Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Vil vinne for enhver pris

En TV-opptreden var alt som skulle til for å tirre Norge. Likevel: Danmarks landslagstrener Morten Olsen vil ikke ha noen ordkrig før kampen 7. juni - sjøl om han innimellom blåser en ventil eller to. Og i dette intervjuet med Dagbladets Morten Pedersen prøver han å gjøre bot. Og sier til og med at Drillo har rett i det meste.

KØBENHAVN (Dagbladet): Morten Olsen tar en kopp kaffe, setter seg rolig ned og sier:

- Jeg husker det Nils Johan Semb sa på Ullevaal, at Norge skal slå Danmark i Parken - garantert. Og det er jo fint, nå trenger jeg bare å minne spillerne mine på det. Så er de klare.

TV-kameraene er slått av, danske journalister er ute av døra og Morten Olsen kan nyte luksusen av å kunne tenke seg om et sekund eller to før han svarer. Akkurat slik Nils Johan Semb i ettertid sikkert kunne tenkt seg et par sekunder til da han etter John Carews Ullevaal-utlikning til 2- 2 på rå styrke og overtid, tømte seg med «nå tar vi dem i Parken - garantert». For lenge før Morten Olsen litt forurettet og furtent helte bensin på den norske fotballstoltheten gjennom å etterlyse en smule respekt sist tirsdag, skal følgende føres til torgs i rettferdighetens navn:

Nils Johan Semb har faktisk prøvd å vri seg unna det han sa på Ullevaal.

Det skjedde den kvelden i Luxembourg da Norge vant 2- 0 og Danmark tapte med de samme sifrene for Bosnia hjemme i Parken. Jeg nevnte det som en liten parentes - «neste gang skal vi dit hvor du har garantert oss tre poeng». Og hadde det ikke gått opp for ham før, så skjønte Nils Johan Semb der og da at Ullevaal-ordene, sagt i massiv lettelse og affekt, var på vei tilbake.

For alvor.

- Det var ikke det jeg sa, det har jeg aldri sagt, jeg sa at vi skal gi dem kamp og i hvert fall ikke tape.

Sa Semb i Luxembourg.

Og tok feil.

- Jeg lar meg ikke rive med av slike følelser, sier Morten Olsen.

- For meg er det bare kampen som betyr noe - og resultatet. Og derfor er ikke alt styret rundt viktig for meg - jeg er jo profesjonell. Hvilke følelser det setter i sving, bryr jeg meg ikke om.

MORTEN OLSEN sier han hadde en plan da han gikk ut og slaktet den norske spillestilen før kampen på Ullevaal i fjor høst. «Jeg slutter med fotball framfor å spille sånn,» sa han den gangen. Men poenget var, ifølge ham selv, ikke å rakke ned på Norge. Motivet bak utspillet handlet om at han ikke ville ha en spillestildebatt i eget land hvis det skulle gå så galt at Danmark tapte kampen, og det burde det ha gjort, Norge var jo klart best.

- Ordene mine var rettet mot Danmark, sier han.

- Og at vi, selv etter tap, må fortsette å tro på det vi gjør. For akkurat slik Norge har valgt sin stil, har vi dansker valgt vår.

Og:

- Den handler om at fotball ikke bare må være effektivitet, men at den også skal være et spill for øyet.

MEN DET VAR ikke alle dansker som så det etter 0-2 for Bosnia. Og fordi skuffelsen var så stor var det mange som skrev og uttalte det også. Hvilket fikk Morten Olsen, av samme spillestilgrunn som før Norge-kampen, til å blåse ytterligere et par ventiler.

Gjennom å stille et fotballfaglig kabinettsspørsmål til danske medier.

- Kritikken etter Bosnia-kampen var hard og rettferdig, sier Danmarks landslagstrener.

- Det var ikke der problemet lå. Men skal man stille spørsmåltegn ved alt - og da tenker jeg på det som har skjedd før og det som kommer etter ett enkeltstående og svakt resultat, det vil si at man plutselig sår tvil om system og struktur i laget - ja, da blir det vanskelig. Det øyeblikket man trekker spillestilen vår i tvil, trenger laget en ny trener.

MENS VI I NORGE kjører fotballgalluper på 4- 4- 2 og 4- 5- 1 og diskuterer så busta fyker om hvor ofte det er nødvendig å slå langpasningen, man burde jo unne seg den luksusen å hvile litt med ballen i laget også, snakker man ikke om sånt i Danmark. Der bare fotballkoser man med hverandre og det danske mellom hvert kabinettsspørsmål.

- Vi er stort sett enige, sier Morten Olsen.

- Vår diskusjon handler om detaljer. Og skal jeg konkretisere det, kommer vi ned til to hovedpunkter: Spillerne - hva de liker å gjøre og har glede av på banen.Publikum og hva de vil se.

DET ER NÅ jeg beskylder Danmarks landslagstrener for å være en ubotelig fotballromantiker. Hvilket han benekter. På det sterkeste. For også dansker kan legge bort sine krav om fotball som et vandespill (veggspill). Sjøl om ukontrollert ballspill framover både er atypisk og uønsket på denne pannekaka.

- Mot Norge tror jeg vi kan vinne for enhver pris og bli tilgitt, sier Morten Olsen.

- Kampen er så viktig - det er jo en finale for å komme til EM - at folk vil være like glade med hvordan det ser ut bare vi vinner. Men da snakker jeg om én kamp - ikke 34. Slik er min filosofi.

- Så det handler altså mest om å vinne?

- Ja, i fotball gjør det jo det. Og ikke minst 7. juni. Og derfor mener jeg Drillo er en fantastisk trener - alt han har analysert seg fram til hva effektivitet angår er jo helt riktig. Men det handler også om litt mer - for meg og oss dansker - fotballen må være litt for øyet også.

Og:

- Derfor spiller vi som vi gjør.

- Du frykter de norske dødballene?

- Ja, der er Norge meget sterke. Fem av sju mål på dødballer, eller seks, Carews utlikning mot oss karakteriserer jeg som en dødball, forteller alt.

- Vil du trene på defensive dødballer i tida fram mot kampen?

- 95 prosent av det vi skal gjøre handler om vårt spill. Det er et valg du gjør. Men når det er sagt - jeg vil være en dum trener om jeg ikke gjør noe . Selv om vårt eget spill alltid er viktigst.

- Hvis du var Semb - hva ville du valgt mot Danmark - 4-4-2 eller 4-5-1?

- Det vil jeg ikke blande meg opp i.

- Hvorfor ikke?

- Jeg har respekt for Norge.

- Og litt frykt kanskje?

- På noen områder er de veldig gode - det så vi på Ullevaal.

- Hvilke - ut over dødballene?

- Det vil jeg ikke si noe om.

- Det er sagt at Norge er et av verdens mest forutsigbare fotballag?

- Ja, men til tross for tydeligheten i stil er ikke fotball noe computerspill. Derfor forventer jeg også alt. For Norge har en rekke fremragende spillere - det er jo innlysende når man ser hvilke klubber mange av dem spiller for. Og også det inngir respekt.

- Er jobben din avhengig av et dansk resultat 7. juni - står den på spill?

- Den har ingen ting med dette å gjøre, jeg har kontrakt til 2006.

- Hva med dansk fotball - vil et tap bety et stort tilbakesteg?

- Nei!

- Forklar!

- Tror du italiensk fotball blir bedre av at de hadde tre lag i semifinalene i Champions League og nå står med to lag i finalen? Det tror ikke jeg - det meste handler om tilfeldigheter. Og derfor må man, når man taper, se på hvorfor man gjorde det. Og fortsette å tro på det man gjør.

- Sist var du en katalysator til støy - nå sier du at du ikke vil ha det?

- Det var som tidligere sagt en grunn til at jeg sa det jeg sa om spillestil foran kampen på Ullevaal. Og det var en grunn til at jeg var sint da jeg kom til Oslo - ingen av mine spillere hadde kalt nordmennene for fjellaper. For skal man siteres, må man siteres på det som blir sagt. Og ikke noe annet.

MORTEN OLSEN misforsto en artikkel i Dagbladet i flyet på vei til Oslo. Og blåste, selvfølgelig, enda et par ventiler. For det han ikke fikk med seg var at det var dansker generellt, media spesielt og ikke de danske spillerne som hadde plassert oss i dyreriket. Hvilket heller ingen var sitert på.

- Men hva nå, hvordan vil han reagere når hypen - som allerede er i gang - tar av for alvor?

- Det kan jeg ikke styre, sier Morten Olsen.

Heldigvis.

PS! Det er bare 14 dager igjen til avspark!

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media