STORSATSING: Konstituert Toppidrettssjef Tore Øvrebø har store planer for toppidretten i Norge.  Foto: Roy Wahlstrøm
STORSATSING: Konstituert Toppidrettssjef Tore Øvrebø har store planer for toppidretten i Norge. Foto: Roy WahlstrømVis mer

Vil tidoble Olympiatoppen

Slik vil Tore Øvrebø utvikle toppidretten.

TOPPIDRETTSSENTERET (Dagbladet): Konstituert Toppidrettssjef Tore Øvrebø (48) er så vidt Dagbladet forstår favoritt til å få jobben permanent. Han forsikrer at han er svært motivert for utfordringene som venter.

- I perioden jeg har vært konstituert har jeg jobbet som om jeg skal fortsette i jobben, men det betyr ikke at jeg tar det for gitt. Men jeg har ingen plan B, og steller med mitt inntil jeg eventuelt får beskjed om noe annet, sier Tore Øvrebø til Dagbladet.
 
Norsk idretts ledelse skulle etter planen ha ansatt ny Toppidrettssjef på fast basis før ledermøtet i Bergen for to uker siden. Nå sier Idrettspresident Børre Rognlien at stillingen skal være besatt «før sommeren».

- Kjempespennende 16 personer søkte på stillingen, men etter det Dagbladet forstår så er Øvrebø pekt ut som rett mann til å lede toppidretten inn i fremtiden.

Han har fått gode skussmål for måten han ledet den norske troppen i Sotsji-OL i februar, han var assisterende Toppidrettssjef under Jarle Aambø og har vært ansatt i Olympiatoppen i ti år.
 
Øvrebø er klar på at de åtte månedene han har sittet i sjefsstolen har gitt mersmak.

- Det er kjempespennende, utfordrende og krevende. Hvordan jeg utfører jobben må andre svare på, men jeg får positive tilbakemeldinger.

- Men åtte måneder er kort tid. Da rekker man akkurat å komme inn i tingene. Jeg ser nye problemstillinger som jeg har lyst til å gå i gang med, og jeg har lyst til å være med å trene
organisasjonen og definere nye problemstillinger sammen med idrettene.
 
- Mye kan skje En ny organisering av Olympiatoppen er blant endringene som er foreslått i Tom Tvedt-utvalgets innspill til norsk idretts prioriteringer fram mot OL i 2022. Den nye Toppidrettssjefen vil få mindre operativt ansvar, med egne fagsjefer for vinteridretten, sommeridretten og for talent- og trenerutvikling i leddet under seg i den nye modellen.
 
Øvrebø støtter forslaget om tydeligere fordeling av ansvar, selv om han ikke oppfatter den skissen som en «absolutt sannhet».

- Den nye Toppidrettssjefen skal jobbe noe mer strategisk, men ingen kan si at modellen kommer til å se akkurat slik ut i morgen. Mange ting kan skje på veien, og den som blir toppidrettssjef vil være leder av denne prosessen, selv om idrettsstyrte har siste ord.

- Men det er en del ting det ikke er noen vits å gå i gang med før man vet hvem som blir Toppidrettssjef, så det skal bli veldig bra for organisasjonen å få en avklaring på det, sier Tore Øvrebø.

«Campus Sognsvann» Den konstituerte sjefen har dog klare tanker om retningen han vil stake ut. Helt sentralt står ønsket om å utvikle og — ikke minst — utvide Olympiatoppen som møteplass.

«Campus Sognsvann» er ferdig regulert — et gigantprosjekt til rundt 1,5 milliarder kroner som vil tidoble Olympiatoppens fasiliteter på Sognsvann.

På tomta til Idrettshøyskolen bak Oympiatoppen kan det bli reist et bygg på rundt 50.000 kvadratmeter, som får plass til topp moderne fasiliteter til de fleste idrettene.

Dette er et samarbeid med Norges idrettshøgskole som vil gi nye lokaler til undervisning, anlegg til lokalidretten, rom for etablering av en regional Olympiatopp avdeling for østlandet i tillegg til topp moderne treningsfasiliteter for toppidretten i Norge.

- Prosjektet er til politisk behandling. Vi er klare til å sette i gang i dag, vi mangler bare pengene,  sier Øvrebø.

Viktig møteplass - Olympiatoppen som møteplass er veldig viktig. Samhandlingen, småpraten om utvikling og fellesproblemstillinger mellom utøvere og ledere på tvers av idretter, avklaringer underveis. Store oppfinnelser har ofte skjedd etter at man har ført flinke folk sammen, sier Tore Øvrebø.

Paralympics er et annet felt han ønsker å løfte. Der nådde ikke Norge resultatmålet i Sotsji i vinter.

- Vinterstormakten som reiser til OL har altfor liten og smal tropp i Paralympics. Det ser jeg som et hovedområde å utvikle. Jeg er veldig motivert for løfte Paralympics, og den delen av et eventuelt Oslo-OL i 2022 vil være veldig spennende, sier Toppidrettssjefen.