Vildalen: - Nivået var høyere før

Serien starter lørdag.

(Dagbladet.no:) Mye har forandret seg i norsk håndball siden slutten av 1990-tallet. Da spilte de fleste norske landslagsspillerne i eliteserien. Nå er de fleste ute i Europa.

- Nivået er nok litt svakere i eliteserien nå, siden vi har så mange proffer ute. Men det er mange bra talenter i norske klubber, så det ser lovende ut for framtida, sier Preben Vildalen (33) til Dagbladet.no.

Sørlendingen vendte i sommer tilbake til Sandefjord, etter seks år i Tyskland. I morgen starter serien igjen.

Satser på seier

Sandefjord har vunnet serien fem år på rad, men bæringene Haslum har nærmet seg de siste sesongene.

- Før var det flere gode lag og flere som gjorde det bra i Europa. I år røyk vi ut av kvaliken til Champions League mot hviterussiske Brest. Det hadde vi ikke gjort på slutten av 90-tallet, sier Vildalen.

Han husker godt Sandefjords gode sesong i Europa i 1997-98. Da ble det et knepent tap i semifinalen.

Selv om det blir mange tøffe kamper denne sesongen, tror de fleste at det er Sandefjord og Haslum det vil dreie seg om.

JEVNERE FØR: Den hjemvendte proffen Preben Vildalen synes det var jevnere i eliteserien før så mange spiller forsvant til utlandet. Foto: BOBBY PERU
JEVNERE FØR: Den hjemvendte proffen Preben Vildalen synes det var jevnere i eliteserien før så mange spiller forsvant til utlandet. Foto: BOBBY PERU Vis mer

- De har bra og har de beste kantspillerne i Norge. Og jeg tror faktisk nivået er litt bedre i år enn på en stund. Det blir ikke lett, men jeg blir skuffet hvis vi ikke blir seriemestere, sier Vildalen.

Pendler hver dag

33-åringen har ikke vendt hjem til en rolig og halvseriøs pensjonisttilværelse i Sandefjord.

Tobarnsfaren bor i Arendal, og pendler hver dag til Sandefjord - via sin sivile jobb i Larvik. Bilen er blitt hans andre hjem.

- Det er en kraftig overgang fra livet i Tyskland, og jeg har fått mye mindre tid sammen med familien.

- Går all reisingen utover treningskvaliteten?

- Jeg håper ikke det. Etter at jeg dro hjem så mister jeg jo internasjonal matching, og derfor trener jeg en ekstra gang i uka for å kompensere dette. Det er nødvendig for å komme meg inn på landslaget igjen, sier han.

Kan spille til 2008

VM i Tunisia i vinter ga forsvarskjempen mersmak. Han ble derimot skadet mot Russland, og har siden ikke spilt for landslaget. Hans første viktige kamp var Champions League-kvaliken mot Brest.

- Det går framover med kneet. Jeg er ikke helt frisk, men har blitt bedre de siste ukene.

- Spiller du med smerter?

- Det gjør litt vondt, på grunn av en liten betennelse. Det jeg mangler nå er litt mer styrke i lårene, og det jobber jeg med.

- Hvor lenge spiller du?

- Det er et godt spørsmål, som jeg ikke har noe svar på. Det kan hende jeg holder på helt til 2008, men det kommer litt an på hvordan det funker, sier Vildalen.

Og da snakker han både om håndballen, og familien som han ser så lite til.

• Skriv i bloggen: Kan noen stoppe Sandefjord?

LANDSLAGSJUBEL: Vildalen sammen med Frank Løke, under vinterens VM. 33-åringen håper han får flere landskamper.