SKREKKEPISODE: Både dommer Kevin Friend, Spurs-kaptein Michael Dawson og Everton-fansen i bakgrunnen så på med bekymret mine da Hugo Lloris mistet bevisstheten i går. Han fikk imidlertid fullføre. Foto: Paul Ellis / AFP / NTB Scanpix
SKREKKEPISODE: Både dommer Kevin Friend, Spurs-kaptein Michael Dawson og Everton-fansen i bakgrunnen så på med bekymret mine da Hugo Lloris mistet bevisstheten i går. Han fikk imidlertid fullføre. Foto: Paul Ellis / AFP / NTB ScanpixVis mer

Villas-Boas kan ha påført egen keeper verre hodeskade

Brøt internasjonale retningslinjer.

(Dagbladet): Den norske landslagslegen Thor Einar Andersen reagerer på gårsdagens mest omtalte episode i engelsk fotball:

Tottenham-keeper Hugo Lloris ble liggende urørlig med ansiktet ned i gresset da han fikk kneet til Everton-spiss Romelo Lukaku i hodet. Både mot- og medspillere ropte på medisinsk personell, og legene løp inn for å undersøke omfanget av det  brutale sammenstøtet.

Det sier en del om kreftene som var i sving da Lukaku måtte byttes ut med vondt kne etterpå. Etter flere minutters behandling, og samtaler med både legen og dommeren, insisterte imidlertid Lloris på å få fortsette 0-0-kampen.

Det fikk han lov til av manager Andre Villas-Boas.

- De medisinsk ansvarlige ga tegn til meg om at spilleren ikke kunne fortsette, for han kunne ikke forklare hvor han var. Han husker fortsatt ikke sammenstøtet, men han var relativt fokusert - og bestemt på å fullføre, sa Tottenhams manager i går.

- Det var jeg som bestemte at vi ikke skulle foreta byttet. Ut fra det jeg kan om fotball, virket han klar for å fortsette.

Kan være alvorligere Men det var en grov feilbedømming av Villas-Boas, ifølge den medisinske ekspertisen. Nå reagerer mange i England på at Tottenham-benken lot den oppgirede Lloris få fullføre kampen.

De får støtte av Thor Einar Andersen, som er medisinsk ansvarlig for det norske fotballandslaget. Andersen er en del av en internasjonal samling av leger som i en årrekke har forsket på hodeskader innen idrett.

- Jeg har ikke sett hendelsen, men jeg har lest om den. Og det jeg kan si er at hvis et støt mot hodet fører til bevissthetstap, så har det vært en hjernerystelse. Da er de internasjonale retningslinjene at spilleren skal ut, sier Andersen til Dagbladet.

- For du vet jo ikke om det er noe mer enn bare en liten smell. Det kan være sprekk i kraniet, det kan være blødninger. Alt skal vurderes, og da må spilleren tas av banen med en gang, forklarer Andersen.

- Og selv om det ikke skulle være noe mer alvorlig enn en hjernerystelse - som for så vidt er alvorlig nok - så risikerer du at spilleren har dårligere timing. Da kan situasjonsoppfattelsen være svekket, og synet dårligere.

Trenger rask ro Gjennom de siste 10-11 åra har det vært flere internasjonale samlinger hvor hodeskader har vært tema.

- Den siste i fjor høst. Den resulterte i et skriftlig dokument i hvordan disse hodeskadene skal håndteres, både rent akutt når skaden skjer - og deretter hvordan utøveren skal føres tilbake til idrett. Det er internasjonale retningslinjer for dette nå, og det virker ikke som de ble fulgt i gårsdagens kamp, sier Andersen.

- Og i tillegg til at det trengs ro for å bedømme alvorlighetsgraden, og redusere faren for å forverre skaden med nye sammenstøt, er det uansett viktig for spilleren å få hvile raskest mulig, for å starte restitusjonen etter hjernerystelsen.

- Så Tottenham kan ha forlenget skadeperioden for keeperen, selv om de siste minuttene forløp uten tegn til forverring?

- Ja.

- Er ikke bra - En spiller vil ofte være omtåket etter en sånn episode, og da kan det være vanskelig for vedkommende å ta ansvar for sin egen medisinske status. Det er derfor du har en lege på benken, til å ta den faglige, medisinske vurderingen, sier Andersen.

- Hvis ditt råd var å ta en spiller av banen etter hodeskade, og det ble overprøvd av hovedtrener: Hva ville du da ha tenkt om din egen posisjon?

- Det er et hypotetisk spørsmål, men jeg skjønner hvorfor du spør. En lege skal ha et tillitsforhold både til spilleren, og til trenerteamet. Men det er en grunn til at det er en rolle som heter «medisinsk ansvarlig». Hvis spilleren selv er klar over hva som har skjedd, er det viktig for legen å høre hva vedkommende har å si. Men hvis legens anbefaling til hovedtrener eller manager blir overprøvd, så er det ikke bra, sier Andersen.

VILLE TATT HAM AV:  Thor Einar Andersen er kritisk til hvordan Hugo Lloris ble behandlet. Foto: Krister Sørbø / NTB Scanpix
VILLE TATT HAM AV: Thor Einar Andersen er kritisk til hvordan Hugo Lloris ble behandlet. Foto: Krister Sørbø / NTB Scanpix Vis mer