Vil vinne alle sprintløp neste år

Sprintkongen Justin Gatlin avslutter sitt livs lengste sesong med helgens store Grand Prix-finale i friidrett i Monaco. Neste år vil han gå ubeseiret gjennom hele sesongen.

– Hadde noen spurt meg i fjor om jeg trodde det var mulig, ville jeg helt klart svart nei. Men etter denne sesongen tror jeg det går an, sier årets dobbelte verdensmester på sprintdistansene.

Han var forresten ikke langt unna å klare det kunststykket i år heller, hans klart beste sesong til nå.

Hard konkurranse

– I fjor vant jeg bare to løp. I år er fasiten ganske annerledes. Nå har jeg tapt bare to løp, sier den 23-årige amerikaneren, som tror grunnen til at han har dominert så mye i år er at han er blitt mer moden.

Fem ganger har han løpt under 10 blank på 100 meter i år. Nå går han offensivt til verks foran neste sommer. Men han innser at det blir meget tøft å nå målet han setter seg.

– Verdensrekordholderen på 100 meter, Asafa Powell, vil sikkert være tilbake etter skaden sin. Mine landsmenn Shawn Crawford og Maurice Greene kommer trolig også sterkt tilbake, sier Gatlin, som prikket inn formtoppen til årets viktigste konkurranse, VM i Helsingfors.

Sitt livs løp

Der vant han 100 meter på 9,88, som også ble hans årsbeste – tre hundredeler bak persen fra i fjor. Vinnertiden hans på den dobbelte distansen ble 20,04. Hans årsbeste lyder på 20.00, mens den personlige rekorden er på 19,86 fra mai 2002. Da var han bare 20 år gammel.

– De vanskelige forholdene tatt i betraktning, var nok løpene mine i Helsingfors vel så gode som da jeg satte mine personlige rekorder. I Helsingfors følte jeg meg som en mester, og konkurrerte som en mester, sier Gatlin.

Dropper 100 meter


Under Grand Prix-finalen i Monaco konsentrerer han seg om 200 meter og dropper 100-meteren.

– Jeg har grublet lenge på dette sammen med min agent. Vi kom fram til avgjørelsen fordi jeg allerede topper verdensrankingen på 100 meter, og det skal veldig mye til å vippe meg ned fra den plassen. På 200 meter, derimot, er jeg toer, og jeg kunne gjerne tenke meg å være på toppen på begge distansene ved sesongslutt, sier sprintkongen.

Neste år akter han å fortsette der han slipper i år.
 
(ANB)

RASKEST: Justin Gatlin setter seg høye mål foran neste sesong.