- Vil vi virkelig alliere oss med primitive aktiviteter som fotball og langrenn?

Agdestein med oppsiktsvekkende uttalelse.

TROMSØ (Dagbladet): På en ekstraordinær kongress 1. desember avgjør Norges Sjakkforbund (NSF) om de vil søke opptak til Norges Idrettsforbund (NIF). I mellomtiden har OL-deltaker Simen Agdestein gått hardt ut mot NIF i det internasjonale sjakkmagasinet «New In Chess».

- Norges Sjakkforbund er ikke medlem av Norges idrettsforbund, og jeg håper de aldri blir det. Vil vi virkelig alliere oss med primitive aktiviteter som fotball og langrenn? spør Agdestein retorisk.

- Ikke meningen Når Dagbladet konfronterer Agdestein med uttalelsene, trekker en overrasket 47-åring på smilebåndet.

- Det var ikke meningen at det skulle komme fram til norske medier. Det betyr at jeg må være litt mer forsiktig med hvordan jeg formulerer meg.

- Det er en spissformulering fordi NIF ikke vil ha oss med. Når de ikke vil ha med oss, vil ikke vi være sammen med dem heller, mener Agdestein.

Magnus Carlsens tidligere læremester, som faktisk har åtte kamper for Norges fotballandslag på CV-en, vil likevel ikke utelukke helt at sjakkframtiden ligger under NIF.

USIKKER PÅ FREMTIDEN: Simen Agdestein spør seg hvor fremtiden til norsk sjakk ligger. Han er usikker på om det er som en del av Norges Idrettsforbund. Her møter han Basheer Al Qudaimi fra Jemen under OLs første dag. I midten sjakkpresident Jøran Aulin-Jansson.
Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
USIKKER PÅ FREMTIDEN: Simen Agdestein spør seg hvor fremtiden til norsk sjakk ligger. Han er usikker på om det er som en del av Norges Idrettsforbund. Her møter han Basheer Al Qudaimi fra Jemen under OLs første dag. I midten sjakkpresident Jøran Aulin-Jansson. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix Vis mer

- Det kan godt hende at det er en bra retning, men da må de ønske oss velkomne. Det kan også hende at vi klarer oss utmerket på egenhånd, for nå får vi så mye oppmerksomhet. Det er så mye bra som skjer.

Uforløst potensial Agdestein er for tiden en av 30 norske OL-deltakere. Førstelaget, med Carlsen i spissen og hvor Agdestein er med, kjemper foreløpig i tet. Samtidig hevder flere av de unge, norske talentene seg på lavere rangerte lag. Det er dem læreren ved sjakklinjen på Norges Toppidrettsgymnas mener nasjonen må utvikle.

- Nå er det helt fantastisk. Men vi (norsk sjakk) har ennå ikke begynt å «cashe» inn, for å si det sånn. Disse unge talentene får ikke den støtten som vi gjerne skulle gitt dem. Vi har ikke nok sponserer. Det gjenstår en del arbeid.

- Utenlandske talenter får gjerne betalt sjakkutdannelser til verdier av flere hundre tusen kroner. Er det veien å gå også for Norge?

- Ja, jeg tror vi trenger en profesjonalisering. De vi konkurrerer mot er proffer. Alle har trenere. Da blir det utopisk å tro at vi skal klare å matche dem uten. Magnus har klart det, men han har hatt trenere og alt mulig.

- Må utvikle de unge For Agdestein er ikke i tvil om hvordan Norge kan bli en etablert toppnasjon.

- Det handler om å utvikle de unge vi har. Vi har en kjempegenerasjon med 14-15-16-åringer som kan bli kjempegode. Det er der vi bør ha fokuset, slik jeg ser det.

INTET UNNTAK. Generalsekretær Ingen Andersen i Norges Idrettsforbund tror ikke Idrettstinget vil gjøre unntakt for sjakken når det gjelder barnebestemmelsene. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet
INTET UNNTAK. Generalsekretær Ingen Andersen i Norges Idrettsforbund tror ikke Idrettstinget vil gjøre unntakt for sjakken når det gjelder barnebestemmelsene. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet Vis mer

Hvor veien går videre for norsk sjakk, er imidlertid langt ifra sikkert. 1. desember avgjøres det om NSF vil søke om å bli en del av NIF. Det bekrefter president Jøran Aulin-Jansson overfor Dagbladet.

- Vi diskuterte temaet på den ordinære kongressen vi hadde i juli. Da kom vi fram til at vi trenger mer tid før vi kan ta en avgjørelse. Vi skal først gjennom en grundig prosess.

Opp til Idrettstinget En eventuell søknad vil bli behandlet på Idrettstinget i Trondheim neste vår. Fordelene er blant andre NIFs juridiske kompetanse og store administrative kraft.

Det som taler imot, er at sjakken må innrette seg etter NIFs barne- og ungdomsbestemmelser. Det vil bety at ingen får konkurrere i NM, Nordiske mesterskap, EM eller VM før de er 13 år. Carlsen startet selv som 10-åring.

- Barneidrettsregelen er nok det som er tøffest for oss. Det er noen begrensninger der som sjakken ikke har hatt hittil, sier Aulin-Jansson.

- Kan dere innrette dere likevel?

- Jeg tror det. Jeg er personlig for å bli medlem. Jeg må innrømme at jeg var svært skeptisk, men jeg føler meg overbevist om at sjakken vil tjene på det totalt sett.

Intet unntak Inge Andersen er generalsekretær i NIF. Han sier følgende om saken:

- Først og fremst må Norges Sjakkforbund bestemme om de ønsker å søke opptak. Vi har sagt at vi i alle fall må ha en eventuell søknad i god tid før jul hvis den skal behandles på Idrettstinget.

- Er det en mulighet for at NIF vil gjøre et unntak når det gjelder barneidrettsbestemmelsene?

- Det har jeg ingen tro på. Vi synes det er en veldig sunn regel, som sikrer at ungdom holder lenger på med idrett. Barneidrettsbestemmelsene er vedtatt på Idrettstinget, og vil ikke være oppe til vurdering, sier Andersen, som har følgende kommentar til Agdestein:

- Det er en uttalelse som får stå for Simen Agdesteins egen regning, men jeg er selvsagt uenig i at våre 54 særforbund driver med primitiv aktivitet. Jeg konstaterer at Agdestein selv var en habil fotballspiller, så på mange måter treffer uttalelsen han selv.