Vil strippe norsk friidrett

M\NCHEN (Dagbladet): Marius Bakken mener at lutfattige Norges Friidrettsforbund må slutte å bruke ressurser på øvelser vi aldri kan vinne. Sjøl mangler 24-åringen bare talent for å kle seg etter forholdene.

I fjor kranglet Marius Bakken og Friidrettsforbundet så fillene føyk om når og hvor Marius kunne løpe i drakt fra hans egen utstyrsprodusent, merket med hans egen personlige sponsor. Draktkrangelen ble løst etter sesongen, og Marius er i år med på landslaget igjen.

Men da Dagbladet ba om å få ta bilde av Marius på tribunen under 10000 meteren for menn onsdag, bar han klær fra sin egen utstyrsleverandør - uten forbundssponsoren eksponert - helt til han forsto at han hadde glemt seg. Da reagerte han kjapt. Bare se på bildeserien ovenfor.

- På stadion har utøverne lov til å bære private klær, men i mediesammenheng skal utøverne bære forbundsklær, sier idrettssjef Per Øyvind Mørk.

Straffes ikke

Selv om Marius Bakken for lengst burde ha lært, tilgis tabben som en engangsforseelse.

- Marius har oppført seg eksemplarisk på dette i hele år, sier Mørk.

En ny konflikt om tekstiler skys som pesten for et forbund i grøfta. Sjøl er Marius positiv med tanke på framtida for norsk friidrett.

- Jeg tror det er mulig at friidretten i Norge blir like god som i 1994, sier han.

I tillegg til kravet om innendørshaller, har han til dels kontroversielle tanker om hvordan dette kan skje.

- Vi må satse på øvelser vi kan hevde oss i, sier han.

- Hvilke da?

- 800 meter, 1500 meter, spyd, høyde og tresteg for begge kjønn. Og korthekk og stav - kanskje først og fremst for kvinner.

Strammere satsing

Bakken mener det er hodeløst å satse på hele øvelsesspekteret i friidrett. Han mener at tekniske disipliner uten ekstreme krav til eksplosivitet er veien å gå. Og han er helt enig i at Friidrettsforbundet nå må satse hardt på den lovende gjengen med mellomdistansejenter.

- Dette har jeg tenkt mye på. Sprint handler om rein eksplosivitet. Der er det først og fremst vestafrikanerne eller amerikanere som stammer fra land i Vest-Afrika som har naturlige fortrinn. På langdistansene har utøvere fra land i Øst-afrika et fortrinn. Mellomdistanse ligger midt i mellom, og passer for oss fra Nord-Europa.

Sjøl er Bakken kjæresten til en av de unge og lovende mellomdistansejentene. Ragnhild Kvarberg har ifølge ekspertisen et av de råeste løpsstegene norsk friidrett har sett - kanskje råere enn Marius. Neste sesong planlegger hun en voldsom økning i treningdosene. Det liker kjæresten.

- Man må tørre å satse hardt hele tida. Kan ikke begynne når man er 27 år. Da er det for seint, sier Marius.

- Er norske utøvere for late?

- Nei, men det er ikke alle som er klar over hvor mye trening som må til for å prestere internasjonalt.

Ny treningsmodell

Han er helt enig med Kristin Roset, som i dag løper 1500 meter forsøk i EM. Onsdag gikk hun ut i Dagbladet og etterlyste en treningsmodell der mellomdistansejentene får samles oftere.

- Man må tilby jentene samlinger der de kan få hjelp og samle impulser. Det handler om å få folk på glid ved at de møter hverandre og lærer av hverandre. Det må trenes veldig annerledes. Olympiatoppen og Friidrettsforbundet bør se dette. Da er jeg helt overbevist om at det kommer til å komme opp vanvittig gode utøvere på verdensnivå både på 800 og 1500 meter, sier Bakken.

Ønsket om større satsing på mellomdistansejentene tas til følge.

- Neste år skal disse jentene samles mer til treningsleirer, både i Norge og utlandet, sier Per Øyvind Mørk.

1 - PÅKLEDD: Sammen med langdistanseløper Bente Landøy og gangtrener Stephan Plätzer så Marius Bakken 10000 meteren. På kroppen bar han klær fra sin egen private utstyrssponsor.
2 - Å, SKITT: Her forstår Marius at han snarest bør trekke i reglementert antrekk.
3 - AV MED FILLENE: Den gærne trøya må fjernes så raskt som mulig.
4 - SKJØNTE DERE?: Nesten ferdigskiftet titter Marius Bakken på fotografen med et håp om at ingen skjønte at han hadde hatt på seg feil klær. Ingenting passer dårligere enn en ny draktkrangel to dager før søndagens finale på 5000 meter.