Vil stille med B-lag i Norge

I går bød topplagene Vålerenga og Storhamar på festhockey i Jordal Amfi. Neste år kan det være VIFs B-lag som utfordrer hedmarkingene, mens klubbens beste spillere er opptatt i den nordiske NHL.

I løpet av seks dager har Hockey-Norges to flaggskip møtt hverandre tre ganger. Og innen sesongen er omme kan det bli 14 nye toppmøter.

Men så kan det brått være slutt. For Vålerenga er invitert med i den eksklusive Nordic Hockey League (NHL) sammen med seks svenske og to finske topplag. Ligaen kan utmerket godt være i gang allerede neste år.

Løsningen kan bli to VIF-lag neste sesong: Ett topplag som skal utfordre svenske og finske stjerner, og ett B-preget farmerlag som møter Storhamar og de øvrige norske klubbene i vår hjemlige eliteserie.

- Vi kan utmerket godt stille to lag, og jeg kan garantere at et eventuelt B-lag er i stand til å kjempe i toppen her hjemme også, sier daglig leder Erik Lorentzen i VIF Hockey.

- Livets sjanse

Det er i alle fall liten tvil om at hovedstadsklubben har fryktelig lyst til å spille puck med de største i Norden i et NHL. Slik den norske eliteserien er i dag, får Lorentzen og VIF bare fest-følelse hver gang erkerival Storhamar er sammen med dem på isen. Og selv 17 dueller, som det kan bli denne sesongen, er ikke nok.

- En nordisk liga er livets sjanse for Vålerenga og for hockeyen i Oslo. Da vil det være fest hver gang vi spiller. Sånn opplegget ser ut nå, vil NHL bestå av 36 serierunder. Det betyr minst 18 toppkamper her i Oslo hver sesong. Det vil være svært positivt for hocky-interessen.

Bedre kvalitet

Vålerengas sportssjef, Håkan Södergren, er den som har ledet NHL-planleggingen på Jordal. Han er forberedt på at VIFs deltakelse i en nordisk liga kan møte motstand i det norske hockey-miljøet. Men han lar ikke det komme i veien for de svært konkrete NHL-planene.

- Klubben både ønsker og trenger flere storkamper i løpet av sesonger. Våre tilskuere vil se hockey av høy kvalitet, og da bør ikke 10-12 andre klubber hindre dem i det, sier Södergren.
Han er også villig til å spille NHL-hockey andre steder enn på Jordal Amfi dersom utleieren Oslo kommune misliker Vålerengas internasjonale planer.

- Da er Oslo Spektrum en mulighet, sier Södergren.

VIF gode nok

- Men er Vålerenga gode nok til å spille i serie sammen med storlag som Djurgården, Frölunda og TPS Åbo?

- Ja, VIF har helt klart en mulighet til å hevde seg i dette selskapet, bare spillerne får nok tro på seg selv. Det er et problem i norsk hockey. Få er klar over hvor gode de er, individuelt og som lag. De føler seg psykologisk underlegne i forhold til spillere fra store hocky-nasjoner som Finland og Sverige. Men ferdighetene er fullt på høyden, mener Vålerengas svenske sportssjef.

- I så fall burde Storhamar også ha noe å stille opp med. Hvorfor er ikke de invitert med i NHL?

- Tja, dette skal jo være en storbyturnering...

- Så Hamar er rett og slett litt for langt ute på landet?

- Det er dine ord. Men det er i alle fall en mindre by enn Oslo, påpeker Håkan Södergren.

  • Vålerenga klarte ikke å beseire Storhamar for tredje gang på seks dager. Men de var nære. Fem minutter før slutt ledet Oslo-laget 5- 3, men med to mål i løpet av 16 sekunder sikret Storhamar seg sudden death. Ekstraperioden ble målløs, og dermed delte topplagene poengene - fortjent nok i en fartsfylt og underholdende kamp.