Vil ta Berlin tilbake til toppen

Det koster å bli den fineste fotballdama i Tyskland. Men nå har i hvert fall Hertha fått samlet inn pengene.

 MER JUBEL:  Hertha har endelig fått orden på økonomien, og satser på å komme tilbake i toppen av Bundesligaen. Her jubler lagkaptein Peter Pekarik etter en scoring av John Antony Brooks på slutten av fjorårsesongen som endtdte med 11.plass. FOTO Reuters/Tobias Schwartz.
MER JUBEL: Hertha har endelig fått orden på økonomien, og satser på å komme tilbake i toppen av Bundesligaen. Her jubler lagkaptein Peter Pekarik etter en scoring av John Antony Brooks på slutten av fjorårsesongen som endtdte med 11.plass. FOTO Reuters/Tobias Schwartz.Vis mer

BERLIN (Dagbladet): Denne uka døde Hertha Berlins gamle storscorer Helmut Faeder. Han ble 79 år gammel, og ble minnet med varme og  respekt i lokalavisene i den tyske hovedstaden.

Hans liv som fotballspiller rammer inn det som berlinerne håper skal bli en ny storhetstid for Den gamle Damen i tysk fotball. På 351 seriekamper scoret Faeder smått fantastiske 212 mål, og fikk være med på mye av det som har gitt Hertha Berliner Sport-Club en spesiell plass i tysk fotball.

Historien om Die alte Dame er fortellingen om en passe skakk by med glanstida si før Hitler, en serie upassende nedrykk, inndratt lisens, degradering til amatørligaen og pengetrøbbel.

Masse pengetrøbbel.

MIDT i denne historien satt landslagskeeper Rune Almenningen Jarstein på benken i går kveld og så klubbkameratene slå amatørene fra Viktoria Köln 4-2 på bortebane:

- Det var en typisk slitsom cupkamp, sier Rune, etter at amatørene vant skuddstatistikken og holdt på å hente inn gjestenes 3 - 0 ledelse til tross for at keepermakker Thomas Kraft stod bra i mål.

Det hadde i så fall også vært typisk. Herthas moderne cuphistorie er ikke direkte lysende. Det har endt med stopp mot små lokalklubber både i første og andre runde, men nå skal altså alt bli annerledes. Berlinerne snakker allerede om finale hjemme på Olympiastadion til våren.

Den gamle Dame er ikke lenger Bundesligaens fattige, falmete skjønnhet.

 STOR JOBB:  Herthas nederlandske trener Jos Luhukay (til venstre) har en av de tøffeste jobbene i Bundesligaen. Nå forventer berlinerne endelig suksess. Det startet i hvert fall med seier i cupen.  FOTO: EPA/Soeren Stache.
STOR JOBB: Herthas nederlandske trener Jos Luhukay (til venstre) har en av de tøffeste jobbene i Bundesligaen. Nå forventer berlinerne endelig suksess. Det startet i hvert fall med seier i cupen. FOTO: EPA/Soeren Stache. Vis mer

FOR i en seire der det meste har vært på stell i flere år, nærmer også løsslupne Hertha seg den tyske gullstandarden.

I vinter gikk et amerikansk investorselskap inn i klubben for å rydde opp i pengebruken, og rett før gårsdagens cupkamp kom nyheten om en betydelig investering fra en tysk forretningsmann bosatt i Hong Kong. Til sammen har dette gitt klubbledelsen mulighet til å realisere drømmen om gjenreisningen av Berlin også som hovedstad for fotballen.

Der alt lenge har dreid seg om mektige Bayern München med Dortmund og de andre lagene fra Ruhr-området som utfordrere, mener Hertha Berlin at de etter hvert kan komme på sin naturlige plass i forhold til publikumspotensialet i Tysklands største by. Sist sesong som endte med 11.plass etter opprykket fra 2.Bundesliga, trakk oppgjørene nettopp mot Bayern og Dortmund fullt hus på Olympiastadion med over 76 000 tilskuere.

DET er denne oppturen Jarstein sannsynligvis får bidra til på en helt annen måte enn i sitt første halvår der det ble med en eneste Bundesliga-kamp. I løpet av sesongforberedelsene har han fått spille minst like mye som førstekeeper Thomas Kraft, og har etablert seg som et klart andrevalg i en klubb som har kjøpt seg opp til en uvant bredde i stallen:

- Vi kan stille to ganske like gode lag. Det er fint bare å kunne trene med så mange sterke spillere, sier Jarstein, og forteller samtidig litt av den fotballhistorien som skrives i Tyskland nå.

For selv om Bundesligaen sportslig sett kjemper tett med både spanske La Liga og engelske Premier League, er det ingen tvil når økonomisk orden og publikumsoppslutning teller med:

•• Tyskerne har verdens beste elitefotball.

Det er den standarden Rune Almenningen Jarstein og de andre norske spillerne i Bundesligaen strekker seg etter.

 FIN OPPKJØRING:  Rune Almenningen Jarstein har spilt godt i treningskampene i sommer, og har etablert seg i den sterke Hertha-troppen. FOTO: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix.
FIN OPPKJØRING: Rune Almenningen Jarstein har spilt godt i treningskampene i sommer, og har etablert seg i den sterke Hertha-troppen. FOTO: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix. Vis mer

HERTHA BERLIN sin uvørne pengebruk har vært unntaket i en serie der neste alt stemmer. Sist budsjettår steg omsetningen for niende året på rad til 17 milliarder kroner; bare slått av Premier League. Men når det gjelder det å tjene penger på fotballen sin, er ingen i nærheten av tyskerne:

•• Bundesligaen endte med et samlet rekordoverskudd på rundt 3 milliarder kroner.

Denne velstanden skyldes først og fremst sportens spesielle folkelig bånd som beskyttes med lave inngangspriser og stor vekt på ulike regionale aktiviteter. Det er grunnen til at Bundesliga-klubbene de siste ukene har samlet fansen til populære spillermøter på stadione sine og trukket tusenvis av tilhengere til treningskamper mot lokale smålag i distriktet.

Slik bygges plattformen for nye publikumsrekorder. I sesongen 2013/2014 ble tilskuersnittet på 43 501; omkring seks tusen høyere enn for eksempel Premier League, og nå løfter sommerens VM-gull interessen enda et hakk oppover.

Tysk fotball er mer populært enn noen gang. Bare sist sesong økte medieinntektene fra utlandet med over 0,5 milliarder kroner, og i høst slår VM-effekten inn over Die alte Dame og resten av Bundesligaen.

Tenk om denne framgangen hadde gitt Berlin et internasjonalt storlag med en norsk keeper i troppen.

PS) Det var ikke flust av norske spillere i aksjon for Bundesliga-klubbene i den tyske cupen i går. Håvard Nordtveit spilte hele kampen da Borussia Mönchengladbach slo amatørlaget FC Homberg 3 - 1 borte, mens unge Både Finne ikke kom på banen i Kölns 4 - 0 over amatørene fra FC Braunschweig til tross for at bergenseren spilte siste treningskamp. I cupoppgjøret scoret forøvrig den gamle Lillestrøm-kjenningen Antonhy Ujah to. Mohammed Abdellaoue er skadet i Stuttgart, og Per Ciljan Skjelbred muligens i ferd med å forlate Hamburger SV til fordel for Werder Bremen selv om han har spilt fast i oppkjøringskampene. Foreløpig stopper en satt salgsum på rundt 20 millioner denne overgangen, men Werder er rapportert ivrige. Kanskje skyldes det Skjelbred sin glimrende kamp mot Werder Bremen i vinter da nordmannen var på lån nettopp hos Hertha Berlin.
Eller i cupen scoret Håvard Nielsen 1 - 0 målet for 2.Bundesliga-klubben Eintracht Braunschwig mot amatørene fra SV Bremen. Det er den tidligere VIF-spillerens tredje scoring i denne sesongen.
Stuttgart ble forøvrig slått ut av Vfl Bochum fra 2.Bundesliga. Der kom 18 år gamle Henrik Gulden; sønn av den gamle norske Nürnberg-proffen Bjørn Gulden, inn mot slutten. Henrik har også spilt på midtbanen i seriekampene for klubben sin i sesongstarten, og blir spennende å følge med framover.

 NORSK FØR:  Norske spillere har gjort det godt i Hertha tidligere. Som for eksempel Kjetil Rekdal i hans sterke proffkarriere på slutten av 1990-tallet.
NORSK FØR: Norske spillere har gjort det godt i Hertha tidligere. Som for eksempel Kjetil Rekdal i hans sterke proffkarriere på slutten av 1990-tallet. Vis mer