Warholm-rival slått til blods i juni. Jakter gull fredag kveld

Vil stjele gullet fra Warholm

Karsten Warholm har fått en ny sterk rival i Wilfried Happio, som i juni ble slått til blods under oppvarmingen til det franske mesterskapet. Nå er han fullt leget og drømmer om å ta skalpen til Warholm. - Karsten er tidenes beste, men jeg har en plan, sier Happio til Dagbladet.

SLÅTT: Karsten Warholm spøker med rivalen Wilfried Happios skade. Video: Løkås/Godø. Klipp: NRK Vis mer
Publisert

MÜNCHEN (Dagbladet): Karsten Warholm lekte seg videre til EM-finalen på 400 meter hekk torsdag formiddag.

- Kroppen føles mye bedre. Jeg lekte meg litt med 14-stegsrytme på oppløpet, sier Warholm til Dagbladet om sin overbevisende semifinale.

I finalen fredag kveld er sunnmøringen storfavoritt til å vinne et nytt EM-gull på Olympiastadion i München, slik han blant annet gjorde i EM på Olympiastadion i Berlin for fire år siden.

STORFAVORITT: Karsten Warholm er klar for EM-finalen på 400 meter hekk. Der er han storfavoritt til å vinne et nytt gull. Foto: Lise Åserud / NTB
STORFAVORITT: Karsten Warholm er klar for EM-finalen på 400 meter hekk. Der er han storfavoritt til å vinne et nytt gull. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

Men én sterk europeisk konkurrent har tatt store steg det siste året og krever en fullt skjerpet Warholm i finalen.

Den franske kometen Wilfried Happio (23) seiler opp som den største utfordreren til Warholm i friidretts-EM i München, etter at franskmannen slo til med 4. plass og tiden 47,41 i VM i Eugene, hvor han på overraskende vis ble beste europeer.

- Frykter du ham, Karsten?

- Nei, jeg frykter ikke Happio, men jeg vet at han på en god dag kan være med å kjempe om det. Så jeg må være på mitt beste ut ifra forutsetningene, sier Warholm til Dagbladet og erkjenner at Happio kan gi ham mer konkurranse enn han hadde sett for seg før sesongen.

- Det er kanskje et litt annet utgangspunkt enn i fjor. Da hadde jeg ikke sett på disse som trusler, men i år må jeg være litt smartere og gjøre gode ting i finalen, påpeker sunnmøringen.

NY RIVAL: Karsten Warholm har fått en ny sterk europeisk konkurrent i franske Wilfried Happio. Foto: REUTERS/Lucy Nicholson
NY RIVAL: Karsten Warholm har fått en ny sterk europeisk konkurrent i franske Wilfried Happio. Foto: REUTERS/Lucy Nicholson Vis mer

Slått til blods under oppvarming

23 år gamle Happio har hatt en fremragende utvikling denne sesongen, tross en meget spesiell sommer preget av et traumatisk øyeblikk:

Under det franske mesterskapet tidligere i sommer ble Happio fysisk angrepet under oppvarmingen, ifølge den franske storavisa L'Equipe.

Franskmannen fikk ifølge L'Equipe flere slag i ansiktet og ble skamslått av en person helt ut av intet, før hans egen trener Olivier Vallaeys brøt inn og reddet sin elev. Dette skal ha skjedd bare 20 minutter før finalen på 400 meter hekk i det franske mesterskapet. Gjerningsmannen ble dernest arrestert av politiet.

Happio trosset smerte, bandasjerte øyet - og vant. Etter målgang dryppet det blod av nesa til 23-åringen.

- Jeg vil ikke dvele ved det, sa han til fransk presse den gang.

Når Dagbladet møter Happio etter semifinalen i München og spør ham om voldsepisoden, sier han:

- Hva som skjedde? Mye. Jeg kan fortelle i morgen! svarer Happio til Dagbladet.

Happio: - Karsten er tidenes beste

Han har en drøm om å utfordre Warholm, men vet at han har oddsene imot seg.

- Jeg skal gjøre mitt beste for å slå Karsten, men det blir svært vanskelig. Karsten er tidenes beste, så det er litt av en utfordring for meg, men jeg har en plan, sier Happio til Dagbladet.

- Er du en ny stjerne på 400 meter hekk?

- Nei, det vil ikke jeg si, sier Happio og smiler bredt, før han legger til:

- Men kanskje i morgen? Jeg har hatt en veldig fin utvikling og håper at det vil fortsette, varsler franskmannen.

TV-BLEMME: De svenske friidrettsekspertene har ikke alltid kontroll på hvordan den norske stjerna Karsten Warholm ser ut. VIdeo: Løkås/Godø Vis mer

Karsten Warholm er forberedt på at Happio kan gi ham en utfordring i EM-finalen fredag kveld - og er imponert over hvordan han stilte til start og vant med bandasjert ansikt i det franske mesterskapet.

- Han kan løpe fort selv med bandasje over øyet?

- Tydeligvis. Det skal ikke være jeg som banker ham på oppvarmingen i morgen, sier Warholm spøkefullt til Dagbladet.

- Den farligste

Også sunnmøringens trener Leif Olav Alnes tror franskmannen kan løpe raskt i München.

- Happio tror jeg kanskje blir den farligste, men det gjenstår å se, sier suksesstrener Leif Olav Alnes.

BAK KULISSENE: Karsten Warholm har mange imponerende bilder og videoer i sosiale medier. Nå avslører Amalie Iuel sannheten bak bildene. Video: Løkås/Godø Vis mer

- Er Happio en ny komet som er kommet for å bli i toppen?

- Det vet vi ikke, men han har kommet hardt i år og perset med et sekund i VM-finalen. Happio var også nr. 2 i semifinalen i VM etter Karsten. Det er kjempeflott at det kommer opp utøvere som kan være med og konkurrere i toppen. Det er et spenningsmoment. Det liker vi i idretten.

SPESIELL AVSLUTNING: De svenske friidrettsekspertene har ikke alltid kontroll på hvordan den norske stjerna Karsten Warholm ser ut, Vladimir Vukicevic vil lære av portugisisk spesialist og Amalie Iuel forteller hvordan det var å lure TV-seerne. Video: Løkås/Godø. Klipp: NRK Vis mer

Tyrkiske Yasmani Copello, men en rekke mesterskapsmedaljer på CV-en, har i likhet med Warholm slitt med en skade gjennom sommeren. Er han i slag igjen, er Copello også et navn å se opp for.

- Jeg snakket med ham. Copello sliter med en hamstringsskade, sa Alnes til Dagbladet før EM.

Warholm har imidlertid lagt skaden sin bak seg.

Nå vil han kjenne smaken av gull igjen.

Scenen i München er satt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer