Therese Johaug

Vill spådom: - Ingen tvil

Egil Kristiansen er ikke i tvil om at Therese Johaug kan ta VM-gull i Trondheim.

TETT SAMARBEID: Egil Kristiansen jobbet tett sammen med Therese Johaug gjennom ti sesonger. Her ser de på videopptak etter en treningsøkt. Foto: Tormod Brenna / Dagbladet
TETT SAMARBEID: Egil Kristiansen jobbet tett sammen med Therese Johaug gjennom ti sesonger. Her ser de på videopptak etter en treningsøkt. Foto: Tormod Brenna / Dagbladet Vis mer
Publisert

VENNESLA (Dagbladet): I begynnelsen av september kunne Therese Johaug avsløre at hun åpner for å gjøre comeback i VM i Trondheim 2025.

- Jeg har ikke skrinlagt VM i Trondheim helt, men per nå er ikke fokuset mitt der. Fokuset mitt er på hverdagen her og nå og på å være en god mamma, sa Johaug til NRK.

Egil Kristiansen kjenner Johaug godt fra tida som både trener og assistent på langrennslandslaget. Han er overbevist om at Dalsbygda-jenta kan hevde seg, dersom hun vil gå for det.

- Det er vanskelig for meg å si, men har hun lyst til å satse mot VM i Trondheim, så gjør hun nok det helt og fullt. Hun drar ikke dit som turist, sier Kristiansen til Dagbladet.

TROR PÅ SUKSESS: Egil Kristiansen tror Therese Johaug kan ta VM-gull. Foto: Kristoffer Løkås / Dagbladet
TROR PÅ SUKSESS: Egil Kristiansen tror Therese Johaug kan ta VM-gull. Foto: Kristoffer Løkås / Dagbladet Vis mer

Rett etter OL i Kina i 2022 annonserte Therese Johaug at hun ga seg som langrennsløper. Selv om spekulasjonene om en karriereslutt hadde svirret i kulissene, var det flere som håpet at 35-åringen skulle holde på noen sesonger til.

Johaug slapp nyheten på sin egen Instagram-profil.

- På mange måter føles det som om ringen sluttes når jeg nå på lørdag, den 5. mars 2022, står på startstreken til nok en tremil i Holmenkollen. Egentlig ønsker jeg ikke at reisen skal ta slutt, men det er ei tid for alt, skrev hun den gang.

Etter at skiene ble slengt i boden har Johaug jobbet med utvikling av sitt eget klesmerke og som langrennsekspert for NRK. På selveste nasjonaldagen kunne den abdiserte skidronninga avsløre at hun og forloveden Nils Jakob Hoff hadde fått barn.

PÅ JOBB: Therese Johaug serverte analyser, tårer og gledeshyl på NRK under Ski-VM i Planica tidligere i år. Foto: Kristoffer Løkås / Dagbladet
PÅ JOBB: Therese Johaug serverte analyser, tårer og gledeshyl på NRK under Ski-VM i Planica tidligere i år. Foto: Kristoffer Løkås / Dagbladet Vis mer

Spår VM-gull

Men spekulasjonene har spankulert rundt i kulissene helt siden Johaug la opp. Får vi se 35-åringen på startstreken under Ski-VM i Trondheim i 2025?

Egil Kristiansen fra Fåvang var hovedtrener for det norske landslaget fra 2006 til 2016. I samme periode rasket jenta fra Dalsbygda med seg sju VM-gull. Før Kristiansen ble hovedtrener var han assisterende landslagstrener for Svein Tore Samdal.

Det er med andre ord ikke mange som har bedre forståelse av Therese Johaugs kapasitet som langrennsløper.

- Slik du kjenner Therese, er hun kapabel til å ta gull i VM?

- Hvis alt ligger til rette og hun får gjort den jobben som skal til, så er det ingen tvil om at hun kan ta et nytt gull i VM i Trondheim. Det er det ingen tvil om.

GODT FORHOLD: Therese Johaug og Egil Kristiansen feirer gullet på tremila under OL i Sotsji. Foto: Lise Åserud / NTB
GODT FORHOLD: Therese Johaug og Egil Kristiansen feirer gullet på tremila under OL i Sotsji. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

- Passer henne perfekt

Therese Johaugs idol og læremester, Marit Bjørgen, tok en sesongpause i 15/16-sesongen for å bringe sitt førstefødte barn til verden. Da Bjørgen kom tilbake var hun bedre enn noen gang.

Bjørgen og Johaug har fulgt hverandre tett helt siden sistnevnte kom som en tornado inn i verdenseliten under VM i Sapporo i 2007. Derfor er det mange skifans som håper at Johaug skal gjøre som Bjørgen, nemlig å snøre på seg skiskoene igjen etter fødsel og satse mot VM på norsk jord.

Dagbladet har naturligvis hørt med en av landets fremste langrennseksperter.

- Tror du det er mulig med et Johaug-comeback?

- Ja, det tror jeg. Nå er hun 3,5 kilo lettere også, sier Petter Northug til Dagbladet, og refererer til fødselen.

Han fortsetter:

- Løypene i Trondheim passer henne perfekt. Kanskje er det et Johaug-comeback verdenscuplangrenn trenger. Vi håper og tror at Therese går for et VM på hjemmebane. Det hadde vært utrolig artig.

PROFILERT: Petter Northug jobber nå som langrennsekspert for TV 2. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
PROFILERT: Petter Northug jobber nå som langrennsekspert for TV 2. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Den russiske avisa Sport Express har også fått med seg spekulasjonene om Johaug-comeback.

- Veien til å tangere Bjørgen er på ingen måte stengt for Johaug. Hvis Bjørgen fikk det til, hvorfor skal ikke Johaug gjøre det samme? Det er også viktig å nevnte at kvinnelangrenn har stagnert, og ingen kvinner har greid å ta over tronen til Johaug - spesielt med tanke på at Natalja Terentjeva (tidligere Neprjajeva) har vært suspendert. Langrenn trenger store navn, og å få Johaug tilbake ville ha vært et pluss, skriver Sport Express.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer