MEST MISS: Stabæk-keeper Jon Knudsen (i helrødt) gikk seirende ut av duellene med Vålerengas Mohammed Abdellaoue i kveld. Foto: Stian Lysberg Solum, Scanpix
MEST MISS: Stabæk-keeper Jon Knudsen (i helrødt) gikk seirende ut av duellene med Vålerengas Mohammed Abdellaoue i kveld. Foto: Stian Lysberg Solum, ScanpixVis mer

- Ville blitt straffe og utvisning om jeg la meg ned

Men «Ærlige Moa» sto på beina og endte målløs mot Stabæk.

||| FORNEBU (Dagbladet): Stabæk - Vålerenga 1-1. I serieåpningen mot Viking scoret Mohammed Abdellaoue med begge føtter og fra nesten umulige posisjoner.

Vålerenga-spissen ble med rette overøst med lovord - men dagens kamp mot Stabæk viste at ingenting kommer av seg selv.

I løpet av 90 minutter hadde Moa 3-4 gode sjanser, men denne gangen skjøt han med løskrutt. Dermed misbrukte Vålerenga en gyllen sjanse til å slå Stabæk på bortebane, slik de ikke har gjort siden 1995, og ut fra sjanser og spill var 1-1 et greit resultat.

Men i kveld kommer nok 24-åringen til å irritere seg over de forspilte sjansene som ville gitt Vålerenga en to poengs luke på toppen av tabellen.

- Jeg tror ikke noen er fornøyd med uavgjort i dag. De hadde sjanser til å vinne, vi hadde sjanser til å vinne ? og vi ledet 1-0. Men det er to lag som spiller fin fotball, så jeg tror vi skal være fornøyd med det, sier Vålerenga-trener Martin Andresen til NRK.

- Det var sikkert en underholdende kamp med mange sjanser, men litt for mange sjanser mot oss til at jeg er helt fornøyd, sier Stabæks Jan Jönsson.

Vålerenga og trener Martin Andresen ropte på straffe da Moa ble holdt i armen av en av Stabæk-stopperne idet han hadde tilnærmet fri bane mot mål. 

Dommer Roy Helge Olsen gjorde ingenting.

- Moa er en ærlig spiller. Mange andre spillere ville lagt seg i bakken der, sier Andresen.

- Synes du han bør være mer kynisk i de situasjonene og legge seg ned?

- Nei. Men dommerne må være flinke til å vurdere om spilleren blir hindret. Det som er synd er at de ikke blåser dersom spilleren forsøker å holde seg på beina, sier VIF-treneren til Dagbladet.

Moa selv angrer ikke på at han ikke viste dommeren tydeligere at han ble holdt.

- I sånne situasjoner tenker jeg bare på å score. Om det var naturlig hadde jeg falt. Men om jeg hadde lagt med ville det nok blitt straffe og utvisning.

VIF-spissen tok selvkritikk på at han gikk målløs av banen.

- Jeg hadde nok sjanser. Det var et par ganger jeg fikk den på feil fot, men de sjansene skal sitte, sier han til Dagbladet.

Doffen viktig i begge ender
Fellesnevneren for målene Vålerenga har scoret denne sesongen er at de alle har kommet fra distanse.

Men der det var lite som minnet om flaks ved Moas to praktmål i seriepremieren, var Kristofer Hæstad heldig da han sendte gjestene foran etter 25 minutter:

En dårlig klarering ? etter at Jesper Farnerud hadde stoppet Luton Shelton i siste liten - havnet i beina på Doffen 40 meter fra mål. Drøye 20 meter fra mål gikk han for skudd, som Jon Knudsen ganske sikkert ville reddet uten vansker. Men ballen skiftet retning i Morten Morisbak Skjønsberg og sneik seg inn helt nede i hjørnet.

Målet kom i en god Stabæk-periode, der vertene styrte det meste av banespillet og rullet opp et par brukbare muligheter. Men uten Veigar Pall Gunnarsson ble det slått mye langt opp mot Daniel Nannskog, og VIF-stopperne satte nok pris på at de stort sett fikk ha Nannskog foran seg i stedet for på løp i bakrom.

Kristofer Hæstad har fått en ankerrolle i midtbanetreeren på dette Vålerenga-laget, og leverte i tillegg til målet også helt avgjørende defensive bidrag i første omgang: 10 minutter før pause reddet han headingen fra Kristian Flittie Onstad på streken ? akkurat slik han forhindret Viking-scoring på Ullevaal på mandag.

Løp fra Stabæk
Omgangens siste feite mulighet kom noen minutter før pause, da Luton Shelton viste hvorfor han har den raskeste 40-meteren av en tippeligaspiller som er registrert på Toppidrettssenteret.

Jamaicaneren tok seg først forbi Skjønsberg langt inne på egen halvdel, spurtet 70 meter før han tilsynelatende ble for sliten til å sende av gårde noe annet enn ei lompe Knudsen holdt i fast grep. I samme situasjon pådro han seg en strekk som gjorde at han måtte byttes med Shelton på overtid av 1. omgang.

- Det har vært jevnspilt, men vi ønsker å prege kampen mer på hjemmebane, sa Stabæk-assistent Geir Bakke da lagene gikk i garderoben.

Og han måtte ikke vente lenge på utlikningen: 

Ineffektiv Moa
Fem minutter inn i 2. omgang hoppet Espen Hoff smart over pasningen fra Pontus Farnerud. Plutselig var Johan Andersson alene med Lars Hirschfeld, og svensken plasserte avslutningen kaldt i korthjørnet til 1-1.

De som trodde scoringen skulle resultere i et massivt Stabæk-kjør tok feil. Det var nemlig Vålerenga som skapte de største sjansene etter i perioden etter 1-1, og særlig Moa var langt unna den effektiviteten han viste på Ullevaal i seriepremieren.

To ganger fikk VIF-spissen avslutte i klare scoringsposisjoner, først da han fikk stå merkelig alene etter et innlegg fra Morten Berre, deretter da igjen kom seg løs fra Stabæk-stopperne etter en fin gjennombruddsball fra innbytter Zajic.

Begge gangene måtte han avslutte med høyrebeinet ? og begge gangene ble avslutningene for løse.