- Ville gått til helvete med 90 prosent

Tarjei Bøs hardkjør for å bli best skremmer lagkameratene.

HARDKJØRT: Tarjei Bø og resten av skiskytterne på dagens pressekonferanse på Beitostølen. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
HARDKJØRT: Tarjei Bø og resten av skiskytterne på dagens pressekonferanse på Beitostølen. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

BEITOSTØLEN (Dagbladet): Det var sikkert mange som stilte seg spørsmålet «Tarjei, hvem?» da veteranen Halvard Hanevold sendte unggutten fra Stryn ut på annen etappe av å OL-stafetten i Whistler.

20 minutter seinere hadde han forbløffet en hel skiskytterverden med et løp det luktet svidd av. Ytterligere 20 minutter seinere, var han olympisk mester i en alder av 21 år og hyllet som den neste store i arverekken bak Ole Einar Bjørndalen og Emil Hegle Svendsen.

Det knytter seg derfor enorme forventninger til Tarjei Bø (22) fra Markane IL når en ny konkurransesesong tar til med 10 kilometer sprint på Beitostølen på lørdag. Det er et forventningspress han lever godt med.

Vil bli best Uredd og offensiv - såvel i som utenfor løypa - svarer han utvetydig på spørsmål om hvor god han tror han sev kan bli.

- Jeg tror jeg kan bli best. Hvis jeg ikke har troen på det, blir jeg det heller ikke. Vi holder på med skiskyting fordi det er artig. Det artigste er å vinne, og vinner du, er du best, resonnerer han.

Bø er ikke alene om å tro at han kan nå langt. Både Emil Hegle Svendsen og Ole Einar Bjørndalen vet godt hva det vil si å nå til topps, og spår også en lysende framtid for 22-åringen.

- Tarjei kan bli så god han bare vil. Han har vært mindre syk i oppkjøringen i år, og det har bidratt til at han har hatt en vanvittig framgang, sier Bjørndalen til Dagbladet. 

- Han besitter et talent som ikke har noen begrensninger. Jeg blir veldig overrasket om Tarjei ikke gjør en bra sesong, og jeg er ikke i tvil om at han kommer til å ta sin første verdenscupseier i løpet av vinteren, sier Hegle Svendsen til Dagbladet.

Hardkjør Skulle Hegle Svendsens spådom gå i oppfyllelse, vil Bøs første verdenscupseier være et resultat av et treningsopplegg som har forbløffet og nesten satt en støkk i lagkameratene hans. 

- Det er deilig å vite at folk har tro på meg. Selv synes jeg det har fungert ekstremt bra i oppkjøringen.  Og når det fungerer føler jeg at jeg kan trene ubegrenset mye. Faktisk har jeg trent så hardt i sommer og høst at enkelte av de andre på laget har sagt til meg at de frykter jeg driver meg selv for hardt, sier Bø til Dagbladet.

Blant dem som har advart ham mot overtreningsspøkelset, er den regjerende verdenscupvinneren Emil Hegle Svendsen, som selv er kjent for å tåle ekstreme belastninger.

- Jeg er først og fremst imponert over hvor bra han har trent i år. Han har flyttet grenser for hva jeg trodde var mulig for en så ung utøver. Jeg har til og med bedt  ham om å bremse seg litt, for han har drevet seg selv så knallhardt. Men han har tålt belastningen overraskende bra. Sammenligner man med jevnaldrende løpere, ville det gått til helvete med 90 prosent av dem, om de hadde kjørt det programmet Tarjei har vært igjennom, poengterer Hegle Svendsen.

Bø erkjenner selv at han beveger seg i nærheten av grensa for hva som er sunt, men føler samtidig at han har god kontroll og at kroppen responderer godt på all treningen, også i høyden.

- Det er ikke så mange av mine jevnaldrende som kunne trent like mye som det gjør, men jeg føler at jeg kjører på maksimalt av hva som er forsvarlig, sier han.

Ser likheten Bjørndalen ser likheten med Bø og ham selv og Hegle Svendsen. 

- Tarjei, Emil og jeg er veldig like i måten i tankesett og i talent. Vi ser mye av oss selv i hverandre, sier Bjørndalen.

Det er også Hegle Svendsen enig i.

- Ja, absolutt. Jeg ser mye av den samme frytløse innstillingen hos ham. Han er fullstendig blottet for frykt. Dessuten har han et talent som veldig få andre har, sier han. 

Mer tid uten Hanevold Selv om de langsiktige målene er hårete og talentet er eksepsjonelt, er det første målet på veien å etablere seg på verdenscuplaget, hvor bare Ole Einar Bjørndalen og Emil Hegle Svendsen er selvskrevne, som individuelle medaljevinnere i mesterskap.

Med Halvard Hanevold over i skiskytterpensjonistenes rekker, er det en mann mindre å konkurrere med. Bø kommer også med en humoristisk bemerkning rundt en annen side ved Hanevolds karrierepunktum.

- Halvard la beslag på opptil trenere på en økt. Etter at han la opp, har de plutselig mer tid til oss, sier Bø og ler.

Liker Northug-sammenligning Og apropos trenere og Bøs potensial:

Teknikktrener Torgeir Bjørn mener at bare Petter Northug kan matche 22-åringen i padlebakker.

- Jeg fant først ut av at han hadde sagt det da jeg leste det i media, og måtte le litt av det. Det er klart jeg blir smigret av sammenligningen. Torgeir er treneren min, og han er ekstremt tøff i tilbakemeldingene. Det kommer sjelden komplimenter fra den kanten, men det er sånn jeg liker det. Når han først kommer med godord, vet jeg at jeg gjør noe bra, sier han smilende.

SKREMT AV HARDKJØRET: Ole Einar Bjørndalen og Emil Hegle Svendsen er skrem a v Tarjei Bøs hardkjør for å bli best. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
SKREMT AV HARDKJØRET: Ole Einar Bjørndalen og Emil Hegle Svendsen er skrem a v Tarjei Bøs hardkjør for å bli best. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer