-Vil tilbake i toppen

VIKERSUND (Dagbladet): - Jeg har lyst til å hoppe rått igjen, og vil tilbake i verdenstoppen. Målet er å vinne skiflygings-VM her i Vikersundbakken. Hadde jeg ikke trodd på bedre tider, ville jeg ikke gått på en ny sesong, sier Espen Bredesen (31).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Dagbladet møtte gamlekongen på toppen av skiflygingsbakken i Vikersund. 12. og 13. februar håper Espen å være en av fire nordmenn som setter utfor den nyombygde 200-metersbakken.

- For å hoppe skiflyging må du være litt gal. På toppen er det målt puls som tilsvarer dødsangst. At noen blir redde og gjør feil, er lett å forstå. Selv er jeg også nervøs, men ikke mer enn at jeg greier å gjøre det jeg skal, sier Espen Bredesen.

Lynraskt

Farten i tilløpet øker fra null til 100 km/timen på fire sekunder. Hoppsatsen tar et firedels sekund.

- Når du setter utfor, klarer du bare å konsentrere deg om én, maksimalt to ting. Selv fokuserer jeg bare på enkle ting, som å holde blikket oppe hele veien nedover. Ser jeg ned, fører det med seg masse andre feil. Det er også viktig med riktig balanse og trykk på foten.

Nerver

Selv er Espen mest nervøs når han ikke får det til.

- Når jeg veiver og kaver, kommer nervene som en naturlig følge. Nå hopper jeg som i gullåra 1993 og 94, og håper å komme med i alle tre skiflygingsrennene til vinteren (Vikersund, Kulm og Planica). Jeg satte bakkerekord med 185 meter i Vikersund etter VM-gullet i -93, og satser på nye triumfer under skiflygings-VM om drøyt tre måneder.

Pappa og husbygger

For to måneder siden ble Espen pappa til ei kjekk lita jente. Parallellt med skihoppingen jobber han som konsulent og bygger hus på Kvål, to og ei halv mil sør for Trondheim. Nytt er også at Espen ikke er på landslaget, for første gang siden 1991/92-sesongen.

- I min alder er det best å ikke være på landslaget. Jeg har erfaring nok til å bestemme min egen utvikling, og behøver ikke et system tredd ned over hodet. Nå kan jeg justere treningen etter når det passer meg, og slipper å reise til Oslo for å trene spensthopp, sier Espen Bredesen.

Skaptrønder

I Trønderhopp har han Rolf Åge Berg som trener. Han var landslagstrener da Espen tok VM- og OL-gull i 1993 og 94.

- Jeg har slitt en del med teknikken, men synes det begynner å bli ordentlig sving på sakene. Den siste uka på plast (månedsskiftet september/oktober) begynte jeg å hoppe rått igjen. Fortsetter det slik, er jeg snart tilbake i toppen, sier skaptrønderen fra Oppsal.

Da han landet på nakken i Oslo Turnhall høsten 1994, var han verdens beste skihopper.

- Siden har jeg vært plaget, og brukt tusenvis av kroner på å bli bra.

Fortsatt har jeg en forsikringssak gående, som jeg snart håper skal være ute av verden. Forsikringen til skiforbundet (NSF) dekker ikke nakkeskader. Det er katastrofe.

Økonomisk har hoppingen gått i minus for ham de tre siste åra. Den foreløpig siste v-cupseieren kom i Falun 1995.

- Heldigvis lever vi enkelt og bor billig. Lønna har jeg tatt fra fondet mitt i skiforbundet. Meningen er å fortsette med hoppingen ut OL-sesongen 2002. Jeg er blitt rå igjen, og ser fram til vinteren, sier en optimistisk Espen Bredesen til Dagbladet.

LITT GAL: For å hoppe skiflyging må du være litt gal, sier Espen Bredesen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer