Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Ville 100 prosent sikkert ikke rykket ned med meg

Sparkede Arne Erlandsen sjokkert over HamKam-nedrykk.

MÅTTE GÅ: Tidlig i juni måtte Arne Erlandsen forlate sin trenerjobb i HamKam, etter skuffende resultater (8. plass etter 10 runder) og gnisninger med spillergruppa. Han betegner det som en bombe at klubben har rykket ned, og er sikker på at laget minst ville sikret kvalik til Tippeligaen om han hadde fått fortsette. 
Foto: Cornelius Poppe  / SCANPIX
MÅTTE GÅ: Tidlig i juni måtte Arne Erlandsen forlate sin trenerjobb i HamKam, etter skuffende resultater (8. plass etter 10 runder) og gnisninger med spillergruppa. Han betegner det som en bombe at klubben har rykket ned, og er sikker på at laget minst ville sikret kvalik til Tippeligaen om han hadde fått fortsette. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Vis mer

|||(Dagbladet.no) Før sesongen var Dagbladet bare en i mengden som tippet HamKam som vinner av årets 1. divisjon.

- Det blir krise hvis vi ikke rykker opp, sa leder Uno Solberg i Briskebybanden til Dagbladet i mai.

I går skjedde det utenkelige: Opprykksfavoritten tapte 0-1 mot Sarpsborg 08 og rykket med det ned i 2. divisjon. Riktignok kan oppholdet bli av det kortvarige slaget, dersom Lyn mister lisensen eller blir slått konkurs.

Men uavhengig av om «Kamma» får plassen tilbake har sesongen vært en gigantisk skuffelse. For Arne Erlandsen, som fikk sparken 10 kamper ut i sesongen, den 11. juni, kom nedrykket som et sjokk.

- Det er selvsagt en bombe, og veldig overraskende, sier han til Dagbladet.

Krevde tøffe endringer

HamKam lå på 8. plass da de valgte å avslutte samarbeidet med Erlandsen. Mye av årsaken var misnøye med trenerens tøffe lederstil og treninger.

Inn kom Vegard Skogheim, med en målsetting om få tilbake humøret og lekenheten i spillergruppa. Men så ble det bare enda verre.

Arne Erlandsen er ikke i tvil om at HamKam minst ville vært i Adeccoligaen neste år også om han hadde fått fortsette som trener.

- Ja, ja, ja, selvsagt. Jeg var rimelig sikker på at vi ville bli blant de to beste, minimum blant de fem øverste, selv etter de 10 første kampene. Jeg kan si 100 prosent sikkert at vi ikke ville rykket ned, sier han.

Erlandsen krevde imidlertid at klubben tok tøffe grep både i støtteapparat og i spillerstall. Et krav han ikke fikk gjennomslag for.

- Hvis noen ikke gjør det jeg vil over tid, og ikke viser bedring, må jeg ta noen skikkelig tøffe grep. Ellers får de kanskje finne seg et annet sted å være.

- Du ville renske opp?

- Jeg ville renske opp, både i forhold til spillerstall og støtteapparat. Det mannskapet HamKam har hatt gjennom dette året, skulle minimum vært godt nok for kvalik. Men det kommer ikke av seg selv. Det kreves knallhard jobbing hver dag, det er ikke noen søndagsskole å være proff, selv om enkelte noen ganger tror det, sier han.

- For mye sutring

Forholdet mellom Erlandsen og spillerne hadde vært kjølig en god stund før han måtte gå, og etter at laget returnerte fra La Manga ble det avholdt flere møter med det som tema.

Erlandsen mener det var for mye sutring etter tapene på vårparten, og at det gikk utover prestasjonene.

MARERITTÅR: Både sportslig og økonomisk har 2009 vært et katastrofeår for Arnar Førsund og HamKam. Erlandsen mener det var for mye sutring i gruppa. - Det er ikke noen søndagsskole å være proff, selv om enkelte noen ganger tror det, sier han.  
Foto: Cornelius Poppe / Scanpix
MARERITTÅR: Både sportslig og økonomisk har 2009 vært et katastrofeår for Arnar Førsund og HamKam. Erlandsen mener det var for mye sutring i gruppa. - Det er ikke noen søndagsskole å være proff, selv om enkelte noen ganger tror det, sier han. Foto: Cornelius Poppe / Scanpix Vis mer

- Jeg synes det ble for mye sånn at alle andre hadde feil. Folk var lite flinke til å ta tak i seg selv, også utafor banen. En proff fotballspiller må sørge for å trene det som er nødvendig for å ha et bedre utgangspunkt dagen etter. Han må spise riktig, restituere seg, hvile, se video av seg selv og rett og slett ha en meningsfull hverdag som profesjonell fotballspiller, hvor fotballen er satt i førersetet.  Du er akkurat så god som den siste kampen du spilte, eller treninga du hadde. Det må være knallhard jobbing hele tida.

Erlandsen legger ikke skjul på at han personlig kontrollerte at spillerne gjorde slik de fikk beskjed om, selv om dette ble dårlig mottatt i spillergruppa.

- Hvis jeg sliter med å få spillerne til å spise den maten de skal etter en kamp, sånn at de restituerer seg slik de skal, så står jeg og ser den spilleren gjøre det. Det blir som barneoppdragelse. Jeg gjør det, og da vil enkelte føle det som slitsomt. Når noen får beskjed om å løpe så og så mye på mølla, med en viss prosent motbakke og med en bestemt puls, så står jeg og ser på at de gjør det. Fordi jeg er sportslig ansvarlig for resultatene.

Stolte ikke på spillerne

- Stoler du ikke på spillerne dine?

- Jeg stoler ikke på dem. Jeg står og sørger for at spillerne gjør det de skal gjøre. Nå setter jeg det på spissen, men hvis det er grått vær ute, så går vi ut og trener. For vi kan ikke bare trene i solskinn, sier Erlandsen.

Han minner om at HamKam rykket ned fra Tippeligaen både i 2006 og 2008, og mener det «gjorde noe» med spillergruppa.

- Da må du rydde opp. På La Manga før sesongen spilte vi bra fotball, og hadde et bra lag. Men så blei det bråk, og spillene var misfornøyde. Men hvis de er misfornøyde fordi vi trener for hardt, og fordi jeg står over dem, må de akseptere det. Jeg ønsker det beste for den enkelte spilleren. Summen av det er et godt fotballag. Ingen blir bedre av en haug med kjeft, men jeg pusher folk for at de skal bli gode fotballspillere.

- Hvis du skal være helt ærlig: Sitter du med en følelse av at «nå kan dere bare ha det så godt»?

- Nå sitter jeg på kontoret med tidligere markedsansvarlig i HamKam, og jeg har kontakt med mange i systemet fortsatt. Jeg synes bare dette er utrolig trist for klubben. Jeg er sikker på at de kommer seg fort opp av det hvis de jobber knallhardt, men det å rykke opp en divisjon er vanskelig.

Tror HamKam reiser seg

- Men de kan altså fortsatt redde plassen om Lyn mister lisensen?

- Det gidder jeg ikke kommentere engang. Det viktige for HamKam er kravspesifikasjonen. De er en profesjonell klubb, da må de ha profesjonelle fotballspilllere.

- Tror du HamKam reiser seg?

- Ja, det gjør de. Men det kreves hard jobbing av hver eneste en, hver eneste dag. De må gjøre jobben sin, sier Erlandsen.

STILTE TØFFE KRAV: - Hvis jeg sliter med å få spillerne til å spise den maten de skal etter en kamp, sånn at de restituerer seg slik de skal, så står jeg og ser den spilleren gjøre det, sier Erlandsen. 
Foto:  Gorm Kallestad  / SCANPIX
STILTE TØFFE KRAV: - Hvis jeg sliter med å få spillerne til å spise den maten de skal etter en kamp, sånn at de restituerer seg slik de skal, så står jeg og ser den spilleren gjøre det, sier Erlandsen. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media