Vil tvinge fram talentarbeid

Uefa vurderer å tvinge alle klubber til å bruke minst 50 prosent hjemmeavlede spillere på banen. Rosenborg har liten tro på forslaget.

Det er teknisk direktør i det europeiske fotballforbundet, skotske Andy Roxburg, som lanserer ideen om tvang for å hindre klubber i å overbefolke stallene med dyre, utenlandske storspillere.

Roxburgh sier til

Daily Mirror

at Uefa nå er i samtaler med EU for å finne ut om forslaget kan gjennomføres.

- Under EU-lovene kan vi ikke hindre klubbene å bruke utenlandske spillere, men vi ser på om vi kan innføre en regel som som betyr at 50 prosent av spillerne må være hjemmeavlet. Det betyr at at de må komme fra klubbenes egne fotballskoler og ungdomssystem, sier Uefa-direktøren.

Norges Fotballforbund bekrefter overfor Dagbladet.no at de er kjent med forslaget, som skal ha versert i Uefa-kretser en stund.

- Jeg vet at det har vært diskutert løselig, sier NFFs Svein Rustad.

Et slikt vedtak vil føre til at for eksempel Arsenal ikke kan bruke alle sine franske stjernespillere, og må bygge opp et helt nytt lag av ungdomsspillere.

I Rosenborg vil en slik regel føre til at nesten halve stallen må skiftes ut. Av RBKs førsteellever er det bare Harald Brattbakk som har vært innom juniorlaget.

- Det forslaget kan aldri gå igjennom, sier RBK-direktør Rune Bratseth til Dagbladet.no.

Bratseth flirer litt når han får høre om Roxburghs planer om å kreve at halvparten av laget må komme fra ungdomsavdelingene.

- Forslaget er ikke latterlig, men det er lite realistisk. Det er litt naivt å tro at det kan gjennomføres.

Hvis det skulle bli slik advarer også Bratseth om uheldige bivirkninger.

- Hva ville klubbene gjøre da? Da ville de kjøpe opp massevis av spillere fra 10 til 15 år.

Heller ikke Norges Fotballforbund har tro på ideen til Uefa.

- Det kan bli et problem å få det til i forhold til EU, sier Rustad.

(Dagbladet.no)

UREALISTISK:</B> - Forslaget er ikke latterlig, men det er lite realistisk. Det er litt naivt å tro at det kan gjennomføres, sier RBK-direktør Rune Bratseth. Foto: SCANPIX