Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Forbudet mot fluorsmøring er truet. Styremøte i FIS avgjør.

Vil vrake fluorforbudet

I fjor høst innførte hele skisporten et forbud mot helsefarlige fluorstoffer. I skjul av viruskrisa prøver nå sterke kommersielle krefter å få det vekk.

FLUOR I VM LIKEVEL? Sterke krefter ønsker å få utsatt det nye forbudet mot fluor. Om FIS-styret snur betyr det fluor som vanlig i et eventuelt VM i Oberstdorf ttl vinteren. Her Aleksandr Bolsjunov og en skokk norske løpere under prøve-VM sist vinter. FOTO: Heiko Junge / NTB scanpix
FLUOR I VM LIKEVEL? Sterke krefter ønsker å få utsatt det nye forbudet mot fluor. Om FIS-styret snur betyr det fluor som vanlig i et eventuelt VM i Oberstdorf ttl vinteren. Her Aleksandr Bolsjunov og en skokk norske løpere under prøve-VM sist vinter. FOTO: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

NOEN uker før jul i fjor innførte det internasjonale Skiforbundet (FIS) et forbud mot fluorsmurning i hele sporten med virkning fra sesongen 2020/21. Det var et sensasjonelt vedtak. Selv ikke de mest optimistiske norske skilederne som kjempet for å bli kvitt denne helse -og miljøfarlige smurningen, trodde at de skulle vinne fram så fort.

Fluor har vært vidundermiddelet i skisporten i over 30 år. Store idretter stritter som oftest mot radikale endringer i sin egen lek. Her gikk skisporten lenger enn resten av samfunnet for å stoppe denne giften som samtidig ble grundig avslørt i Dagbladets prisbelønnete reportasjeserie «Glidens Pris».

Riktignok var FIS den gang presset av de nye europeiske begrensningene av fluorbruken som EU kommer med denne sommeren, men få hadde ventet at skisporten plutselig framsto som en forkjemper i miljøkampen.

Etterpå var ikke alle like fornøyde med denne nye statusen. Nå prøver internasjonale smurningsprodusenter å vrake forbudet, slik at fluor i skisporten blir lovlig igjen.

FORLEDEN gikk den store italienske utstyrsprodusenten Maplus til sak mot FIS med krav om over 100 millioner kroner i erstatning. Maplus hadde lagt om produksjonen sin med tanke bare på selve EU-forbudet, og ble overrasket da FIS gikk lenger enn myndighetene ved å forby all helsefarlig fluor.

Denne raske FIS-beslutningen gjorde store lagre av fluor tilnærmet verdiløse. Innad i skimiljøet har det lenge vært kjent at de fleste leverandørene med positive unntak av finske Vauthi og norske Swix er skeptiske til sportens kommende forbud.

Forleden kom en dokumentar i den finske statskanalen Yle med angrep mot den internasjonale langrennssjefen Vegard Ulvang og den finske FIS-lederen Martti Uusitalo der motstanderne av forbudet argumenterte for fortsatt bruk av fluor.

VEGARD ULVANG blir med rette trukket fram av Yle som den skipolitikeren som har betydd mest for å kjempe fram skisportens nye helse -og miljøtenkning. Det er interessant med tanke på hans verv som styremedlem i Swix, men den internasjonale langrennssjefen har i tiår vært en profilert miljøforkjemper.

Finske Martti Uusitalo sitter også i to posisjoner. Som styreformann i smurningsfirmaet Vauthi har han en dobbeltrolle som naturlig er under debatt.

SELVE vedtaket om å droppe fluor kom så fort sist november at mange i skimiljøet føler seg overkjørt:

- Seinest på høstmøte i FIS i oktober var det ingen diskusjon om noe fluorforbud. Alt om saken var et intervju med Vegard Ulvang som sa at fluor i framtida ville bli et større problem enn doping, forteller Rudolf Huber, den østerrikske sjefen for utstyrsprodusentenes forening (SRS) til Yle.

Denne til vanlig sterke bransjeorganisasjonen ble helt utelatt da den mektige avtroppende FIS-presidenten Gian-Franco Kasper påvirket av stemningen under sportens miljøkonferanse på den vakre blomsterøya Mainau bare skar igjennom og ba alle styremedlemmene sine klappe for fluorforbudet.

DET gjorde skilederne den novemberlørdagen i 2019, men nå er forbudets sterkeste støttespillere usikre på om de strenge tiltakene holder når FIS har styremøte via nettet om ei uke. De vet ikke om alt presset fra produsentene har påvirket styremedlemmer til å la den omstridte fluorsaken vente midt i forvirringen om hvordan skisporten i det hele tatt kan drives under en viruspandemi:

SNAKKER: Johan Henrik Andresen er eier og styreleder i Ferd, et selskap som igjen eier Swix. Dagbladet avdekket at sportsselskapet i ti år visste at arbeiderne som lagde fluorsmøring for dem i Italia hadde astronomiske nivåer av fluor i blodet. For første gang svarer Andresen selv om skandalen. Video: Endre Vellene. Reporter: Torgeir Krokfjord Vis mer

- Det eneste vi er trygge på, er at Norge ikke vil ha noen utsettelse, sier skipresident Erik Røste i kveld til Dagbladet.

Han sitter i FIS-styret og fremmet fluorforbudet der. Dessuten er Røste med i den arbeidsgruppa som ble opprettet for å få på plass en troverdig kontroll. Den jobben er naturligvis blitt forsinket av coronakrisa. Meningen var å få testet et nytt håndholdt kontrollapparat denne sommeren under de ulike skikonkurransene i Sør-Amerika og Australia. Nå er disse rennene avlyst og de mulighetene borte.

Men målet er fortsatt å få til forbudet like raskt som det er vedtatt.

AKKURAT det blir et kappløp med tida. Det nye kontrollverktøyet blir ferdig om rundt en måned. Det er tyskprodusert fra det respekterte Fraunhofer Institutt som i disse dager er langt mer interessert i å få utviklet en vaksine mot corona, enn å stoppe fluorjukset i skisporten.

Uansett skal dette verktøyet i teorien gi et raskt og enkelt signal om noen har forsøkt å bruke forbudte fluorprodukter under skiene. Internasjonalt er sporten er avhengig av effektiv kontroll for å håndheve de nye forbudet.

Selve gjennomføringen av kontrollen kan variere i de ulike skidisiplinene. I langrenn snakker man om en egen vaskemetode som et alternativ om det nye verktøyet ikke blir så smidig som forventet.

Det innebærer rens av alle ski før start, og så preparering etterpå med lovlige produkter i et sperret område. Det alternativet krever mindre kontroll. Men er altså bare en tenkt nødløsning for å sikre at det virkelig blir et forbud.

FORTSATT vet ikke sporten hvilke regler som kommer med dette plutselige styrevedtaket fra november 2019. FIS har heller ikke bestemt hvilke sanksjoner som skal brukes mot de utøverne, trenerne eller lederne som prøver å jukse.

All denne usikkerheten gjorde at et svensk statlig utvalg foreslo en fem års overgangsperiode mot et endelige fluorforbud først fra sesongen 2024/25:

- Noen folk presset FIS veldig. Jeg tror ikke at de skjønte at fluorforbudet ville vekke så sterke reaksjoner, sier formannen i dette utvalget nå til YLE.

Nå ja; de ivrige fluormotstanderne skjønte i hvert fall at en skismurning som dreper både mennesker og miljø, ikke har noen framtid.

Spørsmålet er likevel om all motstanden tvinger et kriserammet FIS på defensiven, og stopper dette modige forsøket på å bygge en sunnere sport.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!