Helseministeren reagerer etter Dagbladet-avsløringer

Vil styrke tilbudet

Helseministeren sier de vil trappe opp satsingen på behandling av spiseforstyrrelser.

NY PLAN: Nå vil helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) lage en ny opptrappingsplan for psykisk helse. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
NY PLAN: Nå vil helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) lage en ny opptrappingsplan for psykisk helse. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Helse og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) sier til Dagbladet at det behov for å styrke tilbudet for personer med spiseforstyrrelser ytterligere, både i spesialisthelsetjenesten og i kommunene.

- Hovedmålet er at flere skal få hjelp så tidlig som mulig. Regjeringen vil derfor lage en ny opptrappingsplan for psykisk helse med øremerkede midler. Opptrappingen skal ha et sterkt fokus på å bygge ut arbeidet med psykisk helse i kommunene, og å sikre økt kapasitet i spesialisthelsetjenesten, skriver Kjerkol i en e-post til Dagbladet.

Kritisk

I går sa Kjell Åge Holter, administrator for Facebook-gruppa Pårørende til barn, unge og voksne med anoreksi nevrosa, i Dagbladet at det er stort behov for å bygge opp tjenestene ute i kommunene.

- Spesialisthelsetjenesten bygges ned, for å bygge opp tjenestene ute i kommune, men det er ikke personell nok. Så nå bygger man ned et tilbud som i utgangspunktet er svakt, så skal man bygge opp et tilbud ut fra noe som ikke finnes fra før i kommunehelsetjenesten. Det er under enhver kritikk, sa Holter.

Helseminister Kjerkols svar på dette er altså at regjeringen vil lage en ny opptrappingsplan.

- Er forskjeller

- Vi skal se grundig både på kommunale tjenester, psykisk helsevern for barn og unge, distriktspsykiatriske sentre og sykehuspsykiatrien, sier Kjerkol.

Hun utdyper:

- I dag har vi et relativt bredt psykisk helsetilbud både i spesialisthelsetjenesten og i kommunene, basert på erkjennelsen av at mennesker med psykiske utfordringer og rusmiddelproblemer har de samme behovene for å kunne leve vanlige liv. Men vi vet at det er regionale forskjeller i tilbudene, og at noen grupper vil trenge mer behandling og oppfølging framover.

Ser økning

Flere av støtteorganisasjonene har rapportert om stor økning i antall henvendelser under corona-pandemien. Sunn idrett, som er drevet av Norges idrettsforbund, har tidligere sagt at antall henvendelser til deres anonyme chattetjenesten økte med 67 prosent under corona-pandemien.

- Jeg ser svært alvorlig på økningen i henvendelser om spiseforstyrrelser, og vil berømme tjenestene for at de raskt økte kapasiteten for unge med spiseforstyrrelser under pandemien, sier Ingvild Kjerkol.

TRENGER DU HJELP MED SPISEFORSTYRRELSER ELLER RELATERTE PROBLEMER, TA KONTAKT MED:

I 2020 fikk Dagbladet et anonymt brev om påståtte, utbredte problemer med forstyrret spiseatferd på topplan og nedover klassene i norsk langrenn. Flere i miljøet snakket løst om det samme. Men det var bare påstander og enkelt­historier. Ingen hadde forsket på feltet på 16 år.

Var det virkelig så ille? Vi ville undersøke. I nesten et år har Dagbladet, ved hjelp av nye journalistiske metoder og gjennom hundrevis av menneskemøter, undersøkt omfanget av forstyrret spiseatferd og spise­forstyrrelser i vår nasjonalsport langrenn – og skiskyting.

Vi har foretatt røntgen­målinger, hormon­tester og omfattende, validerte psykologiske tester i jakten på dokumentasjon. Vi har også undersøkt langtids­virkningene av flere års ernærings­underskudd blant utøverne. Dagbladet har i tillegg brukt spesiell teknologi og analyse av store mengder data i søket etter svar. Det vi fant, bekreftet ikke bare ryktene. Det var mye verre.

Funnene er dystre, mener eksperter. I de neste ukene og månedene skal vi fortelle en helt ukjent historie om den norske nasjonal­idretten – og dokumentere den.

Les alle sakene her

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer