Vil spise bær med de store

Anders Stadheim, Tommy Øren, Alexander Ødegaard og Rune Bolseth har 94 ungdomslandskamper. - På tide å markere seg i Tippeligaen, mener Sogndal-spillerne. Se Dagbladets tabelltips.

Dagbladet tror kvartetten vil heve laget fra frukt- og bærkommunen Sogndal denne sesongen. Til sammen har gutta fra 1980-årgangen spilt hele 94 U-landslagskamper, og de akter ikke å stoppe der. Nå skal de vise at de ikke bare er supertalenter. I treningskampene har de stått fram en etter en, men også samlet som gruppe. Dette gir supporterne grunn til å håpe.

- Beste i historien

- På papiret har vi det beste laget i Sogndal sin historie. Nå er det bare opp til oss selv, og jeg blir svært skuffet om det slår feil, sier Tommy Øren. Med sine 36 U-landslagskamper er det store forventninger til Øren etter en skadefri vinter og forsesong. Store forventninger er det også til den unge midtbanegeneralen Rune Bolseth, som hittil har spilt 29 U-landslagskamper, Alexander Ødegaard med sine 27 og Anders Stadheim, som hittil bare er registrert med to U-kamper.

Kronjuvelene har fått klar beskjed fra trenerteamet. Glem proffdrømmene og ha det moro i Sogndal.

Siden i fjor høst har det vært mye moro for lagkameratene.

TIPPELIGAEN 2003

1.    12. april

2.    11. april

3.    9. april

4.    7. april

5.    5. april

6.    3. april

7.    Lillestrøm

8.    Stabæk

9.    SOGNDAL

10.  4. april

11.  6. april

12.  8. april

13.  10. april

14.  12. april

- Vi har nesten glemt hvordan det er å tape, sier duoen Øren og Bolseth spøkefullt. Sitatet ble benyttet av en Rosenborg-spiller for ei tid tilbake, og er selvfølgelig blitt behørig registrert i Sogndal.

De to Sogndal-profilene tror det blir ekstra jevnt mellom lagene i årets Tippeliga. Rune Bolseth er imidlertid ikke i tvil om at det blir Rosenborg som stikker av med seriemesterskapet også i år.

Nærmere RBK

- Da er jeg mer usikker når det gjelder nedrykk til 1. divisjon. Jeg tror Bodø/Glimt vil slite, men ellers er det veldig åpent. Når det gjelder Sogndal så går vi for en plassering midt på tabellen, sier Bolseth.

Tommy Øren er enig, men mener Sogndal har nærmet seg RBK.

- Vi er nærmere Rosenborg i dag enn for fire år siden. Det er imidlertid langt opp til Norges suverene lag. De er sterkest, men likevel er kanskje Tippeligaen åpnere enn på lenge. Jeg tror at Bodø/Glimt, Odd Grenland og Brann vil slite i bunnen, men jeg understreker at det blir jevnt og en knallhard kamp for å unngå nedrykk for flere lag, sier Øren.

Trenerskryt

Spillerutvikler Torbjørn Glomnes tror firkløveret har vokst på motgangen i fjor:

- Etter tre sesonger med Tippeliga-spill har de nå fått ballasten som skal til for å holde høyt nivå over tid. I fjor var første gangen de virkelig opplevde motgang. Jeg tror de har vokst på den erfaringen, sier Torbjørn Glomnes.

Vurdering av Sognal

Vurdert av Øivind A. Monn-Iversen.

Offensivt


Sogndal har et bredt offensivt register med unge, spennende spillertyper med ulik kompetanse. På gode dager gir det fart og variasjon, på dårlige dager skaper det rytmetrøbbel og kontringer imot. Håvard Flo scorer ventelig et tosifret antall mål - Tommy Øren bør ligge hakk i hæl.

Defensivt


Slapp inn hele 51 mål i fjor, bare to lag (Start, 72 og Brann, 52) var dårligere. Styrket forsvarsfireren i løpet av fjorårssesongen, den bør være innkjørt og vesentlig bedre i år. Men generelt må laget jobbe bedre defensivt. Virker som det blir for mye plikt, for lite ekte vilje.

Førsteellever


Skjeldestad - Russel, Reda, Kouakou, Kalvenes - Stadheim, Bolseth, Buer Johansen - Øren, Flo, Ødegaard. Et lag som vil overraske mange. En blanding av slepne teknikere og grovarbeidere - og et par litt eldre karer som kan kjøle ned enkelte overtempererte unggutter.

Reserver


Brukbart dekket opp defensivt, og delvis helt på topp. Men i midtbaneleddet må det litt improvisasjon og omskolering til. De fleste av reservene forsterker inntrykket av et ungt og urutinert Sogndal-lag.

Nøkkelspillere


Kouakou, Øren, Flo. Kouakou er en temperamentsfull, men meget dyktig midtstopper som hever kvaliteten på forsvarsfireren. Kaptein Flo er rutinen blant alle unggutta. Øren er talentet som ikke helt har slått til - og som personifiserer gjengen som vil avgjøre om det blir øvre halvdel eller nedrykksstrid.

Trener


Jan Halvor Halvorsen. Måtte gå fra Start i fjor, og det er naturligvis litt ødeleggende for renomméet - selv om alle vet hvor vanskelige forholdene i Start var. Har tidligere lyktes på 1. divisjonsnivå og omtales som en dyktig trener og en kjernekar. Må rette opp et kraftig bortekompleks.

Konklusjon: Nr. 9


Sogndal har en gjeng spillere i 18- 22-årsalderen som konkurrentene bare kan drømme om. Mye ligger til rette for at laget virkelig kan markere seg sportslig. Hvis de tror det selv. Etter år med edruelig produktutvikling i skyggen av mer kapitalsterke konkurrenter, har den økonomiske virkeligheten i Fotball-Norge tvunget fram endringer - og gitt Sogndal læremesterstatus og et lite forsprang.
SAFT I FRASPARKET: Sogndal-talentene er blitt voksne og ønsker å sette preg på Tippeligaen. Fra venstre Anders Stadheim, Tommy Øren, Alexander Ødegaard og Rune Bolseth.