Vil trekke forlaget og forfatteren for retten: - Det er han i sin fulle rett til

Prøver ikke å stoppe boka.

HARDT UT: - Dette er totalt uriktige og veldig alvorlige påstander so mman selvfølgelig må reagere på. Det er ingen som kan leve med det hengende over seg at man har vært med på kriminelle handlinger, sier Hallén om boka. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
HARDT UT: - Dette er totalt uriktige og veldig alvorlige påstander so mman selvfølgelig må reagere på. Det er ingen som kan leve med det hengende over seg at man har vært med på kriminelle handlinger, sier Hallén om boka. Foto: Audun Braastad / NTB scanpixVis mer

(Dagbladet): Tidligere i dag ble det klart at boka «Fotballagenten - Røverhistorier fra Fotball-Norge» kommer i butikkhyllene i morgen.

Her er det en rekke historier om kuriosa i norsk fotball, men også det som av fotballpresident Yngve Hallén oppleves som alvorlige beskyldninger om korrupsjon.

- Feilaktige påstander Yngve Hallén sier til Dagbladet at beretningene i boka ikke har rot i sannheten, og at den slags påstander er uholdbare.

- Dette er totalt uriktige og veldig alvorlige påstander som man selvfølgelig må reagere på. Det er ingen som kan leve med det hengende over seg at man har vært med på kriminelle handlinger, sier han.

Han sier videre at det virker som om forfatteren har blitt vagere etter hvert som saken har fått publisitet, og stiller seg kritisk til Kagge forlag.

- Jeg reagerer også på måten dette har blitt gjort på. I dag har han gått ut og sagt at han ikke kan være sikker på at navnet mitt ble nevnt. Dette virker å være et uredelig spill for å promotere boka i media. Jeg synes det er trist at et forlag bruker udokumenterte og feilaktige påstander for å selge bøker, sier Hallén.

Vil ikke stoppe boka Halléns advokat, Jon Wessel-Aas, bekrefter overfor Dagbladet at det vil bli iverksatt rettslige skritt, men at det ikke vil bli gjort noen forsøk på å stoppe boka.

- Det er ikke sånn at Hallén vil gå til noen domstol for å stanse utgivelsen. Mitt råd er at den typen forhåndssensur - det driver man ikke med i Norge, sier han.

Hvordan vil dere gå fram i denne saken?

- I norsk rett er det slik at, med mindre forlaget trekker tilbake beskyldninger, redigerer og beklager, den eneste måten å få fastslått at dette er uriktig informasjon, et søksmål hvor man krever erstatning, sier Wessel-Aas.

Høibraaten sier til Dagbladet at det å skrive boka har vært en lengre prosess. Han sier også at dersom Hallén nå vil gå rettens vei, er det helt opp til ham.

- Det er han i sin fulle rett til. Det viktigste for meg er å få saken belyst, men jeg skal ta en videre vurdering med forlaget. Jeg føler at vi står på solid grunn juridisk, sier han.

- Min historie På spørsmål om å utdype det som står i boka blir Høibraaten mer unnvikende og understreker enkelt og greit at "det som står i boka, står i boka".

- Men i e-posten som er på trykk i boka står det ikke at penger skiftet hender, bare at det på et eller annet punkt ble spurt om det. Ble folk betalt?

- Jeg gjengir det jeg opplever som en pålitelig kilde. Det er min forståelse av det som skjedde. I telefonsamtalen jeg hadde med Hakman tidligere var det ingen tvil om hva som hadde skjedd.

- Men du vet ikke hvor pengene har tatt veien?

- Nei, hvem som har fått pengene vet jeg ingenting om.

- Du sier til BT at "Min påstand holder verken overfor Politiet eller i en rettssal. Det er bare en påstand. Jeg forteller det jeg vet. Jeg vet ikke om dette er sant." Synes du det er greit å komme med slike anklager som du strengt tatt selv innrømmer at ikke holder vann?

- Det er min historie, og det er den jeg forteller. Jeg bare gjengir og videreformidler informasjon.

- Alt på det rene Erling Kagge i Kagge Forlag sier til Dagbladet i en e-post at de føler at de har «alt på det rene på juridisk og etisk».

- Forlaget har mottatt en e-post fra Yngve Hallens advokat der det trues med rettslige skritt. Advokaten har valgt å ikke presisere hva dette innebærer. Innholdet i nevnte e-post bærer preg av at Hallen og advokaten har unnlatt å lese boken. Vi anbefaler begge to å gjøre det. Inntil videre avventer vi det hele.

- I et intervju med BT sier Høibraaten at "Min påstand holder verken overfor Politiet eller i en rettssal. Det er bare en påstand. Jeg forteller det jeg vet. Jeg vet ikke om dette er sant." Synes du det er greit å komme med slike påstander / beretninger som forfatteren strengt tatt selv innrømmer at ikke holder vann?

- Boken er ikke ment som en politianmeldelse, da ville den vært skrevet på en annen måte, men forfatteren forteller om hva han har opplevd som agent. I den forbindelse har han gjengitt en e-post fra en polsk agent som handler om svarte penger i Sogndal. Det er ikke bestridt at denne e-posten er ekte og et eksempel på innholdet er: ".... About Sogndal and money under the table...I hope that you don?t tell Sogndal it was a long time ago and I don?t want to make problems.» Vi synes dette er interessant, og mener det er riktig å trykke e-posten i sin helhet. For øvrig vet ikke forlaget eller forfatter om det er blitt betalt penger, eller hvem som eventuelt har mottatt disse. Dette kommer også frem i boken.

OPP TIL HAM: Høibraaten sier til Dagbladet at det å skrive boka har vært en lengre prosess. Han sier også at dersom Hallén nå vil gå rettens vei, er det helt opp til ham. Foto: Kagge Forlag
OPP TIL HAM: Høibraaten sier til Dagbladet at det å skrive boka har vært en lengre prosess. Han sier også at dersom Hallén nå vil gå rettens vei, er det helt opp til ham. Foto: Kagge Forlag Vis mer