Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Ville bortføre OL-deltakere

Det melder kinesiske myndigheter. Men ingen har så langt klart å etterprøve opplysningene.

(Dagbladet.no): Midt oppi bråket rundt OL-fakkelstafetten offentliggjør Kina i dag nyheten om at terrorister satt med planer om å bortføre deltakere under lekene i august.

Ifølge talsmann Wu Heping i sikkerhetsdepartementet ble 35 terrorister arrestert mellom den 26. mars og 6. april. I tillegg ble enda en terrorcelle brutt opp.

- Denne voldelige terroristgjengen håpet å sabotere Beijing-lekene ved å skape internasjonale bølger, forteller Heping, ifølge Sky Sports.

- Forgiftet kjøtt og giftig gass

De angivelige planene var begrunnet i Uighur-folkets kamp for et uavhengig Øst-Turkestan i Xinjiang-provinsen i Kina.

Enheten skal ha trent på å bruke forgiftet kjøtt, giftig gass og sprengladninger med fjernkontroll, og kinesiske myndigheter skal ha beslaglagt en mengde eksplosiver.

- Medlemmene av gruppa ble bedt om å observere offentlige bygninger, militærbaser og hoteller som skal huse utlendinger, opplyser Heping.

Internasjonale medier har ikke kommet i nærheten av å kunne etterprøve opplysningene.

KLAR FOR OL: Disse paramilitære styrkene er blant Kinas viktigste redskaper for å sikre stabilitet under sommerens OL i Beijing. Foto: CHINA DAILY/REUTERS
KLAR FOR OL: Disse paramilitære styrkene er blant Kinas viktigste redskaper for å sikre stabilitet under sommerens OL i Beijing. Foto: CHINA DAILY/REUTERS Vis mer

- Kommer kritikerne i forkjøpet

Etter en lignende terroravsløring for akkurat en måned siden i dag, påpekte NUPI-forsker Andreas Selliaas at avsløringen kommer svært beleilig for kinesiske myndigheter.

- Terrorhåndtering blir møtt med veldig stor forståelse og får stor oppmerksomhet i Vesten. Samtidig får Kina vist at de har kontroll og gjør alt for å sikre et trygt OL, sa Selliaas til Dagbladet.no.

- Slik kommer de kritikerne i forkjøpet, tror han.

• Les også: Tror Kina timer terror-avsløringer

image: - Ville bortføre OL-deltakere
TOK TERRORISTER: Det opplyste departementstalsmann Wu Heping i dag.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media