draftet av NHL-laget Calgary Flames i 2018, og har denne sesongen spilt for farmerlaget.

«Emilio» debuterte for det norske A-landslaget i VM-oppkjøringskampen mot Danmark for litt over ei uke siden. I kampen etter scoret han like så godt to mål i en kamp hvor de norske iskrigerne vant 4-0.

Stortalentet gleder seg stort til å ikle seg den norske landslagsdrakta i et mesterskap for Norge.

- Vi gleder oss. Jeg tror vi har en fin gruppe som har hatt en bra oppkjøring nå. Mange nye unge spillere som har lyst til å spille, så jeg tror det blir veldig bra, sier Emilio Pettersen til Dagbladet.

NHL-klar

Unggutten har lenge blitt omtalt i hockeymiljøet. Allerede da han var 13 år herjet han for Lørenskog i U-16-serien. På 20 kamper scoret han 34 mål, og bidro totalt med elleville 71 poeng.

NHL: I 2010 herjet Mathias Emilio Pettersen for Manglerud Star som 10-åring. Nå er den norske unggutten klar for spill i NHL. Vis mer

Selv om han nå er en del av farmerlaget til Calgary Flames, er ikke muligheten for å bli den niende nordmannen i NHL noe han tenker særlig mye på nå.

- Jeg har ikke så veldig stort fokus på det, men det er jo morsomt å høre at folk kan se det i framtida. Jeg tar hver dag, og hver kamp som det kommer, og ser ikke så mye fram i tid. Men det er gøy å høre, sier Emilio Pettersen.

Det norske landslaget er klare for VM i Riga. Et mesterskap som skulle blitt avholdt for et år siden, men som på grunn av coronapandemien ble forskjøvet ett år.

Allerede lørdag møter de Tyskland til sin første kamp i mesterskapet. Landslagssjef Petter Thoresen er forberedt på en tøff kamp, som Norge mest sannsynlig må vinne for å ha et håp om å nå en kvartfinale.

- Det ligger veldig mye i potten. Allerede i første kampen mot Tyskland. Vi drømmer jo om å komme oss til kvartfinale, og da må vi legge tyskerne bak oss. De er gode, men vi er optimistiske. Vi synes vi har hatt bra progresjon i de kampene vi har spilt, sier Thoresen til Dagbladet.

SETTER KRAV: Landslagssjef Petter Thoresen forventer mye av unggutta. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
SETTER KRAV: Landslagssjef Petter Thoresen forventer mye av unggutta. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix Vis mer

Thoresen er glad for at de får ha med Emilio Pettersen til VM.

- Han er en kvalitetsspiller. Han har en herlig innstilling til det å trene og spille. Han er entusiastisk, lydhør og klar. Så er det ting han må jobbe videre med, sier han, før han fortsetter.

- Emilio vet vi jo at har et veldig stort talent. Han viser det også på dette nivået at han er en spiller som Norge forhåpentligvis kan bruke i mange år framover hvis han har tid, sier han, og sikter til at han blir opptatt med NHL-spill om han en dag skulle komme gjennom det trange nåløyet.

Stoler på unggutta

I tillegg til Emilio Pettersen har Thoresen tatt ut sju andre debutanter i den norske VM-troppen. Men selv om de er debutanter, vil ikke Thoresen stille noe mindre krav til dem av den grunn.

- Er de unge bare med for å lære?

- Nei, det er dem ikke. De vokser med å ha gode spillere rundt seg. Det synes jeg de eldre spillerne er flinke til å inkludere, ta vare på, men også sette krav til de yngre spillerne. Vi må sette krav til dem, sier Thoresen.

I de foregående mesterskapene har Norge bestått av mange rutinerte spillere. Det at troppen nå består av åtte debutanter synes Emilio Pettersen er kult.

- Det er unikt. Nå kommer det plutselig åtte debutanter, men jeg synes vi har blitt en sammensveiset gjeng før VM, og det kjennes bra. Det sier mye om lederskapet vi har i gruppa, mener han.

MÅ TA POENG: Mathis Olimb tror Norge må ta poeng mot Tyskland i åpningskampen. Foto: Fredrik Hagen / NTB
MÅ TA POENG: Mathis Olimb tror Norge må ta poeng mot Tyskland i åpningskampen. Foto: Fredrik Hagen / NTB Vis mer

- Har du fått noen signaler om hvilken rolle du vil ha i laget?

- Man får noen signaler, men det blir jo til syvende og sist å være klar for matchen og det er de som viser at de virkelig vil spille som får spille mest. Jeg må vise det i første match.

Ikke råd til å tape

En som ikke er debutant er Mathis Olimb. 35-åringen spiller sitt 14. VM for Norge. Til daglig spiller han i den tyske klubben Grizzlys Wolfsburg og kjenner godt til lørdagens motstander. Også han er forberedt på en tøff kamp.

- De har et veldig godt lag. De har mange å plukke av og det er toppspillere fra den tyske ligaen stor sett og et par fra NHL og AHL. De har toppspillere på alle posisjoner, sier Olimb til Dagbladet.

- Må dere vinne for å ha en håp om kvartfinale?

- Jeg tror vi må ta poeng for at kvartfinaledrømmen skal leve. Stort sett må man jo vinne mot disse lagene som er på noenlunde samme nivå som oss, sier Olimb.

Norges kamper i Ishockey-VM

Lørdag 22. mai: Norge - Tyskland

Søndag 23. mai: Norge - Italia

Tirsdag 25. mai: Finland - Norge

Onsdag 26. mai: Norge - Canada

Fredag 28. mai: Norge - Latvia

Lørdag 29. mai: Norge - USA

Mandag 31. mai: Norge - Kazaktshtan

Alle Norges kamper vises på Viasat 4 og Viaplay.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer