NÅ VENTER VM: Petter Northug hadde energi igjen til å forsere denne hindringen i Val di Fiemme, men nå skal han bruke tiden godt for å komme tilbake i februar - som vinner. Foto:Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
NÅ VENTER VM: Petter Northug hadde energi igjen til å forsere denne hindringen i Val di Fiemme, men nå skal han bruke tiden godt for å komme tilbake i februar - som vinner. Foto:Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

- Vil snyte svenskene for så mange medaljer som mulig

Allerede i kveld tenker Petter Northug kun VM.

VAL DI FIEMME/OSLO (Dagbladet): Han nådde ikke målet om å vinne sitt første Tour de Ski, men allerede i kveld starter Petter Northug planleggingen for hvordan han skal vinne mest mulig i VM i februar.

Da kommer nordmannen tilbake til Val di Fiemme, med en klar målsetning: Å vinne alt.

- Alle planer blir lagt for å gjøre det best mulig der. Alt som skjer innimellom og etterpå, det betyr absolutt ingenting for min del. Jeg tenker kun VM, sier Northug.

- Hvor mange medaljer skal du ta?

- Jeg håper å snyte Sverige for så mange som mulig. I de øvelsene jeg stiller opp i ønsker jeg å kjempe om seier, det gjør jeg, sier nordmannen kontant.

Var godt nok forberedt
Seier ble det ikke i touren denne gangen heller.

På siste etappe opp Alpe Cermis hadde ikke Northug kreftene som skulle til for å hamle opp med Aleksander Legkov, Dario Cologna og Maksim Vylegzjanin. Også pallen glapp.

- Andre var sterkere, det er bare sånn det er, sier landslagstrener Trond Nystad til Dagbladet.

- Hva betyr det, at Petter ikke var godt nok forberedt?

- Nei, han var godt nok forberedt, han hadde jo et drømmeutgangspunkt og gikk ut sammen med de andre opp den siste bakken. Bedre utgangspunkt kan han ikke ha. Han var ikke sterk nok opp siste bakken, så jeg tror det er å dra det langt å si at han ikke er godt nok forberedt. Det var fire gutter som skilte seg ut i hele touren. De fire der, de gikk jævlig fort på ski, og dessverre var han ikke god nok til å hamle opp med de andre, sier Trond Nystad, som mener det handler mer om dagsform.

Kan ta to uker å bli pigg igjen
Den skal forhåpentligvis være tilstede så mange dager som mulig mellom 20. februar og 3. mars.

- Ja, nå har vi lagt planen til dagen i dag for å gå fortest mulig her i Tour de Ski. Nå er VM neste mål, og da må man legge en plan for hvordan man skal være best mulig rustet da, sier Petter Northug, som skal bruke de neste ukene effektivt for å komme tilbake i toppform.

- Det er viktig å slå av bryteren, men samtidig være flink til å spise og drikke og restituere deg så fort som mulig, for en tour koster og tærer på kreftene. Min erfaring er at det kan ta fra fire til 15-16 dager før man er pigg igjen. Det har vært så store forskjeller fra år til år på hvordan formen har vært etter Tour de Ski, så det blir en løpende vurdering den neste uka, men planen er i hvert fall å gå world cup i La Clusaz (om to uker), sier han.