Villdyret har våknet

LONDON (Dagbladet): - Hey, få vekk denne haugen med søppel så min mann kommer fram. Wayne (i XXXXX-Large) snakker til oss. Vi står feil. Foran døra til Tysons treningssuite. Ingen knytter neven til Wayne. Han er laget av mye kjøtt. Ungt blod også. Fra Amerika.

Wayne er en slags vaktmester for Tyson. Ikke en gorilla, det er for enkelt. Da fornærmer du begge artene. Men han er liksom en fyr du ikke byr på juling, med mindre du tror du er det store hvite håp. I 1986 var Steffen Tangstad det, men fikk bank. Av Spinks i Las Vegas.

I går skulle Steffen vært sammen med oss. På åpen lekestue med Tyson og hans hoff, i en av Londons mange snobbegater, Park Lane. Men flyet fra Norge var forsinket. Faen også. Steffen hadde nok... ja, du veit.

Og uten Tangstad trakk vi oss raskt unna på Waynes ordre. Først til høyre, så til venstre. Så rett inn i skyggen av mannen. Her var det god plass i herberget Adidas.

«Jeg trives i London, nå er jeg i balanse,» hørte vi Tyson si til kona Monica da han kom ut av heisen.

9000 per natt

Tyson kom ned fra sjuende etasje på luksushotellet Grosvenor House. Der har han bodd i ei drøy uke. Leid hele etasjen. Rompris rundt 9000 kroner. Per natt.

Småpenger innenfor denne gangsterbransjen.

Vel, Tyson har ikke vært en strevsom arbeidsmaur i ringen de siste åra. Han har bokset seks kamper siden juni 1997 grunnet voldtektsdom, fengsel, bråk og ørebiting av Holyfield.
Nå vil han ved hjelp av Allah tilbake. Hente beltene. Organisasjonen Rettferdighet for kvinner i Storbritannia ville stoppe Tyson fra å komme inn i England. Det klarte de ikke.

Pund i munnvikene

Innenriksminister Jack Straw slapp ham inn under paragrafen «spesielle omstendigheter». Han får hard kritikk.
Blairs nye Labour blir beskyldt for å snakke med pund i munnvikene.

For det er bunker med sterling involvert når Tyson er i Europa - med hansker - for første gang.

Lørdag skal han i ringen i Manchester. Mot britenes tungvektmester Julius Francis. Kampen er stipulert til ti runder.

Men før kampen må showet rulle videre. Ritualene følges, gutta må være gutter. Tungvektsboksing er ikke idrett, det er mer gøy enn som så.

Derfor var vi på treningen. Galskap i neonlys.

Hoffmesse

For å få et glimt. Av jernkroppen fra Brooklyn. Tysons forberedelser.

Først tok han av seg dongeribuksa, så trøya. Blitzorgasme. Che Guevara-tatovering på magen. Over den svarte silkebuksa.

Den tidligere verdensmesteren ble smurt med olje. Og arbeidsredskapene hans ble bandasjert. The Nobel Art of Self Defence. Artig.

Messe fra hoffet. Høye tilrop. Musikk. Tyson foran de to store speilene. Hoppetau. Imponerende, men er han i god nok form?
Ja, ifølge filmfotografen fra franske Canal+. Han tok hoppende telling. Av fryd.

Kledd for krig

Tre sparringspartnere skyggebokset i sakte film. Musikken var som hentet ut av en gangsta-rap-video. Voluminøst. Bra setting. Styrt av eks-innsatt Steve «Crocodile» Fitch. Sluggeren, som får cirka én million i året av Tyson for å pepre opp stemningen. True, holde leven, slenge meldinger og være cool. En buddy for livet. Tyson trenger det.

- Dette er en geriljakrig, sa krokodillen. Han var kledd for hotellkrig også. Med solbriller under de seks lysekronene og 38 grader kjellervarmt.

Tyson i ringen. Svettet. Hamret løs, stoppet. Treneren ga noen finjusteringer. «Boks. Boks, mann.»

Black Panther

Full guffe. Malcolm X-tale over høyttalerene. En Black Panther i aksjon, 30 år etter. Med gule hansker.

Vi er 200 pressefolk, og ti tv-selskaper, fra hele verden her. Ringside heter det. Alle får sitt. Nesten.
For utenfor traff vi Jason. Cirka 30 år, fra bydelen til Drillo, Wimbledon.

- Jeg kjøpte dette maleriet av Mike (Tyson) i 1991 på ferie i Benidorm, og nå er jeg her fordi det er første gang Tyson er i England, han er den største, og jeg vil så gjerne ha en signatur på maleriet.

{ndash}Mike signerer ikke, svarte Wayne.

Jason puttet maleriet ned i den grå søppelposen og ruslet ut.

«...left, uppercut, right, bodyblow, right, jab, jab, left!»

TYSON-SHOW: Mike Tyson på hotellet Grosvenor House i London i går.