KLARTE DET IGJEN: Ole Jørgen Halvorsen og Sarpsborg-spillerne takker fansen for enorm støtte etter kampen. Alle fra Sarpsborg leverte på Swedbank Arena i Malmö. Foto: Bildbyrå,
KLARTE DET IGJEN: Ole Jørgen Halvorsen og Sarpsborg-spillerne takker fansen for enorm støtte etter kampen. Alle fra Sarpsborg leverte på Swedbank Arena i Malmö. Foto: Bildbyrå,Vis mer

Sarpsborg i Europa League

Vilje, tæl og kraft gjør Sarpsborg til en europeisk sensasjon

For hver kamp som spilles i Europa blir Sarpsborg en bedre og litt røffere utgave av seg selv. Det kan ta dem hele veien til 16-delsfinalene i februar.

  • Malmö-Sarpsborg 1–1 (0–0)

MALMÖ (Dagbladet): 12. juli debuterte Sarpsborg i internasjonal fotball med 4–0 over IBV på Hásteinsvöllur på Island. Det var begynnelsen. Siden det har de scoret mål i tolv kamper på rad, inkludert bortekamper i Sveits, Kroatia, Tyrkia og Sverige. Det er det imponerendefaktum. Og summen av det er et europeisk førstereislag som etter fire kamper i Europa Leagues gruppespill har reelle muligheter til avansement.

Det er makeløst.

ENDA BEDRE ER det å høre Geir Bakke si det er litt bittert å ikke vinne denne kampen i Malmö. – Det kjennes litt surt, sier Sarpsborg-treneren. – Vi var jo så nære og slapp inn 1–1 da vi hadde fått kampen dit vi ønsket den. Men Geir Bakke driver ikke det han kaller feilsøking etter enda en bragd i Europa.

Han vet hvor små Sarpsborg er i dette selskapet.

Han vet hvor store prestasjonene er.

DET GJØR MALMÖ-TRENER Uwe Rösler også, som nærmest hvisker når jeg snakker med ham etter pressekonferansen. – Da de scoret (63. min.) trodde jeg ikke vi ville klare å komme tilbake, sier han. – Heldigvis kom utlikningen fort. For Rösler er ikke bare litt imponert over Sarpsborg, han er veldig imponert.

Han kjenner igjen en voksen prestasjon når han ser en.

Han vet hvor viktig de tre a-ene er i fotball – arbeid, arbeid og atter arbeid.

FOR DET ER det som gjør Sarpsborg gode og gir laget disse resultatene. Geir Bakke har utviklet et lag skreddersydd for europeisk kraftfotball. I Europa spiller Sarpsborg som om det ikke finnes noen fysiske grenser. Og var det noe Uwe Rösler lot seg imponere av så var det akkurat det.

– Hadde ikke dommeren blåst ville de løpt ennå, sa Malmö-treneren en halvtime etter kampen.

– Imponerende.

HÅRET HAR SLUTTA å reise seg på hodet mitt når det gjelder Sarpsborg i Europa. Det er nemlig ikke overraskende at Sarpsborg tok enda et poeng og nå holder andreplassen i gruppe I med fem poeng og bedre målforskjell enn Malmö. Det er helt fortjent. Og det skyldes av at Sarpsborg vet akkurat hva som skal til for å få disse kampene dit de vil.

Arbeid, arbeid og arbeid.

PENT ER DET selvfølgelig ikke. Det skal det heller ikke være. Sarpsborg har valgt sin stil i Europa. De skal være seg sjøl ganger mange. Eller som Geir Bakke velger å si uttrykke det, vi er ingen sjarmtroll.

Men effektivt er det.

Fordi innsats, vilje, duellkraft og løpskraft aldri vil gå av moten.

FØR MALMÖ VISSTE Sarpsborg at de trengte minst ett poeng for å holde liv i den ville drømmen om avansement fra gruppa. Det fikk de. Samtidig fikk de et signal om at bortebaner i Europa ikke er noe å engste seg for selv om de møter bedre lag og fotballspillere enn i hverdagen. Og vissheten om det, på toppen av hjemmebanefordelen de får gjennom kunstgresset motstanderne hater, har fått dem til å tro at det er mulig å realisere drømmen.

Med to kamper igjen, Besiktas hjemme og Genk borte, sitter jeg med følelse av at Sarpsborg vil bli litt skuffet om de ikke klarer å gå videre.

SARPSBORGS INTERNASJONALE FRAMGANGER denne høsten er verd et dypdykk for alle ambisiøse eliteserieklubber. Resultatene Sarpsborg har levert handler nemlig ikke om flyt og marginer. De handler om en plan og en definert satsing. For selv om jeg sitter med en følelse av at veien til andreplassen i gruppe I er blitt til gjennom en sammenhengende og stadig utviklende kjede av lykkelige omstendigheter- det er jo ikke sånn at Geir Bakke og Thomas Bentsen la sesongplaner for dette – så handler det om valg og prioriteringer også.

Tøffer valg og prioriteringer.

SARPSBORG TOK DE avgjørelsene. De valgte bort og prioriterte knallhardt. Det høster de av nå. Og for dem som vil ut av A/S Steinrøysas andedam, der kvantitet er viktigere enn kvalitet, er det ekstremt mye å lære av Sarpsborg 2018.

Det skal sarpingene være stolte av.

Når det er Sarpsborg vi snakker om i Europa, og ikke Rosenborg, er det meste gjort riktig.