Ferskt IOC-forslag

Vil stoppe OL-deltakelse for alle med dopingdommer over seks måneder

Ønsker endringer i Wada-koden.

TRANGERE OL-RINGER: IOC vil hindre dopingtatte utøvere fra å delta i lekene som kommer etter dommen de har sonet.&nbsp;<br>Foto: NTB Scanpix
TRANGERE OL-RINGER: IOC vil hindre dopingtatte utøvere fra å delta i lekene som kommer etter dommen de har sonet. 
Foto: NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): I går kveld foreslo Den Internasjonale Olympiske Komité, IOC, på Verdens Antidopingorganisasjons (Wada) høstkonferanse i Glasgow, at utøvere som har sonet dopingdommer på mer enn seks måneder, ikke skal få delta i de olympiske lekene, skriver OL-nettstedet Inside The Games.

- IOC ønsker å foreslå en ny endring i koden når det gjelder utøveres mulighet til å konkurrere i de olympiske lekene, sa den triple OL-mesteren i kanopadling og IOC-medlemmet Tony Estanguet på konferansen, ifølge Inside The Games.

Utestenges på alle måter

Koden Estanguet snakker om å endre er Wada-koden alle idretter som konkurrerer i OL må godta å følge. Det er her alle antidopingreglene er nedtegnet, og det er også her straffenivået er lagt.

Men selv om forslaget skulle bli godt mottatt, vil det ikke tre i kraft før om noen år. Wada-koden endres som regel hvert sjette år, og den forrige endringen trådte i kraft 1. januar 2015.

Med andre ord vil ikke en endring av Wada-koden bli gjeldende før 2021, altså i forkant av vinter-OL i Beijing i 2022, om endringene følger den normale syklusen.

Men det er ikke bare som utøver man ikke skal få delta, om IOC får det som de vil. Er man dømt til mer enn seks måneder bør man ikke få OL-akkreditering i det hele tatt, sier Estanguet.

- Hvis utøvere har sonet mer enn seks måneders suspensjon, bør de ikke få delta på noen som helst måte i neste OL, sa Estanguet.

En gammel regel

Ifølge Inside The Games henter IOC opp den gamle bestemmelsen de vedtok i 2007, når de nå foreslår nulltoleranse for lange dopingdommer i OL. Det såkalte Osaka-vedtaket godtok ikke utøvere i OL med mer enn seks måneder lange dopingdommer.

Dette var bestemmelsen IOC måtte oppheve da de ble saksøkt av den amerikanske OL-komitéen i forkant av London-OL i 2012.

Da vurderte den internasjonale voldgiftsretten for idrett, CAS, at det ville medføre dobbelt straff. Konsekvensen ble at strafferammen for doping ble hevet fra to til fire år.

Det ferske IOC-forslaget er ikke vedtatt ennå.