- Vil vurdere hjertestartere på nytt

Plutselig død i forbindelse med fotball skjer svært sjelden, men NFF-lege Thor Einar Andersen tror hjertestartere vil bli vurdert på nytt etter at DFIs Benjamin Farfa døde på trening.

Thor Einar Andersen er leder av medisinsk utvalg i Norges Fotballforbund. Han hadde ikke hørt om dødsfallet til Farfa før Dagbladet.no ringte i ettermiddag.

Andersen vil derfor ikke spekulere for mye i årsaken til dødsfallet.

- Men sannsynligheten for at det er en hjertefeil er jo stor, sier Andersen.

Han hører veldig sjelden om episoder som den som skjedde på Drøbak Frogns trening i går ettermiddag. I farta kommer han bare på Ståle Solbakkens tilfelle.

- Det er ikke ofte vi opplever plutselig død innen idretten, sier han til Dagbladet.no.

Store kostnader

Han tror episoden med Solbakken ga større bevissthet omkring dette - i alle fall innen fotballforbundet.

- Det vil denne episoden føre til også. Jeg tror vi må vurdere hjertestartere på nytt, men vi må passe på at vi ikke pålegger et system med usikker gevinst, sier Andersen.

Innkjøp og opplæring i bruk av hjertestarter er både et kostnads- og ressursspørsmål. Det ble diskutert etter at Solbakken falt om på FC Københavns treningsfelt, men ingen klubber er i dag pålagt å ha en hjertestarter ved treningsfeltet.

Men Andersen understreker at det ikke var hjertestarteren i seg selv som reddet Solbakken.

- Det var en lege tilstede som startet enkel hjerte-lungeredning med en gang. Så ble ambulansen tilkalt.

Italia unike

Andersen er fast lege på Norges U21-lag og vikarierer også for a-landslaget.

- Har dere hjertestarter på landslagets treninger?

- Nei, vi har ikke det.

Rundt norske toppkamper er situasjonen derimot en annen. Der er enten Norsk Folkhjelp eller Røde Kors tilstede. De har som regel tilgang på hjertestarter.

Andersen forteller at Italia skiller seg ut på dette området.

- Italia er det eneste landet der dette er systematisert. Der er det lovpålagt at at alle som driver idrett på et visst nivå må gjennom en undersøkelse av hjertet. Men det er store, store kostnader knyttet til dette med et usikkert resultat, sier Andersen.

(Dagbladet.no)