Forbudet mot fluorsmøring er truet. Styremøte i FIS avgjør.

Vil vrake fluorforbudet

I fjor høst innførte hele skisporten et forbud mot helsefarlige fluorstoffer. I skjul av viruskrisa prøver nå sterke kommersielle krefter å få det vekk.

FLUOR I VM LIKEVEL? Sterke krefter ønsker å få utsatt det nye forbudet mot fluor. Om FIS-styret snur betyr det fluor som vanlig i et eventuelt VM i Oberstdorf ttl vinteren. Her Aleksandr Bolsjunov og en skokk norske løpere under prøve-VM sist vinter. FOTO: Heiko Junge / NTB scanpix
FLUOR I VM LIKEVEL? Sterke krefter ønsker å få utsatt det nye forbudet mot fluor. Om FIS-styret snur betyr det fluor som vanlig i et eventuelt VM i Oberstdorf ttl vinteren. Her Aleksandr Bolsjunov og en skokk norske løpere under prøve-VM sist vinter. FOTO: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NOEN uker før jul i fjor innførte det internasjonale Skiforbundet (FIS) et forbud mot fluorsmurning i hele sporten med virkning fra sesongen 2020/21. Det var et sensasjonelt vedtak. Selv ikke de mest optimistiske norske skilederne som kjempet for å bli kvitt denne helse -og miljøfarlige smurningen, trodde at de skulle vinne fram så fort.

Fluor har vært vidundermiddelet i skisporten i over 30 år. Store idretter stritter som oftest mot radikale endringer i sin egen lek. Her gikk skisporten lenger enn resten av samfunnet for å stoppe denne giften som samtidig ble grundig avslørt i Dagbladets prisbelønnete reportasjeserie «Glidens Pris».

Riktignok var FIS den gang presset av de nye europeiske begrensningene av fluorbruken som EU kommer med denne sommeren, men få hadde ventet at skisporten plutselig framsto som en forkjemper i miljøkampen.

Etterpå var ikke alle like fornøyde med denne nye statusen. Nå prøver internasjonale smurningsprodusenter å vrake forbudet, slik at fluor i skisporten blir lovlig igjen.

FORLEDEN gikk den store italienske utstyrsprodusenten Maplus til sak mot FIS med krav om over 100 millioner kroner i erstatning. Maplus hadde lagt om produksjonen sin med tanke bare på selve EU-forbudet, og ble overrasket da FIS gikk lenger enn myndighetene ved å forby all helsefarlig fluor.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer