MANNEN SAKEN HANDLER OM: Veigar Pall Gunnarsson, her sammen med Vålerengas sportslige leder Truls Haakonsen som påtalenemnda innstiller på 12 måneders utestengelse for. Foto: Gorm Kallestad, Scanpix
MANNEN SAKEN HANDLER OM: Veigar Pall Gunnarsson, her sammen med Vålerengas sportslige leder Truls Haakonsen som påtalenemnda innstiller på 12 måneders utestengelse for. Foto: Gorm Kallestad, ScanpixVis mer

Vil utestenge Loe og Haakonsen fra tillitsverv

Stabæk- og Vålerenga-lederne kan få strenge straffer.


• Les hele innstillingen fra påtalenemnda

(Dagbladet): I dag møttes en samlet påtalenemnd i NFF for å avgjøre om de mener Stabæk og Vålerenga gjorde noe galt da Veigar Pall Gunnarsson gikk fra Stabæk til Vålerenga, og opsjonsavtalen om unggutten Herman Stengel ble inngått.

Nemnda mener Stabæk bevisst har forsøkt å lure unna penger fra Gunnarssons tidligere klubb, franske Nancy, som skulle ha femti prosent av beløpet ved et videresalg av islendingen.

«Basert på foreliggende forklaringer og dokumentasjon anser påtalenemnda det hevet over rimelig tvil at den reelle kjøpesummen for Veigar Pall Gunnarsson ble forsøkt kamuflert for å forsøke å unndra midler som Stabæk skulle ha betalt til Nancy i henhold til avtalen.»

Nemnda innstiller på strenge straffer for både klubbene og topplederne.

Stabæks styreleder Erik Loe og sportslig leder Inge Andre Olsen risikerer utestengelse fra tillitsverv innen fotballen på 18 måneder hver, mens sportslig leder Truls Haakonsen i Vålerenga kan bli utestengt i 12 måneder dersom de blir dømt av doms- og sanksjonsutvalget i NFF.

Påtalenemndas leder Egil André Berglund presiserer at dette gjelder tillitsverv. Olsen og Haakonsen er ansatt i klubbene, og dette vil de ikke utestenges fra å være.

For klubbene er det snakk om solide bøter. Påtalenemnda innstiller på 500 000 kroner i bot til Stabæk, mens de vil ilegge Vålerenga 350 000 kroner.

Erik Loe sier til Dagbladet i kveld at han ikke kan uttale seg om saken foreløpig men at det vil komme en uttalelse på klubbens nettside i løpet av kvelden.

- Vi har fått beskjed om å diskutere saken før vi uttaler oss, sier Loe på telefon klokka sju i kveld.

Truls Haakonsen ønsker heller ikke å uttale seg. Siden det er han selv som er innstilt på straff, har klubben bestemt at det er styreleder som skal uttale seg om saken. Dagbladet har foreløpig ikke kommet i kontakt med styreleder i Vålerenga.

HAR BEDYRET USKYLD: Stabæks styreleder Erik Loe risikerer 18 måneders utestengelse fra tillitsverv innen fotballen.
Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
HAR BEDYRET USKYLD: Stabæks styreleder Erik Loe risikerer 18 måneders utestengelse fra tillitsverv innen fotballen. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix Vis mer

Påtalenemnda skriver i sin innstilling at de mener det «foreligger brudd på NFFs lov ved at klubben har begått økonomiske misligheter, ved at klubben har gitt usanne/villedende opplysninger eller forklaringer, samt ved at klubben har opptrådt slik at det klart kan skade idrettsarbeidet eller idrettens anseelse».

Kan ha spart to millioner For snaue to uker siden avslørte TV 2 at Vålerenga bare betalte én million kroner for Stabæks Veigar Pall Gunnarsson, samtidig som de betalte fire millioner kroner for en opsjon på stortalentet Herman Stengel

Mens Stabæk og Vålerenga har insistert på at det dreier seg om to separate avtaler, er mistanken at Stabæk fant en finurlig måte å snyte Nancy for penger på. 

Den franske klubben skulle nemlig ha halvparten av summen ved et videresalg av Gunnarsson, og ble avspist med 500 000 kroner i stedet for 2,5 millioner om det viser seg at opsjonen på Stengel i realiteten var betaling for islendingen. 

Flere eksperter på idrettsjus har stemplet opsjonen som verdiløs, ettersom Stengel - som ikke var informert før TV 2 omtalte saken - kan nekte å gå til Vålerenga om han vil. Skal man tro klubbenes versjon om at det dreide seg om to separate avtaler, kan Vålerenga dermed ha betalt fire millioner kroner for ingenting.

God samvittighet Stabæks styreleder Erik Loe har uttalt at det er Vålerenga, og ikke Stabæk, som må svare på spørsmål om verdivurderingen av opsjonen på Stengel.

Loe svarte Dagbladet slik på spørsmål om han har 100 prosent god samvittighet i denne saken

- Det er et spørsmål som er helt håpløst. Jeg har god samvittighet, men ser at vi kunne kunne gjort ting annerledes. Det har ikke med sakens fakta å gjøre, det har bare med åpenhet å gjøre, som kunne tjent oss. Men det er ikke noe vi trenger å ha dårlig samvittighet for.

Påtalenemnda besluttet å behandle saken for en samlet nemnd, på grunn av sakens alvorlige karakter.

Nemndas daglige leder Egil André Bergum fortalte Dagbladet tirsdag at de har innhentet informasjon fra Stabæk, VIF, Rosenborg (som hadde et høyere bud på Gunnarsson enn Vålerenga), familien til Herman Stengel og agent Jim Solbakken, som både representerer Gunnarsson og Stengel.

VISSTE INGENTING: Verken Herman Stengel eller familien kjente til opsjonen som Stabæk og Vålerenga hadde blitt enige om. 
Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
VISSTE INGENTING: Verken Herman Stengel eller familien kjente til opsjonen som Stabæk og Vålerenga hadde blitt enige om. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix Vis mer