- Ville du signert en sånn spiller?

Blackpool-managerens utskjelling av Rooney og fotballens regler går verden rundt.

ER KÅRET TIL STORBRITANNIAS 15. MORSOMSTE MANN: Blackpool-manager Ian Holloway har det i kjeften, og i går gikk han til frontalangrep på Wayne Rooney, agenten hans og fotballens øverste ledere. Foto: AFP PHOTO/ GLYN KIRK
ER KÅRET TIL STORBRITANNIAS 15. MORSOMSTE MANN: Blackpool-manager Ian Holloway har det i kjeften, og i går gikk han til frontalangrep på Wayne Rooney, agenten hans og fotballens øverste ledere. Foto: AFP PHOTO/ GLYN KIRKVis mer

||| (Dagbladet): Premier League fikk en skikkelig fargeklatt da Blackpool rykket opp i våres.

Ikke på grunn av de oransje draktene, men på grunn av den særdeles frittalende manageren Ian Holloway. I går slo han til igjen, med en lidenskapelig framført tirade om Wayne Rooney, agenten hans og fotballens overgangsmekanismer.

Muligens var han litt unøyaktig med fakta da han snakket om Bosman-dommen som om det var noe UEFA og FIFA hadde tredd nedover hodene på klubbene, når det egentlig var en dom avsagt i EU-domstolen.

Men det voldsomme utbruddet, der han er så sint på Uniteds vegne at han nesten kan mistenkes for å være sir Alex Ferguson i forkledning, blir trolig en YouTube-klassiker uansett.

- Manchester United har hjulpet Rooneys karriere enormt på og utenfor banen. Både manageren og klubben har investert mye i ham. De kjøpte ham for store summer da han var en ung spiller, og de har bidratt til at han blomstret opp til å bli den spilleren han er. Han er en av de beste spissene i verden. Og hvis han ser ut kontrakten sin kan han dra derfra helt gratis. Det er folkene som bestemmer i denne sporten sin feil, sier Holloway ifølge BBC.

Mener Ferguson blir herset med
- Hva om han (Rooney) sitter der i 18 måneder, får raserianfall, ikke prøver, ikke spiller, og noen allerede har sagt til ham: «Vi vil hente deg, og vi vil gi deg noen av pengene vi skulle ha betalt Manchester United, fordi du kan forlate dem gratis.»? Ville du signert en sånn person? Ville du spilt for en klubb som sier noe sånt til deg? Hvordan kan vi vite at det ikke allerede har skjedd? Det er noe galt med sporten, fortviler Holloway.

Også flere andre managere i Premier League har uttalt seg Rooney etter at sir Alex Ferguson bekreftet at spissen ønsker seg vekk, og mange har uttrykt forbløffelse, men ingen brenner tilsynelatende like sterkt for saken som Holloway.

- Hvis Alex Ferguson blir herset med av en spiller og agenten hans, hvor gal er ikke sporten? Når skal FIFA og UEFA lytte til folkene som driver med dette, sier han.

Vil ha de gamle reglene tilbake
Bosman-dommen skulle sikre spillernes rettigheter i tråd med EU-reglementet, slik at arbeidstakeren kunne bytte klubb uten at arbeidsgiver skulle kompenseres etter at kontrakten var utgått.

Men Holloway vil ha de gamle reglene tilbake, der klubbene hadde krav på overgangssum også etter kontraktens utløp, og han avviser fullstendig at det ikke var rettferdig overfor spillerne.

- Tullprat. Spillerne får lønningene sine hver uke. De kjøpte ham, jobbet med ham, han tilhører dem. Det er så innlysende. Verden må endre seg hvis den tar feil, og fotballen bør se på seg selv. Jeg ser på Alex Ferguson og tenker: For en fantastisk manager. Likevel kan Wayne Rooney eller agenten hans skape en sånn situasjon, sier den eksentriske 47-åringen.

I 2006 ble han for øvrig kåret til den 15. morsomste mannen i Storbritannia av magasinet Time Out - foran blant andre komikeren Ali G.

FIKK PASSET SITT PÅSKREVET: Wayne Rooney og agenten Paul Stretford. Foto: AFP PHOTO/PAUL ELLIS
FIKK PASSET SITT PÅSKREVET: Wayne Rooney og agenten Paul Stretford. Foto: AFP PHOTO/PAUL ELLIS Vis mer