Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Vilde Nilsen tok sølv i Paralympics

Vilde (17) sammenliknes med Klæbo:
- Hun bryter ned selvtilliten til gutta

Vilde Nilsen tok sølv på sprinten i Paralympics. Lagkamerat Johannes Birkelund sammenlikner 17-åringen med Johannes Høsflot Klæbo.

STORTALENT: Vilde Nilsen tok sølv i sprinten for stående utøvere. 17-åringen hylles av lagkameratene. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / Bildbyrån
STORTALENT: Vilde Nilsen tok sølv i sprinten for stående utøvere. 17-åringen hylles av lagkameratene. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / Bildbyrån Vis mer

PYEONGCHANG (Dagbladet): Vilde Nilsen tok sølv under onsdagens sprint i Paralympics for stående utøvere.

17-åringen vant prologen soleklart. Også i semifinalen gikk hun først over målstreken, men i finalen ble Anna Milenina for sterk.

- Det er ingen skuffelse i dag. Målet mitt var å gjøre mitt beste. Det føler jeg at jeg fikk gjort. Jeg har tenkt litt på medalje, men det var ikke noe stort mål i dag, men det er ekstremt deilig å ha fått en medalje. Nå kan jeg senke skuldrene til litt før lørdagen, sier Vilde Nilsen til Dagbladet.

- Litt som Klæbo

Tromsø-jenta vant prologen hele 13,72 sekunder foran kanadiske Natalie Wilkie.

Lagkamerat Johannes Birkelund var imponert, men ikke overrasket. ​

- Vilde gikk en strålende prolog. Hun er 17 år. Ett år yngre enn meg. Det er helt sinnssykt. Hun har gått bra tidligere i vinter, så jeg tror det kan bli bra, sier Birkelund til Dagbladet.

Birkelund sammenliknet Nilsen med navnebror Klæbo etter den overbevisende prologen.

- Jeg skjønte det i fjor da hun ble tatt ut til VM. Hun er litt som Klæbo da. Hun vinner nesten alt som er. Når du kommer på pallen som 17-åring, da er det noe stort med denne personen, sier Birkelund.

Saken fortsetter under bildet.

UTSLITT: Vilde Nilsen var helt ferdig etter onsdagens sølvmedalje. Foto: Geir Owe Fredheim / Norges Idrettsforbund
UTSLITT: Vilde Nilsen var helt ferdig etter onsdagens sølvmedalje. Foto: Geir Owe Fredheim / Norges Idrettsforbund Vis mer

- Kanskje jeg skal starte «Vilde-rykket»

- Hun har det rykket i oppoverbakker. Hun har både utholdenheten og sprintegenskapene. Hun kan nå langt, sier Birkelund, og fortsetter:

- Allerede i fjor spurta hun ifra gutta. Det bryter selvtilliten litt ned, ler han.

Nilsen hadde fått med seg lagkameratens sammenlikning.

- Det er artig at han sammenlikner meg med en så sterk utøver. Én gullvinner i OL. Jeg tror ikke jeg var helt som han i dag, men det var artig å ta en medalje for Norge. Det betyr mye, sier Nilsen.

På spørsmål om hun ser noen likheter i seg selv med Klæbo, svarer hun:

- Han er jo ekstremt rå han fyren der. Jeg rykker mest på staking. Jeg har ikke sånn Klæbo-stil opp bakkene. Det er mest på staking jeg rykker. Kanskje jeg starter en ny greie med «Vilde-rykket» på staking.

- Helt sjukt

Nilsen var svært overrasket over sin egen prestasjon i prologen.

- Jeg ble ekstremt glad. Jeg gikk rett bort til støtteapparatet. Jeg trodde ikke det jeg så på tavla. Det var ekstremt artig å se at jeg ledet så mye. Det ga meg ekstra motivasjon til å fortsette videre, sier Nilsen.

I semifinalen gikk hun i mål 8,6 sekunder foran nestemann. Lagvenninne Birgit Skarstein, som røk ut i semifinalen, fulgte med fra sidelinjen.

- Det er helt sjukt. Helt sjukt. Virkelig. Jeg heier alt jeg kan på Vilde. Føreforholdene endrer seg mellom hver omgang. Det er veldig spennende. Man skal aldri si noe for sikkert før de har passert målstreken, sa Skarstein til Dagbladet før finalen.

- Hun har veldig friske fraspark opp bakkene. Hun er fryktelig frisk. Se på det der, hun spretter jo opp bakkene. Hun har kjempemuligheter.

Saken fortsetter under videoen.

SUPERHELTENE: Vi har møtt noen av de virkelige superheltene. Video/redigering: Siv Johanne Seglem Vis mer

- Så godt som gull

Vilde Nilsen startet 17 sekunder bak konkurrentene i finalen.

- Målet var å ta igjen de andre i den første bakken. Og så legge meg i ryggen på noen, og deretter rykke mot slutten siden jeg er sterk i staking, forteller Nilsen.

Nilsen tok dem raskt igjen. Før den siste bakken ledet hun, men på oppløpet ble det tungt for 17-åringen.

Først gikk Anna Milenina fra NPA (Nøytrale Paralympiske Atleter) forbi. Bak kom kanadiske Natalie Wilkie jagende.

- Jeg tenkte: «Nå må jeg jaggu ikke la dette bli noen fjerdeplass. Jeg har vært topp i hele dag. Da skal det i hvert fall ende i enn medalje», gjenforteller Nilsen.

Tromsøværingen gikk i mål ett tidel foran kanadiske Wilkie.

- Å få sølv i dag - det er like godt som gull. Det var så vidt det ble bronse, så det ble ekstremt «close» på slutten. Jeg er fornøyd med det sølvet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling