Kjetil Rekdal:

- Vil være latterlig

Kjetil Rekdal mener Norge må knekke en «forferdelig kode» mot Tyrkia. HamKam-bossen håper Martin Ødegaard (22) vil spille en sentral rolle, og har ingen tro på at kapteinen har stoppet opp i utviklingen.

FORBEREDELSER: Martin Ødegaard og Norge trener på Ullevaal stadion til og med i dag. Torsdag flyr laget til Istanbul. Foto: Lars Eivind Bones
FORBEREDELSER: Martin Ødegaard og Norge trener på Ullevaal stadion til og med i dag. Torsdag flyr laget til Istanbul. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

ULLEVAAL (Dagbladet): - Det vil være helt latterlig å avskrive Ødegaard - å tro at han ikke skal utvikle seg mer. Han er bare 22 år, sier Rekdal til Dagbladet.

- Spillerne peaker (når høyden av karrieren) når de er mellom 26 og 29 år. Han gikk til Real Madrid og kom ikke på laget der. Det er ingen skam. Nå har han begynt på nytt i Arsenal. De satser på ham. Og han får ro og stabilitet til å utvikle seg. Jeg tror det kan være forløsende, påpeker HamKam-bossen.

HAMKAM-TRENER: Kjetil Rekdal. Foto: Geir Olsen / NTB
HAMKAM-TRENER: Kjetil Rekdal. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer

Ødegaard har fått tyn av ekspertene for at han ikke har vært synlig nok for Norge over tid. Nå forbereder han og lagkameratene storkampen mot Tyrkia i VM-kvaliken fredag.

Flere har vært inne på det: Nordmannen var glitrende på lån i Real Sociedad fra 2019 til 2020. Og han spiller fortsatt gode kamper for Arsenal. Men det stabilt høye nivået fra Real Sociedad ser vi ikke. Kritikerne spør om han har nådd toppnivået.

Rekdal analyserer:

- Jeg vil tro at Martin har en del å gå på. Absolutt. Det som er bra for ham, er at han har kommet til en klubb som veldig tydelig satser på ham. Han er ikke på lån. Han er kjøpt av Arsenal. Og han har fått en sentral rolle av manager Mikel Arteta.

STOR LEDER: Martin Ødegaard forteller at han kan lære mye av tidligere lagkamerat Sergio Ramos. Video: NFF / Foto: NTB Vis mer

Rekdal fortsetter:

- Nå kan han jobbe med det som kan gjøre ham til en enda mer komplett spiller. Å komme inn i førsteelleveren til Real Madrid er ekstremt vanskelig. Nå skal han kanskje være i Arsenal i mange år. Da får du et helt annet utgangspunkt og en helt annen stabilitet. Nå kan han jobbe med de tingene han må for å bli en bedre spiller begge veier. Jeg tror dette er den beste overgangen han har gjort.

Arsenal ligger på 11. plass i Premier League etter sju runder. Ødegaard står oppført med én scoring.

I GOD POSISJON: Norge ligger på andreplass i gruppa. Gruppevinneren kvalifiserer seg direkte til Qatar-VM. Lag nummer to må ut i playoff. Foto: Lars Eivind Bones
I GOD POSISJON: Norge ligger på andreplass i gruppa. Gruppevinneren kvalifiserer seg direkte til Qatar-VM. Lag nummer to må ut i playoff. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

Men nå er det Norge som teller. Om to dager venter et inferno i Istanbul. Rekdal har troen, selv om trener Ståle Solbakken har fått ti forfall.

- For meg er det ett stort forfall. Og det er Erling Haaland, erklærer HamKams nummer én.

- Selvfølgelig hadde det vært fint å ha med Alexander Sørloth og de andre gutta. Men det er Haaland som er det store forfallet. Resten er snuten bedre, eller hakket over, de som har sittet på benken en stund.

Norge har ikke vært i et mesterskap på 21 år. Kampen om VM-sluttspill i Qatar neste år står mellom Nederland, Norge og Tyrkia.

- Vi må knekke en forferdelig kode, og den handler om at vi aldri klarer å vinne avgjørende fotballkamper. Vi har ikke greid det på 20 år, så det må skje snart, sier Rekdal.

GOD STEMNING: Martin Ødegaard og co. strekker ut på Ullevaal. Foto: Lars Eivind Bones
GOD STEMNING: Martin Ødegaard og co. strekker ut på Ullevaal. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

- Vi må ikke glemme at også Tyrkia er svekket og mangler spillere. De bør helst slå oss. Og uten Haaland kan det hende at de kommer lenger fram på banen. Plutselig er de i ubalanse, noe som gjør at Norge kan straffe dem i større grad enn hvis Tyrkia hadde ligget lavt. Du taper noe, og du får noe, ved skader.

- Hvordan ser du for deg Ødegaards rolle i kampen?

- Jeg er spent. Han blir utrolig viktig. Jeg setter alltid selv opp et lag der så mange av de elleve som skal spille, får spille på sine styrker, påpeker han.

- Men Ståle har sikkert en del hodebry med hvor han skal plassere Ødegaard. Sentralt? Til høyre? Eller i en tierrolle? Jeg er spent på hvor han ender opp.

Kampstart: Klokka 20.45 fredag.

VM-KVALIK

Nederland641122-613
Norge641112-513
Tyrkia632116-1311
Montenegro62228-98
Latvia61237-105
Gibraltar60063-250

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer