Vetle Sjåstad Christiansen støtter Maren Lundby

- Vil være best, ikke tynnest

De siste åra har Vetle Sjåstad Christiansen (29) jobbet hardt mot sin egen genetikk. - Fysikkens lover gjelder også for oss, sier han.

TOPPIDRETT ER TOPPIDRETT: Vetle Sjåstad Christiansen vet mye om hvordan det er å tyne vekta for å ville prestere på toppnivå. Foto: Carina Johansen / NTB
TOPPIDRETT ER TOPPIDRETT: Vetle Sjåstad Christiansen vet mye om hvordan det er å tyne vekta for å ville prestere på toppnivå. Foto: Carina Johansen / NTB Vis mer
Publisert

- Jeg tyner kroppen min litt mer enn det den gjerne skulle sett i forhold til den idretten jeg driver med. Ideelt skulle den vært noen kilo tyngre, sier Vetle Sjåstad Christiansen til Dagbladet.

På mange måter jobber skiskytteren fra Geilo mot sin egen genetikk for å bli best i verden. Dette innså han etter noen tunge sesonger våren 2017. Dette førte til at han i samarbeid med Olympiatoppen satte i gang et personlig prosjekt, samme år.

Geilo-skiskytteren som står 1,92 cm over bakken og rommer sko i størrelse 47, ville ned i vekt for å knappe inn de siste sekundene i terrenget der han tapte mest: Opp bakker og over bakkekulene.

Men som toppidrettsutøver var Sjåstad Christiansen allerede på «limiten» med fettprosenten.

Løsningen skulle bli å miste muskelmasse.

- Trist

I forrige uke ble det kjent at skihopperen Maren Lundby ikke skal delta i den kommende OL-sesongen. Grunnen var at hun ikke ønsket å slanke seg på en uforsvarlig måte for å møte vektkravene i hoppsporten.

EMOSJONELT: Det ble emosjonelt under Maren Lundbys (27) dans i TV2s program Skal vi danse lørdag. Bilder med tillatelse fra TV2 Vis mer

Sjåstad Christiansen, som selv balanserer vekt, kosthold, og trening for å oppnå idrettsprestasjoner på toppnivå, syns det er synd at det måtte komme til dette punktet. Både for Lundby selv, men også for Norge som nasjon.

- Hun er en av de beste vi har. Når hun føler hun ikke kan nå de kravene som stilles, er det trist. Vi skjønner jo at hopping avhenger av å fly og av å være lett, sier han.

Sjåstad Christiansen er opptatt av åpenhet. Og syns det er flott at Lundby har taklet det slik hun har gjort. På den måten unngår man spekulasjoner i ettertid, påpeker han.

- Jeg er hundre prosent sikker på at dette er riktig for hun, ingen kan forstå seg på de kravene som stilles i hoppidretten. Det er vanskelig å sette seg inn i det også for oss andre idrettsutøvere.

- I starten var det jævlig

I hopp må utøverne innfri et BMI-krav på minimum 21. Skiskyting derimot, har ikke slike krav. Men det er en utholdenhetsidrett blant mange, der de små detaljene kan skille mellom en første og en fjerdeplass.

- Fysikkens lover gjelder seg for oss også. Jo tyngre man er, jo lenger graver man seg ned i bakken, avhengig av føre og terreng. Men det er ikke sånn at en pluss en er to. Og det er ikke sånn at jo lettere du blir, jo bedre blir du, sier Sjåstad Christiansen.

Men som toppidrettsutøver er man konstant opptatt av å forbedre sine svake sider. Det gjelder også Sjåstad Christiansen.

Det første halvåret etter våren 2017 begynte Sjåstad Christiansen å periodisere kostholdet sitt, på lik linje som trening. I hovedsak gikk det ut på å endre karbohydrat- og proteininntak.

Det skulle imidlertid ikke bare bli lett.

- Det var ikke så lett som jeg hadde trodd. Jeg hadde en kropp som var veldig sugen på muskulatur. Det var vanskelig for meg å tære så mye på musklene som jeg ville, sier skiskytteresset før han fortsetter:

- Det røyk en del mer fett enn jeg skulle ønske i starten. Og jeg klarte å justere det inn. Det er heller ikke bra med for lite fettmasse. I starten svingte det veldig i prestasjonene, sier Sjåstad Christiansen som til slutt fant en gylden middelvei med god hjelp fra fagfolk.

- Alt innenfor toppidrett er ikke sunt

Maren Lundbys åpenhet har møtt hyllest fra en hel nasjon. NHI-professor Jorunn Sundgot Borgen, som har jobbet med spiseforstyrrelser i en årrekke, var en av dem:

- På generelt grunnlag så kommer vi ikke videre i forhold til denne problematikken, så lenge det er så lukket. Vi må kalle en spade for en spade, sa Sundgot Borgen til Dagbladet tidligere i uka.

Sjåstad Christiansen tror vekt-prat i idretten er tabubelagt fordi mange ikke ønsker å sende ut feil signaler til de yngre.

Han mener at vektregulering først og fremst burde vurderes blant toppidrettsutøvere på elitenivå. Der detaljene virkelig gjelder.

- Hvis du starter med vekta så starter du i feil ende. Dette er ikke noe jeg har gjort før jeg var 25 år og det burde absolutt være forbeholdt landslagsutøvere og de aller beste. Alt innenfor toppidrett er ikke sunt, det må man være ærlig å innrømme. Det handler litt om å gjøre det riktig før man begynner på de små detaljene.

- Jeg ønsker bare å være best mulig i skiskyting, ikke tynnest mulig. Det er en hårfin balansegang der.

I slutten av november fikk skiskytteren målt krefter under NM på Lillehammer. Den offisielle resultatlista talte for seg: For med feilfri skyting på både sprinten og fellesstarten, stakk Sjåstad Christiansen av med seieren begge dager.

Åpningsrennet for OL-sesongen går av stabelen på Sjusjøen 12 november.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer