- Ville gi ham juling

Ny nedtur for Olaf Tufte i OL. Dobbeltfireren endte på tredjeplass i B-finalen. Nå er karrieren over for 45-åringen, som våknet onsdag morgen og var en følelsesbombe.

KARRIEREN OVER: Det ble en spesiell B-finale for Olaf Tufte.
KARRIEREN OVER: Det ble en spesiell B-finale for Olaf Tufte. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
ol-logo

OL Tokyo

2020

TOKYO (Dagbladet): Klokka 04.00 i morges - lokal tid i Tokyo - våknet Olaf Tufte (45). Han visste nøyaktig hvilken dag det var: Han sto overfor karrierens siste rokonkurranse.

B-finalen med dobbeltfireren i OL.

Kanskje slenger han seg med i et NM eller to. Men i praksis er karrieren over for giganten innenfor rosporten. På spørsmål om hvordan det var å våkne til en sånn dag, svarer han:

- Fra morgenen av gikk det på autopilot. Du har planlagt alt kvelden i forveien. Jeg sto opp og siklet i et reagensrør (coronatest). Jeg pusset tennene, pakket bagen og måtte forsikre meg om at gutta hadde stått opp.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Han fortsetter:

- Jeg bor sammen med Reserve-Jens (Jens Nikolai Holm, reserve i OL). Han hadde sovedag i dag og jeg måtte liste meg rundt ham. Men jeg hadde mest lyst til å gi ham juling og kaste vann i hodet på ham. Men han fikk lov til å sove.

Slik startet altså dagen før karrierens siste rokonkurranse. Tufte var full av adrenalin. Og sånt kan gå utover lagkameratene, som ofte har opplevd ham som en «kødd».

30 år i gamet. To OL-gull og to VM-gull. Dette er fasiten. Og naturligvis ville vinnerskallen Tufte avslutte med stil i glohete Tokyo.

Men slik gikk det ikke i natt, norsk tid.

MISLYKTES: Olaf Tufte og dobbeltfieren lyktes ikke i OL.
MISLYKTES: Olaf Tufte og dobbeltfieren lyktes ikke i OL. Vis mer

B-finalen handlet om plassene fra sju til ti. Kina vant foran Tyskland og Norge. Den norske båten ble nummer ni totalt i lekene. Det kunne blitt åttendeplass, men Tyskland sto for en sterk sluttspurt.

Etterpå kom følelsene. På spørsmål om han synes det føles riktig å slutte nå, svarer Tufte:

- Nei.

- Fordi?

- Vi lyktes ikke. Jeg er ikke glad i å avslutte ting jeg ikke er ferdig med. Men nå har vi sagt at det er stopp. Og da blir det sånn.

- Hva tenker du om at det er over?

- Det er vemodig. Det hadde vært vemodig uansett om du hadde tatt medalje eller ikke. Men det er litt kjipere når du ikke lykkes. Det er ikke så veldig mange ting i livet jeg ikke har lyktes med, så det svir litt ekstra. De sier at Paris nærmer seg (OL i 2024), men jeg skal ikke dit,.

- Hvorfor klaffet det ikke i OL?

- Vi står igjen som spørsmålstegn selv. Vi hadde en bra oppkjøring og fysisk er vi på plass. Mentalt mener jeg også at vi er på plass. Men så fikk en på trynet (i heatet og oppsamlingsheatet). Det tok luven fra oss. Dessverre.

- Hva nå?

- Nå skal jeg henge litt rundt sammen med de gutta her litt til. Jeg skal gi dem et par ørefiker og plage dem tidlig om morgenen. De tror de skal få lov til å sove. Så flyr vi hjem på fredag. Da blir det litt mer tid med familien, sier Tufte, som driver Tufte gård.

FAKTA

  • Navn: Olaf Karl Tufte.
  • Født 27. april 1976 (45 år).
  • Bosted: Nykirke i Vestfold.
  • Idrett: Roing.
  • Klubb: Horten.

Meritter:

  • OL: Singlesculler 2 gull (2004 og 2008), dobbeltsculler 2 sølv (2000 og 2016).
  • VM: Singlesculler 2 gull (2001 og 2003), 1 sølv (2005), 2 bronse (2002 og 2007), dobbeltsculler 1 bronse (1999).
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer