Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Vill vest i tippeligaen

Aldri før har det vært vanskelige å plukke ut én gullfavoritt. Vestlands-lagene Brann og Viking er likevel de som oftest går igjen hos ekspertene.

Dagbladet snakket i går med et utvalg fotballkjennere. Og konklusjonene er både entydige og utydelige på en gang:

Det har knapt vært vanskeligere å spå Tippeligaen enn i 2008.

Alle er samstemte om at tabelltipset kan deles i tre - de som kan ta medalje, de som havner i midtsjiktet, og de som trues av nedrykk. Det er også rimelig stor enighet om hvilke lag som havner i hver kategori.

- Helt åpent

- Det er veldig vanskelig. Jeg har seks mulige gullkandidater, sier TV 2-kommentator Øyvind Alsaker.

Han sier dermed det samme som kompanjong Nils Johan Semb sa til NTB på mandag. Den tidligere landslagssjefen mente Brann, Viking, Lillestrøm og Rosenborg var de øverste favorittene, med Vålerenga og Stabæk rett bak.

- Jeg tipper det står mellom Brann, Viking og Lillestrøm. Dem imellom er det helt åpent - en skade eller et nytt kjøp kan snu alt på hodet, sier Alsaker.

- I bunnen ser det ut som de nyopprykkede (Bodø/Glimt, HamKam, Molde) ligger dårlig an. Særlig Glimt. Men jeg ser fort at lag som Strømsgodset og Aalesund også kan få trøbbel, for de er aldri slik at alle de nyopprykkede havner på de tre nederste plassene.

Tror på Viking

ENDELIG VIKING-GULL IGJEN: Ekspertene tror Uwe Rösler og Ragnvald Soma har mye å glede seg til denne sesongen. Foto: Scanpix
ENDELIG VIKING-GULL IGJEN: Ekspertene tror Uwe Rösler og Ragnvald Soma har mye å glede seg til denne sesongen. Foto: Scanpix Vis mer

Også TV 3s ekspertkommentator Vidar Davidsen, leder av NFFs topptrenerkomité, sliter med å skille «topp 6» fra hverandre.

- Men kanskje er Viking den som peker seg mest ut. De har styrket laget, og blir en kraftig utfordrer. RBK er definitivt bedre enn i fjor, mens jeg er mer usikker på Brann, sier Davidsen, som tror HamKam ligger best an av de tre nyopprykkede i kampen for å unngå degradering.

NRKs Arne Scheie tror Brann, Rosenborg og Viking er de tre mest opplagte gullkandidatene, med Vålerenga, Stabæk og Lillestrøm rett bak.

- Brann og Rosenborg ser kanskje aller sterkest ut. Nederst er det åpent først og fremst mellom fire lag: De to fra nordvest (Aalesund og Molde), Bodø/Glimt og Strømsgodset.

Usikker på Brann

Hans kanalkollega Karl-Petter Løken sa til aftenbladet.no i går at han holder Lillestrøm som favoritt:

- De slapp inn klart færrest mål i fjor, og det blir enda vanskeligere å score på dem i år. Det er hovedårsaken til at jeg har dem som favoritt.

TV 2s programleder Davy Wathne tror gullet forblir i vest, men i en ny, sulteforet by denne gangen.

image: Vill vest i tippeligaen

- Jeg tror på Viking. De underpresterte i 2006, kom tilbake med stor entusiasme i fjor, og har vært flinke på overgangsmarkedet foran denne sesongen. De virker harmoniske og trygge, sier han.

Wathne mener Bodø/Glimt per i dag ser ut som den mest opplagte bunnkandidaten.

- Hva med Brann?

- Det er enten - eller. Jeg er usikker på om gullet vil virke slik at laget blir kvitt et mangeårig press, eller om det fører til at det blir kvitt sulten og begjæret etter å vinne. Får de en god start, så kan de flyte videre på fjoråret. Men jeg tror Martin Andresen var langt viktigere for Brann enn folk i klubben liker å innrømme.

- VIF i bunnstriden

Mjølner-trener Ivar Morten Normark tror - som mange andre - at gullet står mellom Brann, Viking og Rosenborg.

- Glimt får det tøft i bunnen, det er jo nærmest opplest og vedtatt. Molde blir også blant de nederste. I tillegg vil jeg nevne ett lag til i bunnen: Vålerenga. Det begrunner jeg med at den prestasjonsgruppa som nå er sammensatt, og det gjelder både trenere og spillere, er såpass fersk at det kan gi seg utslag i begge retninger.

Som en oppveining til Normarks spådom kan vi ta med John Carews ord foran Tippeligaen-2008:

- Jeg tar sjansen på å tippe Vålerenga i år, jeg.

• Hvordan tror du Tippeligaen ser ut etter 26. serierunde? Klikk her for tippeligadiskusjonen, eller velg divisjon og avdeling i faktarammen.

SEKS LAG: Verken Øyvind Alsaker eller Nils Johan Semb er i stand til å peke ut klare gullfavoritter.
NRK-EKSPERTER: Arne Scheie har Brann, RBK og Viking som gullfavoritter. Karl-Petter Løken tror på LSK.
TROR PÅ VIKING: TV 2s Davy Wathne.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media