IMPONERTE: Allan Dahl Johansson slo tilbake med et praktløp etter gårsdagens kollaps.
Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
IMPONERTE: Allan Dahl Johansson slo tilbake med et praktløp etter gårsdagens kollaps. Foto: Carina Johansen / NTB ScanpixVis mer

Denis Juskov med ny verdensrekord på 1500 meter

Vill prestasjon av Norges nye vidunderbarn - da Juskov satte ny verdensrekord!

Allan Dahl Johansson gikk i kveld tidenes nest raskeste 1500 meter av en junior - til tross for kjempesmellen i går. Denis Juskov jublet enda høyere etter ny verdensrekord, men russeren kan bli nektet OL-deltakelse.

(Dagbladet): Vi har skrevet mye om Håvard Holmefjord Lorentzens formidable framgang i 2017 og konturene av en mulig OL-konge på 500 og 1000 meter i vinter-OL i Pyeongchang.

Også Sverre Lunde Pedersen har vist at han er en gullkandidat i de olympiske lekene etter seieren på 1500 meter i Stavanger, men det norske skøyteesset må prestere om han i det hele tatt skal få gå distansen i OL, for Norge har mange spennende 1500-meterløpere på vei opp.

Én av dem er 1998-modellen Allan Dahl Johansson, som er et av de mest spennende skøytetalentene Norge noen gang har sett. I løpet av den siste uka har 19-åringen banket til med to juniorverdensrekorder og også vist at han duger i konkurranse med verdens beste seniorer.

VERDENSREKORD: Denis Juskov satte ny verdensrekord på 1500 meter. Foto: AP Photo/Peter Dejong
VERDENSREKORD: Denis Juskov satte ny verdensrekord på 1500 meter. Foto: AP Photo/Peter Dejong Vis mer

I går sa det riktignok stopp da Dahl Johansson åpnet svært hardt i fronten av Norges trio på lagtempoen og gikk på en kjempesmell. 19-åringen lå nede for telling i lang tid etter kollapsen og klarte ikke å reise seg.

Derfor var stortalentets prestasjon på 1500-meteren i Salt Lake City i kveld eventyrlig god, da han slo Lunde Pedersen i parløp og leverte tidenes nest raskeste 1500 meter av en junior, til tross for at han startet konkurransen med den knalltøffe gårsdagen og kjempesmellen i beina.

- Hvis ikke Allan hadde gått denne lagtempoen og gått på den smellen, er jeg ganske sikker på at han hadde gått på 1.42-tallet og satt ny norsk rekord, sier NRKs skøyteekspert Even Wetten.

Ny verdensrekord

Tiden 1.43.30 holdt til en råsterk 6. plass for det nye norske vidunderbarnet. Den største prestasjonen i kveld kom imidlertid noen minutter seinere.

Denis Juskov leverte en utrolig sisterunde og satte ny verdensrekord med tiden 1.41.02. Dermed overgikk han landsmannens Ruslan Murasjov overraskende 500-meterbragd tidligere i kveld.

Det er imidlertid en hake for kveldens store mann. Juskov dopinghistorikk gjør at han risikerer å bli utestengt til vinter-OL i Pyeongchang med de kriteriene som IOC har satt. Russeren testet nemlig positivt på marihuana i 2008.

Dermed venter en vanskelig oppgave for Juskov når det gjelder å få godkjennelse av panelet som skal avgjøre hvilke russere som får delta i OL.

Kriteriene er nemlig slik:

* Russiske utøvere som vil til OL under «Olympic athlete from Russia (OAR)» må betraktes som rene av det ovennevnte panelet og må ikke ha blitt diskvalifisert for brudd på antidopingreglene tidligere.

* Vedkommende må også ha gjennomgått et omfattende testprogram i forkant av testene og andre testkrav spesifisert av panelet

I så måte henger OL-deltakelsen til både verdensrekordholder på 1500 meter, Denis Juskov, og verdensrekordholder på 500 meter, Pavel Kulizjnikov, i en tynn tråd.