GIR BJØRNDALEN FAVORITTSTEMPELET: Søndag går skiskyttergutta sin første distanse i OL. Ole Einar Bjørndalen og Emil Hegle Svendsen er to av de største favorittene, men sistnevnte føler seg mest som en utfordrer. 
Foto: Cornelius Poppe / Scanpix
GIR BJØRNDALEN FAVORITTSTEMPELET: Søndag går skiskyttergutta sin første distanse i OL. Ole Einar Bjørndalen og Emil Hegle Svendsen er to av de største favorittene, men sistnevnte føler seg mest som en utfordrer. Foto: Cornelius Poppe / ScanpixVis mer

Ville byttet 15 førsteplasser mot ett OL-gull

Men Emil kan glemme å spørre Ole Einar om råd.

||| WHISTLER (Dagbladet): I en alder av 24 år har Emil Hegle Svendsen oppnådd mer enn de aller fleste skiskyttere gjør gjennom en hel karriere.

Den imponerende fasiten inneholder 15 triumfer i verdenscupen og tre VM-gull - en statistikk selv ikke Ole Einar Bjørndalen var i nærheten av da han var på samme alder.

Men én vesentlig ting mangler i Hegle Svendens ellers så imponerende medaljesamling. Og den ene tingen henger så høyt at han nesten blir blank i øynene av å snakke om det.

- Jeg har 15 verdenscupseire, og ville byttet dem alle mot et OL-gull, sier 24-åringen uten å nøle.

- VM-gullene dine også?

- Øh... jeg vet ikke, jeg. Men et OL-gull henger veldig, veldig høyt.

Utroper Bjørndalen til favoritt
Første sjanse kommer allerede i morgen, distansen er sprint. Men Hegle Svendsen er ikke like tøff i kjeften nå som han var foran VM for temmelig nøyaktig ett år siden.

To dager før sprinten spurte Dagbladet hvem som ville vunnet om både han og Bjørndalen hadde en maksdag.

- Da ville jeg vunnet, erklærte Emil.

Nå, ett år senere, har han snudd. Og tildeler 36-åringen fra Simostranda et klart favorittstempel foran søndagen.

- På den første distansen føler jeg meg som en utfordrer. Ole er storfavoritt der, jeg får prøve å legge presset på ham. Han har hatt optimale forberedelser, sier Hegle Svendsen til Dagbladet.


- Hvordan opplever du og Ole Einar å være så tett på hverandre før så viktige konkurranser?

- Det er spesielt, egentlig. Man merker på hverandre at det begynner å nærme seg. Det er litt rart, men det er ikke sånn at vi merker det voldsomt. Vi har det koselig.

- Dere unngår ikke hverandre?

- Absolutt ikke. Jeg føler det er ganske normalt, sier han.

Har fortrengt VM-nedturen
Fjorårets VM endte i skuffelse for Hegle Svendsen, da sykdom spolerte nesten hele mesterskapet. Nå har han forhåpentligvis gjort seg ferdig med akkurat den biten:

HAR VUNNET FIRE GANGER DENNE SESONGEN: - - Jeg har aldri vært bedre trent, sier Hegle Svendsen. Foto: Jens Kløvrud/Dagbladet
HAR VUNNET FIRE GANGER DENNE SESONGEN: - - Jeg har aldri vært bedre trent, sier Hegle Svendsen. Foto: Jens Kløvrud/Dagbladet Vis mer

For drøye to uker siden pådro han seg en kraftig forkjølelse og måtte holde senga ei uke. Slikt kan sette negative tanker i hodet på de fleste. Men nå ser Emil lyst på situasjonen.

- Jeg har ikke tenkt mye på det akkurat nå, og har forsøkt å fortrenge det som skjedde i fjor. Jeg tror muligheten er til stede for å reise hjem med gull, det ville vært utrolig kult. Jeg har trent i omtrent to uker etter sykdommen nå, og det er et lite usikkerhetsmoment for sprinten. Men det er bra å ikke være 100 prosent sikker hele tida, det kan jo være at det å ligge i flytsonen kan ødelegge litt også. Du blir litt slapp. Nå er jeg veldig på hugget.

En som har hatt en bortimot perfekt oppkjøring mot OL er Ole Einar Bjørndalen.

- Han er en mester på å prikke inn toppformen. Men det er ikke alltid en optimal oppladning gir de beste resultatene. Vi får se, jeg har ikke gitt meg, for å si det sånn.

- Kan du spørre ham om råd og slikt i forkant av konkurransene nå?


- Jeg kan spørre, men jeg får ikke noen gode svar, flirer Hegle Svendsen.

- Har aldri vært bedre trent
Og kanskje trenger han ikke all verden med råd heller. 24-åringen står med fire verdenscupseire denne sesongen, på fire forskjellige distanser. Slikt gir trygghet og selvtillit foran OL.

- Jeg har gått mange løp i år, så jeg vet hva jeg skal gjøre.

- Hvor ligger din største sjanse?

- Jeg ser ikke på noen enkeltdistanser som en større sjanse enn andre, jeg har vunnet fire forskjellige typer renn denne sesongen. Det viser at jeg kan vinne hva som helst.

Hegle Svendsen har gjennomført to hardøkter uten problemer siden han ankom OL-byen

- Er du i ditt livs form?

- Jeg har aldri vært bedre trent, men jeg vet ikke om jeg er i mitt livs form. Jeg føler meg mer uthvilt nå enn da jeg vant i Ruhpolding, siden jeg fikk ei uke på sofaen. Det har nok gjort litt godt også, å legge bort børsa og skiene litt. Det har funket bra for meg før, sier Hegle Svendsen.